Kardeşler arasındaki yaş farkının etkileri

Kardeşler arasındaki yaş farkının etkileri

Son Güncelleme: 12 Mayıs, 2018

Bir aile kurmayı planlıyorsanız ve kardeşler arasında olması gereken yaş farkının ne kadar olduğunu kendinize soruyorsanız, bu yazıyı faydalı bulabilirsiniz.

Bu, birçok ebeveynin çocuk sahibi olmayı düşünürken kendilerine sorduğu bir sorudur. Ancak, karar tabii ki her çift için farklıdır.

Kardeşler arasındaki yaş farkı bir tartışma konusu ve maalesef evrensel olarak kabul görmüş bir doğru yok.

Her şey, ailenin deneyimlerine ve tercihlerine bağlıdır. Aşağıda, her seçimin artı ve eksilerini analiz edeceğiz.

Kardeşler arasındaki yaş farkını belirleme

Kardeşler arasında sadece bir, iki ya da üç yıl mı fark olmalı? Ya da kardeşler arasındaki yaş farkı daha çok olursa yenidoğan dönemi daha mı kolay atlatılır?

En iyisi nedir? Dünyadaki milyonlarca ebeveyn her gün bu soruyu soruyor.

Bu soruların cevabı, kime sorduğunuza bağlı olarak değişiklik gösterir. Her birey, çocukluktan kalma kişisel deneyimlerine göre, konuyla ilgili farklı görüşler sunacaktır.

Bilmeniz gereken şey tüm seçeneklerin, hayattaki her şey gibi, artıları ve eksileri olduğudur.

İşte bu yüzden, bu yazıda, bu karmaşık kararı oluşturan ana unsurları gözden geçirmek istiyoruz.

Çocuklarınızın yaşça birbirine yakın olmasının avantajları

  • Eğitim: Çocukluk, ergenlik ve gençlik döneminden hemen hemen aynı zamanda geçecekleri için onlara birbirine benzer yetiştirme yöntemleri sunabileceksiniz.
  • Arkadaşlık: Çocuklarınız iyi geçinirse – ebeveynler olarak bu size bağlı olan bir şey – o zaman her zaman güvenecekleri birer arkadaşları olur. Dahası, birbirlerine ev ödevlerinde, ev işlerinde yardımcı olabilirler veya birlikte spor yapabilirler. Yaşça büyüdüklerinde, arkadaş gruplarını bile paylaşabilir ve hepsi birlikte takılabilirler.
  • Günlük pratikler: Birçok ebeveyn, bez değiştirme, geceleri uyumadan geçirme ve emzirmeye (anneler için) zamanla alıştıklarını söyler. Yani, bir çocuk diğerinden kısa bir süre sonra gelirse, ebeveynler zaten bir bebekle günlük yaşam ritmine alışmış olarak yeni çocuklarını karşılarlar.

“Önemli olan, çocukların, ebeveynlerinin sevgisi ve hak ettikleri ilgi ile, düzgün bir ortamda büyümeleridir.”

Daha az yaş farkı olmasının dezavantajları

  • İşiniz ikiye katlanır: İki veya daha fazla küçük çocuğunuz olduğunda, görevleriniz çoğalır. Bu özellikle bez bağlama döneminde iki çocuğunuz olduğunda veya uyku rutini oluşturmada zorlandığınız zamanlarda daha belirgindir.
  • Maliyetler ikiye katlanır: Aynı şekilde, çocuk bezi, hijyen ürünleri ve giysilere harcadığınız tutar da artar.
  • Kıskançlık: Çocukların yaşları birbirine yakın olduğunda ve kendi istedikleri bir şey ona değil de kardeşine alındığında kıskançlık hissetmeleri yaygın olarak görülür. Bu akılda tutulması gereken hassas bir sorundur.

Başka bir çocuğa sahip olmadan önce bir süre beklemenin avantajları

  • Şahsi koruma: Yaş farkı kardeşler arasında daha çok olduğunda, abiler ve ablalar doğal olarak “koruyucu” bir rol üstlenirler. Küçük kardeşlerinin güvenliğinden sorumlu olmakla kalmaz, aynı zamanda danışmanları gibi hareket ederler ve edindikleri tecrübeleri kullanarak onlara yardımcı olur ve rehberlik ederler.
  • Daha az çıkar çatışması: Kardeşler arasında birkaç yıllık yaş varsa, o zaman oyuncaklar için, televizyonda kanal değiştirme hakkı veya arabada kimin ön koltukta oturacağı gibi konularda birbirleriyle nispeten daha az çatışmaya girerler veya hiç savaşmazlar.
  • Büyük kardeş, dünyaya farklı bir bakış açısı sunar: Bir abla veya abi; kültürel konuları, müzik veya dünyadaki diğer zevkleri küçük kardeşine aktarabilir ve dünyaya nasıl daha geniş bir perspektifle bakılacağını bilir. Şüphesiz, büyük kardeşler vazgeçilmez bir bilgi kaynağıdır.
  • Büyük çocuklarınız, kardeşlerini yetiştirme konusunda size yardım ederler: Büyük çocuklarınız belli bir yaşa ulaştıklarında, küçük kardeşlerini yetiştirmede size yardımcı olabilirler. Ayrıca, ebeveynlerine yardım etmek için belirli ev görevlerinden de sorumlu olabilirler.
  • Giysi ve diğer eşyalarda yapılan tasarruf: Küçük çocuklarınız, büyük çocuğunuzun artık giymediği giysi, kullanmadığı mobilya, okul malzemesi gibi şeyleri kullanabilir.

“Kardeşler bir konuda hemfikir olduklarında, hiçbir kale onların kurduğu bu ortaklık kadar güçlü olamaz”

-Antisthenes-

Kardeşler arasındaki büyük yaş farkının dezavantajları

Kıskançlık: Bir çocuk daha büyük olduğu için, dışlanmış hissetmeyeceği anlamına gelmez. Yeni bir kardeşi gelmiş olsa bile, büyük çocuğunuzu da her zamanki kadar önemli hissettirmek önemlidir.

Büyük çocuğunuzda yaşadığınız şeyleri sıfırdan tekrar yaşamak: Ebeveynler, ilk çocuğun büyümesiyle birlikte kazandıkları bağımsızlığı feda etmek zorunda kalacaklar. Küçük bir çocuğun gelişi demek, bir yenidoğanın bitmeyen taleplerine geri dönmek anlamına gelir.

kardeşiyle ilgilenen abla

Aralarındaki yaş farkı ne olursa olsun, tüm çocuklarınız arasında ortak paydalar her zaman olacaktır.

Eğer yaş farkı fazla değilse; bu, oyunlarında, paylaştıkları etkinliklerde ve konuşmalarında her gün fark edilir.

Kardeşler arası yaş farkı daha fazla olsa bile, belirli anlarda hala aralarındaki bu bağı görebilirsiniz. Bununla birlikte, günlük olarak daha az ortak aktiviteye sahip olacaklardır.

Aynı şekilde, büyük çocuğunuzun kardeşiyle ilgilendiğini ve ona göz kulak olduğunu görmekten daha güzel bir şey yoktur.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, daha fazla çocuk sahibi olmadan önce ne kadar beklenilmesi gerektiğinin kararı her çift için farklıdır. Yukarıda bahsedilen detayların yanı sıra, karar alma sürecinde mali ve duygusal faktörler de rol oynayacaktır.

Asıl önemli olan, çocukların uygun bir çevrede, ebeveynlerinin sevgisi ve hak ettikleri ilgiyle büyümesidir.

Uzun vadede, çocuklarınız büyüdükçe, aralarındaki yaş farkı ne olursa olsun, birbirine büyük bir sevgiyle bağlanacaklardır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.