Hamile kadınların yapmaması gereken 8 şey

Hamile kadınların yapmaması gereken 8 şey

Son Güncelleme: 14 Nisan, 2018

Bebeğe herhangi bir zarar vermemek adına, hamile bir kadının neleri yapmaması gerektiğini bilmesi oldukça önemlidir. Bu dönemle en iyi şekilde başa çıkabilmeniz için sizlere bazı ipuçları vereceğiz.

Hamile bir kadının yapmaması gereken tahmin bile edemeyeceğiniz bazı şeyler vardır. Bu dönemde, anne, bebeğe ve hatta kendine zarar verebilecek eylemleri yapmaktan kaçınmalıdır. Bu dönemde oluşan fiziksel ve zihinsel değişikliklere ek olarak, hamileliğin düzgün bir şekilde ilerlemesinin önüne geçen bazı alışkanlıklar da düzenlenmelidir. İşte bilmeniz gerekenler:

Hamile kadınların yapmaması gereken şeyler

Eğer hamileyseniz, ilk kuralınız kendinize iyi bakmak ve hamilelik günlerinizin sakince tadını çıkarmak olmalıdır. Bu nedenle, bebeğinizi nelerin etkileyebileceğini iyi bilmeli ve bu dönemde yapmamanız gereken şeylere karşı oldukça dikkatli olmalısınız. Burada bazılarını açıklıyoruz:

süt içen hamile kadın
  1. Çiğ gıdalardan kaçınmak. Bu tür gıdalar, bakteriler için kolay bir hedef olabilir. Bu bakteriler enfeksiyonların oluşmasına neden olur, bu yüzden çiğ gıdaların tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Örneğin: pastörize olmayan peynirler, meyve suları, yumurta, et veya balık gibi.
  2. Alkol almak. Hamilelik sırasında doktorların ilk uyarılarından birisi olmasına karşın, hatırlatmakta fayda var. Uzmanlar, çok küçük miktarlarda olsa bile, alkol tüketimini önermiyor. Araştırmalar, bebeğin beyin gelişimine zarar veren toksik bir madde içerdiğini ortaya koyuyor.
  3. Kafein tüketimini azaltmak. Hamilelik sırasında, aşırı ölçüde kafein tüketmek bebeğe zarar verebilir. Kafeinin, birçok farklı içecekte bulunduğunu da unutmayın.
  4. Kedi pisliği temizlememek. Bunu yaparken, toksoplazma isimli çok yaygın bir enfeksiyonu kapma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bu enfeksiyon, erken doğum, zeka geriliği ve hatta göz ve beyin hasarı gibi sorunlara neden olabilir.
  5. Yapay tatlandırıcılardan kaçınmak. Bazı çalışmalar tüketimde bir risk olmadığını, ancak bal gibi doğal tatlandırıcılara yönelmenin daha faydalı olduğunu ortaya koymaktadır. Tatlandırıcılarda, doğumda bazı komplikasyonlara yol açabilen aspartam, sükralız ve asesülfam K isimli maddeler bulunur.
  6. Ağır egzersizler yapmamak. Hamilelik sırasında bazılarından kaçınmak kaydıyla aslında egzersiz yapmak bir sorun oluşturmamaktadır. Bebeğin sağlığı için, ağır egzersizler yerine hafif tempolu egzersizler tercih edilmelidir, örneğindoğum yogası ve yürüyüş yapmakta bir sorun yoktur. (her zaman doktorunuza danışın.) Ağırlık kaldırmak, mekik çekmek, squat yapmak ve yakın temas gerektiren egzersizlerden kaçının.
  7. Sauna ve jakuziye dikkat edin. Aşırı yüksek sıcaklık içeren aktiviteleri kısıtlamalısınız. Bunlar, bebekte sağlık problemlerine yol açabilir. Aynı zamanda, çok sıcak suyla banyo yapmamaya, kalın battaniyelere ve güneş altında uzun süre kalmamaya dikkat etmelisiniz.
  8. Sakız çiğnemeyin. Bu alışkanlık dişlerinize zarar verebilir, çünkü hamilelik sırasında oldukça hassastırlar. Bu nedenle, bu dönemde sakız çiğnemek önerilmemektedir.

“Yeni Zelanda’daki uzmanlar 2010 yılında hamilelik döneminde egzersiz yapmanın bebeğin sağlıklı bir kiloyla dünyaya gelmesine neden olduğunu keşfettiler.”

Hamilelik sırasında ne yapmalısınız

Hamile kadınların yapmaması gereken şeylere ek olarak, bir de bu dönemde yapılması tavsiye edilen bir takım şeyler de vardır. Belki bazılarınız bunları önceden biliyor olabilirsiniz, ancak yine de size faydalı olacak bu tavsiyelere bir göz atmanızı tavsiye ediyoruz:

  • Perineal egzersizler yapmak. Çok ünlü Kegel egzersizleriyle başlayabilirsiniz, bu egzersiz perineal kasları kontrol edebilmenizi sağlar.
hamile kadınlar ve pilates
  • Sütyen kullanmak. Kilo alımıyla birlikte bel ve boyun ağrıları yaşayabilirsiniz, bu nedenle sütyen kullanmak bu ağrıları hafifletmede yardımcı olabilir.
  • Hamileliğin tadını çıkarmak. Bu hayatınızda özel bir dönemdir, ve oldukça rahatsız edici semptomlarla karşılaşabilseniz bile, yine de özel bir dönemde olduğunuzu unutmamalısınız.
  • Doğru beslenmek. Hamilelik sırasında hangi gıdaların tüketilmesi gerektiğini bilmek ve bu konuda araştırma yapmak önemlidir. Birçoğu, siz farkında bile olmadan bebeğinize zarar verebilir.
  • Doktorunuzla konuşmak. En iyi rehberiniz o olacaktır. Sahip olduğunuz bütün şüphe ve endişeler için doktorunuza danışın.

“Hamile kadınların çiğ gıdalara temas ettikten sonra ellerini özenle yıkamaları çok önemlidir.”

Hamile kadınların yapmaması gereken şeyler hakkında sahibi olmanız, ama aynı zamanda bu dönemde annelere fayda sağlayacak olanları öğrenmeniz gerekmektedir. Çoğu zaman, bilgisizlik nedeniyle hem bebeğimizde hem de kendi sağlığımızda sorunlara yol açabilecek şeyler yapabiliriz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Mata, F; Chulvi, I; Roig, J; Heredia, J; Isidro, F; Benítez, J; del Castillo G. Prescripción del ejercicio físico durante el embarazo. Rev Andaluza Med del Deport. 2010; 3 (2):68-79.
  • Umpierrez, Eleuterio. (2014). Consumo de alcohol, cocaína y cafeína en el embarazo: efectos sobre el embarazo y el niño.
  • Valenzuela, A. El café y sus efectos en la salud cardiovascular ey en la salud materna. Rev Chil Nutr 2010; 37 (4): 514-523. [En línea].
  • Recomendaciones de la OMS sobre atención prenatal para una experiencia positiva del embarazo. Resumen de orientación. Organización Mundial de la Salud.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.