Batık Ayak Tırnakları Nasıl Tedavi Edilir?

Batık ayak tırnakları çok can yakıcı olabilir ve negatif sonuçlara yol açabilir. Bu yazıda bu sorunla başa çıkmanıza yardımcı olacak ipuçları paylaşacağız. Not alın! 
Batık Ayak Tırnakları Nasıl Tedavi Edilir?

Son Güncelleme: 29 Nisan, 2019

Bu makalede, yanlış tırnak kesimi, kalıtsal koşullar veya kötü ayakkabılar gibi birçok nedenden dolayı gelişebilecek olan batık ayak tırnakları sorununu nasıl tedavi edeceğinizi anlatacağız.

Aslında, batık tırnaklar en sık ayak parmaklarında ortaya çıkan çok yaygın bir sorundur. Bununla birlikte, ellerinizdeki parmaklarda da batık tırnaklar oluşabilir.

Tırnaklar neden içe doğru büyür?

İçe batık tırnaklar, tırnağın büyüklüğü ile çevresindeki cilt arasındaki dengesizlikten kaynaklanmaktadır. Farkına varır varmaz bu sorunu tedavi etmeniz önemlidir. Bununla birlikte, çok fazla endişelenmenize gerek yok. Çoğu durumda ev tedavileriyle bu sorunu halledebilirsiniz.

Batık ayak tırnağında şişlik, sıcaklık, uyuşma veya kötü koku gibi enfeksiyon belirtileri yoksa ev tedavileri işe yarayacaktır. Enfeksiyon, tırnak cilde nüfuz ettiğinde meydana gelir. Bu durumda mikropların vücuda girişi kolaylaşır.

batık ayak tırnakları tedavisi

Bu durumlarda, tırnağın büyümesine izin vermeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca ayaklarınızı ılık tuzlu suya batırabilirsiniz. Ardından, temiz bir havluyla iyice kurulayın ve etkilenen bölgeye antiseptik bir solüsyon uygulayın.

Bununla birlikte, evde bu sorunu tedavi edebileceğinizden emin değilseniz, bir doktora başvurabilirsiniz. Uzman, tırnaklarınıza lokal anestezi uygulayacaktır. Küçük bir cerrahi işlemle enfekte olmuş tırnağı kesecek veya çıkaracaktır.

Batık Ayak Tırnakları Nasıl Tedavi Edilir?

Ayağınızı ılık suya batırın ve asla cildinizi eşelemeyin

  • İçe batık bir ayak tırnağınız olduğunu fark ettiğinizde, harekete geçme zamanıdır. Bununla birlikte, batık ayak tırnaklarını çıkarmak için asla cildinizi eşelemeyin, çünkü bu cildinize daha fazla zarar verebilir ve yaralanma riskini artırabilir. Bunun yerine cildinizi yumuşatmak için bölgeyi ılık su ve sabunla ıslatın.
  • Tırnaklarınızı yumuşatmak ve enfeksiyonu daha kolayca ortadan kaldırmak için etkilenen bölgeyi suya sokun. Bu sorunun en tehlikeli tarafı bu. Bu nedenle, ağrı ve iltihabı azaltmak için tuzlu su kullanmanızı öneririz. Yardımcı olacağını düşünüyorsanız alanı günde 3-4 kez suya batırabilirsiniz.
  • Son olarak, bakterilere karşı bariyer görevi görmesi için alanı bir bandajla sarın. Tekrar çıkarken tırnaklarınızı olabildiğince düz kesmeniz gerektiğini unutmayın. Tırnaklarınızı yanlış kesmek, batık ayak tırnaklarının en yaygın nedenidir.

Etkilenen bölgeyi yavaşça yıkayın. Ayrıca antibakteriyel sabun kullandığınızdan emin olun.

Tırnak etkilenmişse, cildinize batmış kısmının çıkarılması önemlidir. Bunun için alanın daha önce bir anestezi ile uyuşturulmuş olması gerekir. Sonra bir antibiyotik tedavisi takip edebilirsiniz.

Batık ayak tırnaklarını nasıl önleyebilirsiniz?

Tırnaklarınızı doğru şekilde kesin

Sadece tırnaklarınızı kesmek, içe batık ayak tırnaklarını önlemeye çok yardımcı olur. Tırnaklarınızı uygun bir tırnak makası ile düz bir hizada olacak şekilde kesin, böylece tırnağınızın köşesi görünür olacaktır. Tırnaklarınızı çok kısa keserseniz köşenin cildinize girmesini kolaylaştıracaksınız.

bebek tırnaklarını kesmek

Rahat ayakkabılar giyin

Çok dar olmayan ayakkabı ve çorap giymenizi tavsiye ederiz. Aslında, batık ayak tırnaklarının ana nedenlerinden biri budur.

Durumun kötüleşmesini önlemeye yardımcı olmak için parmak uçlarınız için yeterli alanın bulunduğu ayakkabıları kullanmanızı öneririz. Doğru ayakkabılar parmaklarınızın kolayca hareket etmesine olanak verir.

Son olarak, yayılabileceği ve daha fazla komplikasyona neden olabileceği için enfeksiyonları asla görmezden gelmemenizi öneririz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.