Apandis İltihabı ile İlgili Olabilecek 5 Temel Belirti
Apandis, esrarengiz ve çelişkili bir organdır. Uzunluğu 10 santimetreye (4 inç) kadar ulaşır ve kalın bağırsağın başlama yeri olan çekumun ucunda bulunur. Apandis iltihabı ile ilgili olabilecek ana belirtiler akut ve sürekli devam eden ağrılardır; öyle ki bu ağrılar yürümenize dahi izin vermez.
Bu gibi bir durum ortaya çıktığı zaman, doktora gitmek için apandis iltihabı ile ilgili olan daha fazla belirtinin ortaya çıkmasını beklemeniz önerilmez. Aşağıda bu acı verici hastalık ile ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Apandis iltihabı nedir?
Bu küçük organın şişmesinin pek çok nedeni vardır. Temel olarak, kalın bağırsakta geçiş veya akış tıkanır. Bu da iltihaplanmaya neden olur ve karın kısmının sağ bölgesinde rahatsızlık hissi verir.
Enflamasyon meydana geldiğinde, kesenin içinde mevcut olan toksinlerin salınması imkansız hale geldikçe apandisteki enfeksiyon başlar. Ağrı yavaş yavaş önemli bir ölçüde artar ve karnın orta bölgesinden alt bölgesine kadar uzanır.
Sonuç olarak, apandis iltihabı derhal tedavi edilmezse, var olan enfeksiyon dokunun yırtılmasına neden olan bir apseye neden olabilir. Bu sonuç peritonit olarak adlandırılır ve ölümcül olabilir.
5 Apandis İltihabı Belirtisi
Herhangi bir apandis iltihabı vakasında, hasta genellikle daha fazla ya da daha az da olsa, aşağıdaki semptomları gösterir:
- Genellikle sağ tarafta olmak üzere, orta ve alt karın bölgesinde şiddetli ağrı. Etkilenen bölgede sertlik ve şişme görülmesi de yaygındır.
- Kusma, iştahsızlık ve baş dönmesi.
- Ateş.
- İshal ve kabızlık.
- Kan sayımında lökosit artışı.
Şimdi apandisit semptomlarını daha iyi anlamak için her noktaya ayrıntılı olarak bakalım.
1. Akut ağrı
Apandisitin ilk saatlerinde, yani iltihaplanma henüz çok yeniyken, ağrı henüz çok dikkatinizi çekmeyen bir ağrı şeklinde seyreder ve göbek çevresindedir. Saatler geçtikçe beyin, sinir sinyallerinin kökenini belirlemeyi başarır.
Henüz 24 saat geçmeden, şişmiş apandisten kaynaklanan ağrı alt karına geçer. Bu şişliğin gerçekleştiği alan ve hastanın çektiği acıya dair yaptığı açıklama, genellikle doktorun ilk teşhisi koyarken nedenini belirlemesi için yeterli bir göstergedir.
2. İştahsızlık, baş dönmesi ve kusma
Bu semptomların üçü de her zaman mevcut olan belirtiler olmadığı için, üçü birden ya da ayrı ayrı görülebilir. Bununla birlikte, bu belirttiğimiz işaretler, şiddetli ağrıya daha çok ya da daha az ölçüde eşlik edebilir.
Apandis iltihabı, başlı başına sadece baş dönmesi, kusma ya da iştahsızlık ile teşhis edilemez. Bu nedenle, listeye eklediğimiz diğer belirtiler için de aynı durum geçerlidir. Apandisit alarmını gerçekten başlatan, o periyodik olarak belirli bir bölgede bulunan acıdır.
“Apandis iltihabı hemen tedavi edilmezse; enfeksiyon, doku yırtılmasını tetikleyen apse ile sonuçlanabilir.”
3. Ateş
Ateş vücudun ana savunma mekanizmasıdır ve her kişiye bağlı olarak değişkenlik gösterir. Genel olarak, ateşin mutlaka apandis iltihabının semptomları arasında bir alarma işaret etmesi gerekmeyebilir. Normalde, bir insanın vücut sıcaklığı 38 ° C’yi (100,4 ° F) geçmez.
Eğer apandis iltihabı amacına ulaşır ve apandiste patlama meydana gelirse, vücut ısısı önemli derecede artabilir. Bu durumda, vücutta bulunan dışkı karın bölgesiyle temas halinde olabileceği için, enfeksiyon ciddidir.
4. Kabızlık ya da ishal
Apandisitin bir belirtisi olarak ishalin varlığı ya da yokluğu rektumun pelvik bölgeye olan mesafesine bağlıdır. Bu belirti, rektum iltihaplanma bölgesinde olduğu zaman ortaya çıkabilir. Her ne kadar her dışkı arasındaki sıklık artsa da, dışkı illa ki tutarlılığını kaybetmez.
Öte yandan kabızlık, bu durumda atipik bir semptom olarak kabul edilir. Bunu da basitçe belirtmek istedik; çünkü eğer kabızlık da çekerseniz, bu da büyük olasılıkla aynı resmin bir parçası anlamına gelir.
5. Lökosit seviyesinde artış
Beyaz kan hücreleri olarak da bilinen lökositler, vücudumuzdaki ana savunma hücreleridir ve basit bir laboratuvar analizi, kandaki lökosit sayısını belirleyebilir. Buna göre, eğer sayı olması gerekenden daha büyükse, bu durum dış faktörlerin inflamatuar ya da bulaşıcı bir süreci tetiklediğinin açık bir işareti olacaktır.
Eğer lökosit miktarı yüksekse, bunun anlamı inflamasyonun kötüleşeceği ve bağışıklık sisteminin daha fazla beyaz kan hücresi üreteceğidir.
Sonuç olarak, apandisit semptomlarının tümü hastanın tarif ettiği karın ağrısının alanı ve türü ile ilgili olmalıdır. Genel olarak, doktor gelecekte ciddi enfeksiyonları önlemek için apandis organının alınmasını önerecektir.
Sağlıklı bir yaşam, spor yapmak, hareketsiz yaşam tarzından kaçınmak ve dengeli bir diyet; çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde apandis iltihabını önlemek için en iyi yol olabilir.