Hamilelikte İyi Uyumak İçin Tavsiyeler

Hamilelikte İyi Uyumak İçin Tavsiyeler

Son Güncelleme: 17 Haziran, 2018

Hamilelik sırasında karşılaştığımız güçlüklerden biri uyuyabilmektir. Bu aşamada iyi uyumak oldukça zor olabilir, bazen kendimizi rahat hissettiren bir pozisyon bulmak için bütün gece yerimizde hareket eder dururuz.

Hamilelik belirtilerinin sizi iyi uyumaktan alıkoyması normaldir. Bulantı, anksiyete, uykusuzluk veya sıcaklık nedeniyle sık sık uyanmak, dinlenmeyi imkânsız hâle getirebilir.

Bu yüzden hamilelik boyunca iyi uyumanıza yardımcı olacak bazı ipuçlarını sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Hamilelikte İyi Uyumak İçin Tavsiyeler

  • Uzmanlar sol tarafınız üzerine yatarak uyumayı tavsiye ediyor. Bu pozisyon kan ve besin maddelerinin rahme akmasına yardımcı olur. Ayrıca böbrek atık ve sıvıları daha kolay temizleyebilir.
  • Ne yediğinize ve içtiğinize dikkat edin. Özellikle öğleden sonra ve akşam saatlerinde kahve, çikolata, soda ve çay tüketiminizi azaltmalısınız. Bu şekilde, sabah erkenden banyoya gitmeniz gerekmez.
  • Çok ağır ve soslu gıdalardan kaçının. Bu tür gıdaları özellikle de yatmadan önce tüketmemeniz önemlidir, çünkü hazımsızlığa neden olabilir.
  • Gün boyunca biraz şekerleme yapmaya çalışın. En az 30 dakikalık şekerleme yapmayı deneyin, bu sayede belleğiniz iyileşir ve yorgunluk hissi azalır.
  • Akşam veya gece egzersiz yapmayın. Sabah erkenden egzersiz yaptığınızdan emin olun, böylece vücudunuzun rahatlama ve dinlenme zamanı olur. Egzersiz sizi çok yorgun bırakabilir ve derin uyumanızı engelleyebilir.
uyuyan hamile
  • Stresi hafifletmenize yardımcı olabilecek bazı rahatlama teknikleri uygulayın. Meditasyon ve yoga hakkında bilgi edinin, çünkü bu aktiviteler zihninizi rahatlatmanıza da yardımcı olacaktır.
  • Geceleri düzgün uyumak için bir rutin oluşturun. Yatmadan önce banyo yapabilir, müzik dinleyebilir ya da kitap okuyabilirsiniz, bu sayede bir alışkanlık oluşturursunuz ve vücudunuz bu rutine alışır.
  • Yatak odanızın konforlu ve serin bir ortam olduğundan emin olun. İyi uyumanızı engelleyebilecek aşırı ışık ve gürültünün önüne geçin.
  • Yatağınızı sadece uyumak için kullanın. Çoğu zaman uzanırken TV izler ya da bir şeyler yazarız. Yatağınızın sadece uyuduğunuz yer olması ve vücudunuzun da buna alışması önemlidir.
  • Eğer uyuyamazsanız, rahatlamak için müzik dinlemeyi deneyin. Gevşemenize yardımcı olacak şarkıları dinleyebilirsiniz.

Hamilelikte İyi Uyumak İçin En İyi Pozisyonlar

Daha rahat hissetmemize ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan belirli uyku pozisyonları vardır. İşte bunlardan birkaçı:

  1. Bacaklarınızın arasına bir yastık koyarak yan yatın. Bu, şiddetle tavsiye edilen bir uyku pozisyonudur. Bunun nedeni, omurganızı düz tutması ve bir bacağın ağırlığının diğer bacak üzerine binmesine engel olmasıdır. Ayrıca uzun bir yastık kullanmak daha iyidir, böylece karnınız da desteklenir.
  2. hamile uyku pozisyonu
    Birkaç minder yardımıyla bacaklarınızı yükseltin. Hamilelik sırasında, kramp ve bacak ağrıları sıkça yaşanır. Siz de aynı şeyi yaşıyorsanız, ayaklarınızın altına bir yastık yerleştirmeyi deneyebilirsiniz. Bu kan akışına yardımcı olur, kramp ve varis oluşumunu da önler.
  3. Mide problemleriniz varsa, yarı oturur pozisyonda uyuyabilirsiniz. Eğer asit reflüsü veya başka mide problemleriniz varsa, bu en çok tavsiye edilen uyku pozisyonlarından biridir. Uyumadan önce ne yediğinize çok dikkat etmelisiniz ki bu tür rahatsızlıkları yaşamayasınız.
  4. Uyuduğunuz yatak da önemlidir. Doğum Uzmanı Agustín Conde-Agudelo’ya göre, omurganızı incitmeyen bir yatakta uyumanız önemlidir. “Çok sert bir yatak ile omurganızı desteklemeyen çok yumuşak bir yatak aynı derecede zararlıdır” demektedir. İyi bir yatak omurganızı desteklemelidir.

Bir bebek, dokuz ay boyunca içinizde, üç yıl kollarınızda ve ölene dek kalbinizde taşıdığınız bir şeydir.
-Mary Mason-

Hamileliğiniz sırasında uykuya dalmakta zorlanıyorsanız, bu ipuçları çok yararlı olacaktır.

Kendinize veya bebeğinize zarar verebilecek pozisyonlarda uyumamaya çok dikkat etmelisiniz. Yukarıdaki bilgilerin herhangi birinden emin değilseniz doktorunuza danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.