Yeni Bebeğin Aileye Huzurlu Bir Şekilde Katılması İçin Ne Yapılmalı?
Çocuklu bir aile olarak, yeni bir bireyin aranıza katılmasını planlıyorsanız, bu durumun karmaşık ve zor bir süreç olacağı kanısına kapılmanız olasıdır. Ancak çocuğunuzun ihtiyaçları ve duygularını hesaba katarsanız, bu durumun hiç de düşündüğünüz gibi zor olması gerekmediğini anlayacaksınız. Yeni bir kardeşin aileye katılması evin tüm bireylerinin tam anlamıyla zevk alarak heyecan duyacağı oldukça huzurlu bir sürece dönüştürülebilir.
Eğer anne ya da babaysanız ve ailenize yeni bir çocuğun katılmasını bekliyorsanız, diğer çocuğunuzun bu hassas sürecin bir parçası olduğunu hissetmesi ve hala ailenin önemli bir bireyi olduğunu bilmesi için neler yapmanız gerektiği konusu üzerinde hassas bir biçimde düşünmeniz gerekmektedir.
Çocuğunuzun, yeni gelecek olan kardeşinin aile içinde artık en önemli karakter olacağı hissine hiçbir zaman kapılmaması ya da kendisinin artık ondan daha az sevileceği gibi bir düşünceye sahip olmaması gerçekten çok önemli bir konudur. Çocuğun, anne ve babasının sevgisinin yeni kardeşle birlikte bölünmeyeceğini, tam tersi her ikisine karşı bu sevginin katlanarak büyüyeceğini bilmesi gerekmektedir.
Bebek Eve Gelmeden Önce
Yeni bebeğiniz eve gelmeden önce, yani anne daha hamileyken, çocuğunuzun katılabileceği her noktada bu sürece katılması önemli bir gerekliliktir. Örnek olarak, bebeğin odasını dekore edecekseniz, diğer çocuğunuzun yaşına bağlı olarak ondan duvarların hangi renk olabileceği konusunda fikir alabilirsiniz. Benzer şekilde nevresim takımlarını onun seçmesini isteyebilir ya da diğer bazı dekoratif detaylarda onun vereceği fikirlere göre hareket edebilirsiniz.
Bebek için kıyafet almaya gittiğinizde, alışverişte çocuğunuzun rol oynamasına izin vererek yeni doğacak olan kardeşi için onun giyecek seçmesini sağlayın. Bu sayede çocuk, kendi kararlarının önemli olduğunu ve dikkate alındığını hissedecektir.
Yeniden anne ya da baba olacağınızı açıkladığınızda, diğer çocuğunuzun kendisinin aile içinde daha önemli bir kişilik haline geleceğini hissetmesini sağlayın. Örnek olarak, üzerinde “Mart’ta ağabey olacağım!” gibi bir tişört giymesini sağlayabilir ya da buna benzer bir takım yaratıcı fikirler bulabilirsiniz. 9 aylık hamilelik süresince ona yeni doğacak kardeşinden bahsedebilir, bir kardeş sahibi olmanın ne kadar güzel olduğunu anlatabilirsiniz (Ancak bundan dolayı herhangi bir sorumluluk hissetmesine neden olmayın; çünkü unutmayın ki o daha bir çocuk…).
Hastanede Olduğunuz Dönemde
Doğum için hastanede bulunduğunuz dönemde çocuğunuz sizi görmeye geldiyse, odanın içinde çok sayıda insan olmamasına özen gösterin. Bu sayede tüm dikkatinizi çocuğunuza verebilir ve böylelikle onun hiçbir zaman yerinin değişmeyeceğini hissetmesine yardımcı olabilirsiniz.
Çocuğunuz bu dönemde size kendini yakın hissetmeye ihtiyaç duyacaktır. Çünkü ikinci bebeğinizin doğum sürecinde hastanede kaldığınız sürede çocuğunuz sizi özleyecek ve sizinle bir şekilde bağlantı kurma ihtiyacı hissedecektir. İdeal olarak, hastanede sizi görmeye geldiğinde, odanın içerisinde yalnız siz, partneriniz, çocuğunuz ve yeni bebeğinizin bulunması gerekir.
Hastaneden ayrılıp eve dönmek için yola çıkacağınız zaman geldiğinde çocuğunuzun da bulunduğu bir anı seçmeye özen gösterin. Böylelikle çocuk, bu özel anın bir parçası olabilecek ve dördünüzün bir aile olarak eve gittiğini, daha önceden 3 kişilik olan bu ailenin artık 4 kişi olduğunu hissedebilecektir.
Bebeği Eve Götürme Zamanı Geldiğinde
Öncelikle bir anne ve baba olarak kendinizi, ilk 6 ila 8 ayın herkes için bir değişim süreci olacağı ve belki de büyük çocuğunuzun bu süreç içerisinde bazı sorunlar yaşayacağı fikrine alıştırmanız gerekmektedir. Çocuğunuz bu dönemde kendini yeni duruma adapte etme konusunda farklı tavırlar sergileyebilir. Bu tür durumlara gereğinden fazla önem vermemeniz gerekir.
Zor zamanları normal hale getirmeniz ve her an neler olduğunu bir şekilde açıklayarak betimlemeniz çocuğunuzun kendini daha sakin hissetmesini sağlayacaktır. Böylelikle çocuk, kendine ve duygu dünyasına neler olduğu konusunda fikir sahibi olma şansını yakalayacaktır.
Bu aşamada, büyük çocuğun yeni gelen bebeğe bir hoş geldin hediyesi vermesi fikrini düşünebilir, siz de artık bir ağabey ya da abla olması nedeniyle ona bir hediye verebilirsiniz. Hediye verme fikri, bir çeşit duygusal bağ oluşturma ve kardeşler arasında ailenin önemini kavramada kullanılabilecek güzel bir yöntemdir.
Eve döndükten sonra, eğer kötü rüyalar görüyor ya da agresif tavırlar sergiliyorsa, büyük çocuğunuzun istediği bazı günlük rutinlere katılmasını sağlamaya çalışın. Bunlara örnek olarak banyo zamanı gösterilebilir. Unutmayın ki bu tür durumların ortaya çıkması oldukça doğaldır ve zaman içerisinde yaşanabilecek zorluklar arasında bulunmaktadır… Her iki çocuğunuzun da benzer şekilde sizin ilgi ve sevginize ihtiyacı olacaktır. Yaşam herkes açısından değişse de sizin sevginiz belki de daha yoğun bir hale gelecektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- SHUGULI MANGUIA, C. Y. (2013). ESTABILIDAD EMOCIONAL. GUÍA DE ORIENTACIÓN SOBRE LA PREPARACIÓN DEL NIÑO/A PARA LA LLEGADA DE UN NUEVO HERMANO DIRIGIDA A PADRES DE FAMILIA (Bachelor’s thesis). http://www.dspace.cordillera.edu.ec:8080/xmlui/handle/123456789/1304
- BAÑOS CHORLANGO, J. L. (2014). ¿ COMO APRENDER A SOBRELLEVAR LOS CAMBIOS CONDUCTUALES DE NIÑOS Y NIÑAS DE 3 AÑOS DE EDAD POR LA LLEGADA DE UN NUEVO HERMANO O HERMANA AL HOGAR? ESCUELA PARA PADRES DIRIGIDA A CREAR UN AMBIENTE ESTABLE ENTRE LOS MIEMBROS DE LA FAMILIA Y EL NUEVO BEBE DIRIGIDA A PADRES DE FAMILIA DEL CENTRO DE DESARROLLO INFANTIL” RINCÓN DE LUZ” DEL DMQ DURANTE EL AÑO LECTIVO 2014-2015 (Bachelor’s thesis). https://dspace.cordillera.edu.ec/handle/123456789/1748
- Paredes Rojas, N. A. (2017). Nano-llega un nuevo hermano(Bachelor’s thesis, Uniandes). https://repositorio.uniandes.edu.co/bitstream/handle/1992/18902/u729228.pdf?sequence=1