Okul Fobisi: Bu Durumda Ne Yapmalısınız?

Bir çocuk okula gitmekle ilgili aşırı rahatsız hissediyor ve bunu reddediyorsa okul fobisi olabilir. Bu durumda nasıl davranacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.
Okul Fobisi: Bu Durumda Ne Yapmalısınız?

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2020

Çocukların ve ergenlerin çoğu bir noktada okula gitmekten kaçınırlar. Bunun farklı farklı nedenleri olabilir ve kendilerini soyutlamaları da normal bir davranış olarak karşımıza çıkabilir. Fakat bu durum sürekli ve yoğun bir şekilde yaşanıyorsa bir okul fobisi durumuyla karşı karşıya olabiliriz.

Genç bir birey okula gitmekten korkmaya başlarsa ebeveynler karmaşık bir durumla karşı karşıya kalabilirler. Çocuk acaba rahatsız oluyor gibi mi yapıyor? Neden okula gitmek istemiyor? Evde kalmasına izin mi vermeliyim yoksa okula gitmeye mi zorlamalıyım?

Böyle durumlarda karşı karşıya kaldığımız bu soruları yanıtlamaya gayret edeceğiz.

Okul fobisi olan kız

Okul Fobisi Nedir?

Okul fobisine karşı neler yapabileceğimize geçmeden evvel bunun ne olduğunu açıklayalım.

  • Okula gitmekten aşırı, orantısız ya da mantıksız bir biçimde korkulur.
  • Okula gitme fikri çocuklarda yoğun anksiyete ve rahatsızlığa neden olur. Bundan ötürü baş ağrısı ya da mide ağrısı gibi somatik semptomlar kendini gösterebilir, ağlama ve sinir krizleri meydana gelebilir.
  • Çocuklar ne olursa olsun okula gitmeyi reddeder ve bundan kaçamazlarsa da çok büyük bir rahatsızlık hissederler.
  • Bu korku çocuğun günlük yaşamını, akademik performansını, sosyal ilişkileri ve daha birçok şeyi etkileyebilir.
  • Okula gitme korkusu en az altı ay sürer.

Okul Fobisi Neden Ortaya Çıkar?

Genel olarak okul fobisi okul ortamında rahatsız edici bir deneyimle karşılaşmalarından ötürü kendini gösterir. Öğretmenleriyle sorun yaşıyor ya da akranlarıyla ilişki kurmakta zorlanıyor olabilirler.

Tabii bu şiddetli  korku başka bir arkadaşlarının okula gitmekten korkmasından da kaynaklanabilir. Hatta haberlerde buna ilişkin vakalar duymak da yeterli olabilir. Utangaç ya da içe dönük kişilerin okul fobisi olduğu da yaygın bir biçimde görülmektedir.

Okul Fobisiyle Nasıl Başa Çıkılır?

Merdivende yalnız başına oturmuş düşünen çocuk

Maruz Bırakmak Gerekli Bir Eylemdir

Çoğu ebeveyn çocukları için endişelendikleri ve onlar için en iyisini istedikleri için okula gitmekten korktuklarında ve bundan ötürü gerildiklerinde onların evde kalmasına izin verir. Fakat her fobide olduğu gibi çocukların buna maruz kalması, yani okula gitmeleri gerekir.

Korkulan şeyden kaçmak korkuyu besler. Bundan ötürü, okula gitmemelerine izin verirseniz hem onların akademik performanslarını olumsuz yönde etkilemiş olursunuz hem de bu fobilerine tuz biber ekersiniz.

Tabii sert ve acımasız bir şekilde çocuklarınızı zorlamanız gerektiğini de söylemiyoruz. Korkularıyla dalga geçmeyin, onları cezalandırmayın ya da onlara bağırmayın. Hissettikleri korkuyu anladığınızı ve onlara yardım etmek için yanlarında olduğunuzu bilmeleri gerekir. Fakat evde kalmaları durumu daha da kötüleştirmekten başka bir işe yaramaz.

Bazı Araçlar Önerin

Çocuklara ve ergenlere onların bu korkularıyla başa çıkmalarını sağlayacak bazı araçlar sağlamalıyız. Korkunun felç edici bir etkisi olduğu için onları öyle eli boş gönderemeyiz. Bundan ötürü, fobinin kökenini bulun ve buna göre hareket edin.

  • Bir öğretmen ya da bir arkadaşlarıyla bir sorunları varsa, aksiyon almaları için okulla konuşabilirsiniz.
  • Çocuğunuz diğerleriyle ilişki kurmakta zorlanıyorsa eksikliğini çektikleri sosyal beceriler konusunda onlara destek olmalısınız. Özgüvenleri düşükse ya da son derece utangaçlarsa okuldaki durumlarla başa çıkmaları için özgüven sorunlarının üstüne eğilmelisiniz.
  • Anksiyete seviyelerini düşürebilmeleri için çocuğunuzla nefes ve rahatlama teknikleri üzerine çalışmalısınız. Korktukları durumlarla karşı karşıya kaldıklarında bu yöntemlere başvurarak anksiyetelerini dindirebilirler.

Okul Fobisi İçin Profesyonel Destek

Son olarak ebeveynler çoğu durumda çocuklarına tek başlarına yetemeyebilirler. Dolayısıyla onlara büyük ölçüde yardım edebilecek profesyoneller olduğunu da akıllarından çıkarmamalıdırlar.

Çocuğunuzla birlikte çalışacak bir çocuk psikologu gerekli yönlendirmeleri yaparak ilgili kaynakları sağlayabilir. Fakat aynı zamanda bu süreçte anne babayı da en iyi şekilde yönlendirecektir. Unutmayın, bu tek başınıza başa çıkmaya mecbur olduğunuz bir durum değildir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.