Özgürce Hareket Etmeyi Sağlayan 10 Çocuk Aktivitesi

Yeterince gelişmek için, çocuklar oyun oynarken özgürce hareket etmeye ihtiyaç duyar. Bunu göz önünde bulundurarak, bu yazımızda çocuklarınızın seveceği 10 aktivite önermek istiyoruz.
Özgürce Hareket Etmeyi Sağlayan 10 Çocuk Aktivitesi

Son Güncelleme: 06 Kasım, 2020

Oyun oynamak ve özgürce hareket etmek, küçük çocuklarda büyüme ve gelişimin temel parçalarıdır. Bu nedenle, ebeveynlerin bunu göz önünde bulundurması çok önemlidir. Böylece hem ailecek eğlenmek hem de çocukların doğru şekilde gelişmesine yardımcı olmak mümkündür.

Aşağıda, çocuklarınızın seveceği ve özgürce hareket etmelerine olanak sağlayacak bazı aktivitelerden bahsedeceğiz.

Özgürce hareket etmeye yardımcı aktiviteler

İşte çocuklar için, hem evde hem de okulda yapabilecekleri aktiviteler! Bunlar için karmaşık ekipmanlara ihtiyacınız yoktur. Evde veya dışarıda bulabileceğiniz pek çok nesne ile bu aktiviteleri yapmak mümkündür.

1. Çalı topağı

Çocuklarınızla birlikte, çölde yuvarlanan ve seken bir çalı topağı gibi davranabilirsiniz. Bunu yapmak için sadece yerde veya çimde yuvarlanmanız yeterlidir.. Ya da kollarınızı uzatabilir ve dönebilirsiniz.

Yuvarlanmak, sırt, boyun, omuzlar ve kalça kaslarını koordine etmenin ve güç kazanmanın iyi bir yoludur. Bahçenizde veya parkta eğimli bir alan varsa, yokuş aşağı inmek çok eğlenceli ve faydalı olabilir.

Çimlerin üzerine, bir ucunu tuttuğunuz bir battaniye koyabilirsiniz. Ardından, çocuğunuza battaniyenin diğer ucuna uzanmasını ve yuvarlanmasını söyleyin.

konuşan anne ve çocuk

2. Hangi hayvanım?

Bu aktivite, yaratıcı oyun ve düşünme becerilerinin yanı sıra kaba motor becerilerin oluşumunu teşvik eder. Bunun için, farklı hayvanlar seçmek ve sonra hareketlerini taklit etmeye çalışmak yeterlidir.

Sıra sıra, bir anlatan bir bilmeye çalışan taraf olun.Oyunu daha zor hale getirmek için zıplayan, uçan, koşan vb. hayvanlar gibi farklı kategoriler önermeyi deneyin.

  • Kaplumbağa
  • Yengeç
  • Fil
  • Köpek
  • Yılan
  • Kelebek
  • Tavşan

3. Özgürce hareket: Donup kal!

Oyunun bu versiyonunda, yakaladığınız kişinin, birisi ona dokunana – veya onu çözene kadar – donup kalması gerekir. Tüm ailenin veya sınıfın katılımıyla bu oyun daha da eğlenceli bir hal alır. 

Kovalama oyunları, çocuklara bir mekanda vücutlarını etkili bir şekilde hareket ettirmeyi öğretir. Başka bir deyişle, insanlara veya eşyalara çarpmadan veya bir şeylere takılmadan ilerlemeyi öğretir. Aynı zamanda çocukların hızlarını ve tepki sürelerini iyileştirmelerine yardımcı olur.

4. Plastik tabakların üzerinden atlamak

Birkaç plastik tabağı yere yan yana koyun. Ardından, bir tabaktan diğerine atlayan kurbağa ya da bir kayadan diğerine atlayarak nehri geçen bir hayvan taklidi yapın.

Çocuklar zamanla dengelerini ve koordinasyonlarını geliştirdikçe, tabakları birbirinden uzaklaştırın ve farklı yönlere doğru hareket ettirin. Bu şekilde, yeni yollar izlemeleri gerekir.

5. Hazine avı

Sadece dışarıda olmak veya doğanın içinde koşmak, gerekli aktivitelerdendir. Neden doğada hazine avı yapmak gibi eğlenceli bir şey denemiyorsunuz? Doğada bulunan nesnelerin resimlerini bir kağıda çizebilir veya yapıştırabilirsiniz. Ardından, bu nesneleri aramak için bahçenize çıkabilir ya da bir parka gidebilirsiniz.

6. Seksek

Merdivenler, çeşitli şekillerde kullanabileceğiniz harika bir araçtır. Spor salonlarındaki büyük tırmanma merdiveni, bir ip merdiveni veya normal bir ev merdiveni kullanabilirsiniz. Merdiveni yere yatay olarak koyun ve farklı basamaklar arasında atlamaya başlayın.

Önce sadece sağ ayağınızla sonra sadece sol ayağınızla, son olarak ikisini de kullanarak zıplama alıştırması yapabilirsiniz. İki ayakla atlamak, tek ayağa göre daha zordur.

Zıplamanın, çocuk gelişiminde önemli faydaları vardır. Çocuklarınızı, bir yetişkinin eşliğinde sanki bir denge çubuğundaymış gibi yürümeye teşvik edin!

7. Özgürce hareket: İp atlamak

Daha önce de söylediğimiz gibi, atlamak küçük çocuklar için önemli bir kaba motor becerisidir. Bu hareketi çocuklara göstermenin en iyi yolu, küçükleri ip atlamaya yöneltmektir.

İpin iki ucundan tutacak birisi yoksa, bir ucunu direğe veya sandalyeye bağlayabilirsiniz. Çocuğunuz üstünden atlamaya başladığında, ipi yavaşça bir yandan diğer yana hareket ettirin. İpin yüksekliğini çocuğunuzun yeteneğine göre kademeli olarak artırın.

ip atlayan çocuklar

8. Dinleme oyunu

Dinleme oyunları, özgürce hareket etmenin yanı sıra dinleme becerisini ve hafıza becerisini teşvik etmenin bir başka harika yoludur. Çocuklara üç kez zıplamak, bir ağacın etrafında koşmak, geriye doğru zıplamak gibi eğlenceli talimatlar verin. Küçük çocuklar için sadece bir veya iki talimatı vermeli ve yaşa ve yeteneklere göre talimat sayısını artırmalısınız.

9. Denge yarışı

Çocuklarınızla, kimin dengede daha uzun süre kalacağına dair bir yarışma düzenleyebilirsiniz. İsterseniz, bir zamanlayıcı kullanarak çocukların kendilerine karşı yarışmasını da sağlayabilirsiniz. Bu şekilde kendi rekorlarını kırmaya çalışabilirler.

Bu aktivite için, ayağa kalkın ve gözleriniz kapalı olarak önce tek ayak üstünde sonra diğerinde dengenizi korumaya çalışın. Sonra başınızın üzerine bir kitap koyun ve tek ayak üzerinde dururken kitabı ne kadar süre başınızın üstünde tutabileceğinize bakın.

10. Köpük baloncuk

Çocuklar, bahçede veya oyun parklarında köpükten baloncuklar çıkarmanın verdiği heyecanı severler. Üstelik bu aktiviteyi eğlenceli bulan sadece küçük çocuklar değildir.

Bunu bir oyuna dönüştürün ve çocuğunuza kaç tane baloncuk patlatabileceğini sorun. Bu, el-göz koordinasyonunu kontrol ve teşvik etmenin mükemmel bir yöntemidir.

Son olarak, birden fazla çocukla oynuyorsanız, her çocuğun sadece bir tane baloncuk yakalaması gerektiğini belirtmelisiniz. Ayrıca, iki çocuğun aynı balona dokunması yasaktır. Bu, refleksleri geliştirir ve çocuklara hızlı kararlar vermeyi ve boş alanlarda dikkatlice hareket ettirmeyi öğretir.

Özgürce hareket etmeye olanak sağlayan bu aktivitelerden keyif alacağınızı umuyoruz. Bunlar, hem eğlenceli hem de çocukların gelişimi için faydalı aktivitelerdir. Öyleyse, eğlenme zamanı!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Muñoz García, A,. (2010) Psicología del desarrollo en la etapa de educación infantil. Editorial: Pirámide

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.