Annelik Hüznü Ve Doğum Sonrası Depresyon
Bir kadın doğum yapıp eve döndükten sonra, bazen yeni annenin hayal ettikleriyle uyuşmayan önemli değişikliklerin olduğu bir dönem başlar. Bu “annelik hüznü” veya doğum sonrası depresyon denilen duruma yol açabilir.
Yeni bir anne olarak yeni hayatınıza uyum sağlamalısınız. Ailenin yeni bir üyesi var. Daha önce değişeceği aklınıza bile gelmeyen tüm rutinler ve alışkanlıklar değişiyor olacak.
İsteyerek hamile kalmış olsanız da, çocuğunuzu dünyadaki her şeyden daha çok sevseniz de bu dönemdeki fiziksel, hormonal ve psikolojik değişiklikler çelişkili duygulara yol açabilir.
Bunun hangi ölçüye kadar normal olduğunu ve ne zaman profesyonel yardım istemeniz gerektiğini bilmeniz önemlidir. Bu nedenle, tüm bunlarla başa çıkabilmek için doğum sonrası kontrollerinize gitmeniz de çok önemlidir.
Annelik hüznü
Annelik hüznü, doğum sonrası disfori ya da bebek hüznü, bu aşamaya özgü hormonal ve psikolojik değişikliklerin bir sonucu olarak, doğumdan sonraki üçüncü ve beşinci gün arasında oluşan bir duygu durumudur.
Bu durum ruh hali değişimlerine, korkuya, üzüntüye, nedensiz ağlamaya, anksiyeteye, sinirliliğe ve umutsuzluğa neden olur. Sonuçta dünyanız başınıza yıkılacak gibi hissedersiniz.
Bu duygusal durum, yaklaşık on gün sürer. Bu süre geçtikten sonra, belirtiler, herhangi bir psikolojik tedavi veya ilaç tedavisi olmadan kendi kendine kaybolur.
Gerekli “tedavi” uygun desteği almak ve yeni doğan bebeğiniz ile aranızdaki duygusal bağın gelişmesine yardım etmektir. Çeşitli çalışmalar, emzirmenin annelik hüznü ile karşılaşma riskini azalttığını göstermektedir.
Doğum sonrası depresyon
Annelik hüznü yaşayan kadınların bazılarında, doğum sonrası depresyon gelişebilir. Doğum sonrası depresyon durumu daha ciddi semptomlara neden olur.
Hastalarda ortaya çıkan bu belirtiler, ilgisizlik, eskiden zevk alınan şeylerden daha az zevk almak, yorgunluk, iştah değişiklikleri, uykusuzluk veya hipersomnia, psikomotor aktivasyon veya gerilik, suçluluk veya değersizlik duyguları, konsantrasyonda azalma, karar verme yeteneğinde azalma ve en ciddi durumlarda ölüm düşünceleri olarak sıralanabilir.
Bu bakımdan bu durum iki haftadan daha uzun sürer ve annenin günlük hayatına devam etme ve bebeğine bakabilme becerisini etkiler. Bu durumun bir sağlık uzmanı tarafından değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi gerekmektedir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.