Öğrenme Güçlüğü Çeken Gence Yardımcı Olmak

Öğrenme güçlüğü yaşadığından okul hayatında zorlanan bir çocuğunuz varsa, işinizi kolaylaştıracak ipuçları için yazımızı okumaya devam edin.
Öğrenme Güçlüğü Çeken Gence Yardımcı Olmak

Son Güncelleme: 03 Aralık, 2020

Öğrenme güçlüğü, özellikle de gençlik yıllarında çocukların öz saygısına büyük bir darbe indirebilir. Bu süreçte, sosyalleşmek ve başkalarına “cool” görünmek kritik önem taşır.

Bu yüzden eğer öğrenme güçlüğü çeken bir çocuğunuz varsa, çocuğunuz hiçbir türlü ilerleme kaydedemeyeceğini düşündüğü için çaba sarf etmeyebilir ve hemen hayal kırıklığına uğrayabilir.

Şüphesiz, bu endişe asılsızdır. Bu yüzden, öğrenmede güçlük çeken bir çocuğa doğru şekilde yardım etmenin onun beceri gelişimini iyileştireceğini unutmamak gerekir. Bunun karşılığında ise, çocuklar kendi durumlarına adapte olarak hedeflerine ulaşabilir hale gelebilirler.

Durum hakkında konuşun

Gençler, her şeyden çok “normal” olmak isterler. Öyle olmasa neden aynı tarz kıyafetleri giysinler, aynı şekilde konuşsunlar, aynı filmleri izlesinler ve aynı tür müzikleri dinlesinler ki?

Bütün bu benzerliklerin içerisinde, çocuğunuz “yavaş olan”, “anlamayan”, “zor anlayan” gibi nitelendirilmek istemezler. Sadece uyum sağlamak ve diğerleri tarafından kabul edilmek isterler.

öğrenmekte güçlük çeken çocuk

Bu teşhis hakkında çocuğunuzla konuştuğunuzda, onların ilk tepkisinin bir rahatlama olduğunu görebilirsiniz çünkü çocuğunuz artık bazı konuların veya becerilerin onu neden zorladığını anlamıştır.

Bu sebeple, öğrenme güçlüğü çeken çocuğunuza yardımcı olmanın ilk adımı ona durumu açıkça anlatmaktır. Bunun bir başka faydası ise, kendisiyle aynı durumdan muzdarip başka gençler olduğunu bilmek ve onların da her gün öğrenme becerilerini geliştirmek için çaba sarf ettiğini anlamaktır.

Çocuğunuza yardımcı olmak için benzer durumlar yaşayan ailelere ve kişilere ulaşarak, yapmanız ve yapmamanız gerekenleri öğrenebilirsiniz.

Öğrenme güçlüğü olan gençlere yardım etmek

Özellikle gençler için, farklı olduklarını kabul etmek zordur. Bu teşhisi alan çocuğunuza yardım edebileceğiniz bazı yöntemler aşağıdaki gibidir. Çocuğunuzla nazikçe konuşmanın ve onun duygularını anlamaya çalışmanın çok önemli olduğunu unutmayın.

Öğrenme güçlüğü için bireysel terapi

Bazı aileler, öğrenme güçlüğü teşhisi konulduktan hemen sonra çocuklarına bireysel terapiler aldırmaktadır. Bunun bir sebebi, bu “farklılık” karşısında duygusal destek verebilmektir.

İyi bir terapist, gence gelecekte yüzleşebileceği sorunları kabul ettirebilecek bir şekilde gencin güçlü ve zayıf yönlerine odaklanmasına yardımcı olacaktır.

Okulunuzdaki rehber öğretmenler çocuğunuzla birkaç görüşme yapabilir ya da sizi uygun bir profesyonele yönlendirebilir. Durumla en iyi şekilde başa çıkabilmek için yapabileceklerinizi öğrenmek amacıyla gerekirse siz de bu konuda profesyonel kişilerle doğrudan iletişim kurabilirsiniz.

Öğrenme güçlüğü olanlar için destek grupları

ders çalışan çocuk

Bazı okullar öğrenme güçlüğü olan öğrenciler için destek grupları organize etmektedir ve bu tarz bir destek gençler için çok faydalı olabilmektedir. Eğer çocuğunuzun okulunda bu tür bir aktivite yoksa, bu desteği sunan dış bir kurum için tavsiye alabilirsiniz.

Böyle bir durumdan muzdarip olan ebeveyn olarak siz de kendinizi bunalmış hissedebilirsiniz. Çocuğunuz için bir destek grubu bulduğunuzda bunun ebeveyn için olan versiyonlarını da araştırabilirsiniz.

Okulda veya oturduğunuz bölgede öğrenme güçlüğü çeken çocuklar için yapılan başka aktiviteleri de araştırabilirsiniz. Ulaşacağınız herhangi bir grupta, size faydalı bilgiler verebilecek diğer ebeveynlerle tanışabilirsiniz.

Kaynak dizinlerine göz atın

Öğrenme güçlüğü konusunda uzmanlaşmış ulusal kurumların kaynak dizinlerine göz atın. Bu sayede konuyla ilgili bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca bölgenizdeki yerel kaynaklardan da bilgi arayabilirsiniz. Bazen pek çok çeşitli konuda ebeveyn seminerleri düzenlenebilmektedir. İlginizi çeken konuyu seçin ve bilgilere ulaşın.

Bu ipuçlarıyla öğrenme güçlüğü çeken bir gence yardımcı olmanız çok daha kolaylaşacaktır. Böylece çocuğunuzun özgüven ve öz saygı problemi yaşamasını önlemiş olursunuz.

Bu durum göz önüne alındığında, çocuğunuz başkalarından daha yetersiz hissetmeden öğrenme kabiliyetini geliştirecek motivasyonu kazanacaktır. Herkes eşsizdir ve herkesin güçlü ve zayıf yanları kendine özgüdür.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.