“Japon Mutluluk Tekniği” ile Stresten Kurtulma
Yaşadığımız bu günlerde stresten kurtulmak imkansız bir iş gibi gözüküyor. Stres, çağımıza musallat olan bir hastalık ve günlük hayatımızı kaplayan bir problemdir. Konu stres olduğunda yaşını başını almış bir yetişkin ya da küçük bir bebek, erkek veya kadın olmanız ve hatta dünyanın neresinde yaşadığınızın hiçbir önemi yoktur.
Ne mutlu ki, yüzlerce yıllık tarihi olan bir stresten kurtulma tekniği bu günlerde tekrar kullanılmaya su yüzüne çıktı. Bu teknik “Japon Mutluluk Tekniği” olarak adlandırılıyor. Bilim dünyasında bir devrim olarak görülen bu teknik doğal olarak birçok ebeveyn ve çocuğun günlük hayatlarının bir parçası olacaktır.
Bu tekniği uygularken mucizevi sonuçlar vaat eden tek bir şey kullanacaksınız: ellerinizi. Bir dizi basit uygulama sizin ve ufaklıklarınızın rahatlayıp stresten kurtulmasına yardımcı olacak. Sağlığınıza ciddi zarar veren bu rahatsız edici hislere şimdiden “elveda” diyebilirsiniz.
Stresin yan etkileri ve stresten kurtulma
Bizi bu kadar strese sokan şey nedir? Şüphesiz ki günlük aile hayatının normal girdi çıktıları ve sizin ile çocuğunuzun arasındaki etkileşimler bu streste önemli bir rol oynuyorlar.
Aile dinamikleri sıklık ile olumsuz duygu patlamaları yaratırlar. Tükenmişlik hissi, acı, gerginlik, sinir ve üzüntü bu tarz duygulardan bazılarıdır.
Bu duygusal ve fiziksel hallerimiz bizi aşağı çeker yani yanlış yola sokarlar. Bize karşıymışçasına çalışan günlük endişelerimiz ve zorunluluklarımız gibi bu duygular da aşılamaz görünürler. Bu duyguların sonucu ise sağlımıza tamamen zararlı olur.
Stresin sık sık tekrarlayan baş ya da karın ağrısı ve cilt kaşınmaları gibi fiziksel belirtileri bile oluşabilir. Bu noktada soru şu: bu rahatsızlıkları gidermek mümkün müdür? Stresten kurtulmak mümkün müdür?
Cevap “evet”. En azından orijinal ve sürpriz Japon tekniğinin bize ispat ettiği sonuç budur. Tekniğin ebeveynlerde ve çocuklarda etkili olduğu kanıtlanmış durumdadır.
Peki bu tekniğin temelinde ne yatıyor? Her şeyden önce bu metot, bir elimizde bulunan her bir parmağın farklı bir duyguyu temsil ettiğini iddia etmektedir.
Her parmak farklı bir duyguyu temsil eder
“Serçe” parmak diye de adlandırdığımız küçük parmak gerginlik, apati (uyuşukluk, ilgisizlik…) ve enerji yoksunluğunu temsil eder. Dahası, fiziksel bir bakış açısı ile bu parmak kalp, bağırsaklar ve kemikler ile bağlantılıdır. Bununla birlikte yüzük parmağı ise üzüntü ve kuşkuyu simgeler. Yüzük parmağı, üzüntü ve kuşkuya paralel bir şekilde birçok mide problemi ile solunum rahatsızlıklarıyla da bağlantılıdır.
Orta parmak aşırı öfke, saldırganlık ve yorgunluğun vücut bulmuş halidir. Safra kesesi ve karaciğer ile bağlantılı iken regl ağrıları ve migren ile ilişkilendirilir. İşaret parmağı kas ağrıları, idrar torbası ve böbrek problemleri ile bağlantılıdır ve korkuyu temsil eder.
Son olarak, başparmak ise endişe ve stres ile ilişkilendirilir. Başparmak, karaciğer, cilt, mide problemleri ve baş ağrıları ile bağlantılıdır. Şu anda muhtemelen tüm bunların stresten kurtulmak ile ne alakası olduğunu soruyor olmalısınız.
O zaman açıklamaya başlayalım. Bu metoda göre, biraz önce bahsettiğimiz parmakların her birine uygulayacağınız basınç ile olumlu sonuçlar alırsınız. Diğer bir deyiş ile, uygulayacağınız bu basınç belirli bazı rahatsızlıkların rahatlamasını ve azalmasını sağlar. Uygulayacağınız bu çok eski teknik Japon kültürüne aittir, shiatsu ve aküpresür (parmak ile yapılan akupunktur) ile çok yakın bağları vardır.
Bin yıllık Japon tekniği ile stresi adım adım azaltma
- Başlar iken iki elinizi birleştirip parmaklarınızın üstüne bastırın.
- Devamında, bir elinizi yumruk haline getirip diğeri ile bu yumruk haline getirdiğiniz elinizi sarmalayın.
- Önceki adımı uyguladıktan sonra kurtulmak istediğiniz rahatsızlığı temsil eden parmağınıza basınç uygulamaya başlayın. Eğer yaşadığınız stresin sonuçlarını azaltmak istiyorsanız yapmanız gereken tek şey başparmağınıza basınç uygulamaktır.
- Rahatsızlığınız ile ilgili doğru parmağa basınç uyguladığınızdan emin olun. Bu uygulama için tavsiye edilen süre en az 30 saniyedir.
- En az 30 saniye basınç uyguladıktan sonra yine 30 saniyelik bir mola verin ve molanın ardından parmağınızı baskılamaya devam edin.
- Bu uygulamanın deneyebileceğiniz farklı bir yolu daha vardır. Aynı uygulamayı açık el üzerinde parmağınız ile de yapabilirsiniz. Diğer bir deyiş ile, bu egzersizi yumruk haline getirdiğiniz elinizde yapmak zorunda değilsiniz. Örnek olarak, sol elinizi açın ve sağ elinizin işaret parmağı ile sol elinizde seçtiğiniz parmağınıza basınç uygulayın.
Bu metodun en güzel yanı uygulamaya istediğiniz kadar devam edebiliyor olmanızdır. Eğer gidermek istediğiniz probleminiz birden fazla ise bu uygulamayı birçok parmağınız üzerinde aynı anda gerçekleştirebilirsiniz.
Hiç vakit kaybetmeden bu egzersizi deneyin. Japon kültürüne göre ellerin beyin ve duygular ile bağlantısı olduğunu unutmayın. Bu metodu uygulayın ve stressiz bir hayata “merhaba” deyin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Burmeister Alice. (1998) Practical Jin Shin Jyutsu: Energise your body, mind and spirit the traditional Japanese way. Thorsons (New York)
- Yoshimura, M., Kurokawa, E., Noda, T., Hineno, K., Tanaka, Y., Kawai, Y., & Dillbeck, M. C. (2015). Disaster relief for the Japanese earthquake tsunami of 2011: Stress reduction through the Transcendental Medication® technique 1 ,2 ,3. Psychological Reports. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.2466/02.13.PR0.117c11z6
- O’Connor, D. B., & Shimizu, M. (2002). Sense of personal control, stress and coping style: A cross-cultural study. Stress and Health. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/smi.939
- Park, J., Kitayama, S., Karasawa, M., Curhan, K., Markus, H. R., Kawakami, N., … Ryff, C. D. (2013). Clarifying the links between social support and health: Culture, stress, and neuroticism matter. Journal of Health Psychology. https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1359105312439731