Bebeğin yataktan düşmesi durumunda ne yapmalıyım?

Bebeğin düşmesi neredeyse hiçbir zaman ebeveynlerin suçu değildir. Düşmeler bebeğin büyümesinin ve bağımsızlık kazanmasındaki sürecin bir parçasıdır. Suçlu hissetmeniz normal fakat bu hissi aşabilmelisiniz.
Bebeğin yataktan düşmesi durumunda ne yapmalıyım?

Son Güncelleme: 30 Mart, 2019

Bebeğin yere düşme ya da yataktan düşme durumları hepimizin başına gelebilir. Eğer bebeğiniz yataktan düştüyse panik olmak yerine durumu iyileştirmek için neler yapabileceğinizi düşünmelisiniz.

Öncelikle sakin kalın

Bebeklerin kemikleri oldukça hassastır ve kemikte çatlaklara sık rastlamayız. Düşme esnasında ilk yapmanız gereken şey aslında sakin kalabilmek ve bu duygu durumunu korumak.

Temiz bir kafayla daha iyi düşünebileceğiniz gibi daha bilinçli hareket etmenizde olası olacaktır. Bu sayede bebeğinizi hastanenin acil kısmına götürmenin gerekli olup olmadığını da daha iyi tartabilirsiniz.

Harekete geçerken durumu birçok farklı yönden değerlendirmeye çalışın. Öncelikle bebeğinizin nasıl bir yükseklikten düştüğünü not edin. Sandalyeden mi düştü? Yataktan mı düştü? Yoksa koltuktan mı düştü?

Eğer sanılanın aksine örneğin yürürken düştüyse bunun etkisi daha az olacaktır. Bu bilgilere sahip olmanız önemli çünkü bir sağlık merkezine gittiğinizde ya da doktorunuzu aradığınızda size ilk sorulacak sorulardan biri bu yönde olacak.

Kan var mı yok mu?

Genellikle bebek başı üstüne ya da sırt üstü düşmüşse bu düşmeler hassas olarak tanımlanır. Böyle bir durumda dikkat etmemiz gereken birkaç belli kıstas var. Öncelikle kan var mı yok mu diye kontrol edin.

Yaralanma olduysa yarayı bulup oldukça hafif bir baskıyla gazlı bir bezle silin. Eğer kanama durmamışsa ya da yara çok büyükse bir an önce çocuğunuzu en yakın hastanenin acil kısmına götürmenizde fayda var.

Eğer yara küçükse ve bebeğin tansiyonu uygun bir seviyedeyse yaranın nasıl bir gelişim seyredeceğini görebilmek için vakit tanıyabilirsiniz. Lütfen şunu unutmayın: Çocuğunuzun aldığı yara eğer ki kafa bölgesinde olmuşsa oldukça fazla miktarda kan çıkabilir.

Eğer kan çıkmamışsa olası yumru ve yarıkları tespit etmeye çalışın ki hasarın gerçekleştiği doğru noktayı görelim. Birçok durumda düşmeden kaynaklı yaralanmış bölgeye buz bastırmanız yeterli olacaktır. Tabii ki diğer belirtileri de göz önünde bulundurmakta fayda var.

ağlayan bebek

Kusma ve acı

Bebeğin yataktan düştükten hemen sonra kusması genelde çocuğu bir sağlık merkezine götürmenin işaretidir. Fakat bebek birkaç dakika süren yoğun bir ağlama krizinin hemen ardından kusmuşsa bu noktada çok fazla endişelenmeniz gerekmez.

Çocuk ağladığında boğazının tahriş olması oldukça normaldir. Boğazda yaşanan bu tip bir tahriş çocuğun öksürmesi ve kusmasıyla sonuçlanabilir. Fakat eğer bu öksürük ve kusmalar her ağlama sonrasında etkili bir şekilde kendini tekrar etmeye başladıysa endişelenmelisiniz.

Çocuğun acı içinde olması da bir belirti olabilir. Ne kadar önce müdahale ederek duruma tıbbi yardım alırsanız endişeleriniz o kadar hızlı azalacaktır. Kısacası eğer bu sorun çözülmediyse ve çocuk sıklıkla ağlayıp bağırıyorsa onu bir acile götürmeniz gerekebilir.

Kafası karışmış ve şaşkın

Eğer çocuğunuzun kafası karışmış, şaşkın ya da bilincini yitirmiş görünüyorsa bu gibi durumlarda bir an önce hastaneye gitmenizde fayda var. Aynı şekilde eğer çocuğunuz çok uykuluysa ve onu uyandırmakta güçlük çekiyorsanız endişelenebilirsiniz.

Eğer çocuğunuz felç geçirmişse veya hareket etmede, görmede ya da konuşmada güçlük yaşıyorsa bir an önce çocuğunuzu bir acile götürmenizde fayda var.

Felç ya da inme sonrasında kan kulaklardan ya da burundan geliyorsa acil tıbbi müdahale gerekir. Bu durum beyin-omurilik sıvısı kaybından da yaşanabilir. Bunun dışında bebeğinizin gözünün beyaz kısmında kan birikmişse de bir doktora görünmenizde fayda var.

Çocuğunuzun vücudunun bir kısmında örneğin kolunda ya da bacaklarında gözle görülür sakatlıklar ya da biçimsizlikler varsa bu endişe sebebi olabilir.

Veya çocuğunuzun kafatasında yanma hissediliyorsa aynı şekilde bir an önce doktora görünmeniz gerekir. Göz bebeğinin boyutunda yaşanan değişimler ya da gözlerdeki alışılmışın dışında hareketler de sizi endişelendirmeli.

Düşme sonrasında çocuk genellikle iyi görünebilir ve hatta normal hareket edebilir. Bu gibi durumlarda ebeveynlerin kararı genellikle evde kalma yönünde olur ve böylelikle bu yaralanmanın nasıl ilerleyeceğini görmek isterler.

Herhangi bir belirtiyi yakalamak için en azından 24 saat önce düşme tetkikinin yapılması gerekmektedir. Eğer emin olamıyorsanız ve şüpheleriniz geçmiyorsa bir an önce doktora görünmenizde fayda var.

doktor ve bebek

Bebeğimin düşmesini önlemek için neler yapabilirim?

Bebeğinizin düşmesini her zaman engellemeniz mümkün olmaz. Bebeğinizin motor yeteneklerinin gelişmesinin bir parçası olarak sıklıkla düşmesi normaldir. Bu noktada bu düşmelerin ciddi bir hasara yol açmadığından emin olmanız gerekmektedir.

Ciddi bir hasarı engellemek için pratik birkaç yöntemi pratikte uygulamanız mümkün. Örneğin evdeki eşyalarınızın köşelerine koruyucu aparat takarak ve kaymayı-önleyici aparatları halıların altına yerleştirerek çocuğunuzun düşüp sakatlanma riskini azaltabilirsiniz.

Eğer evinizde merdiven varsa merdivenin başlangıç ve bitiş noktalarına güvenliğiniz açısından koruyucu ızgara yerleştirebilir ve çocuğunuzun ayağı takılıp da düşmesine sebep olabilecek objeleri merdivenden kaldırabilirsiniz. Pencerelere yakın sandalye ve masaları pencereden uzaklaştırın.

Bebeğiniz bebek bezi değiştirme bölgesindeyken lütfen gözünüzü çocuğunuzdan ayırmayın. Çünkü çocuğu bu noktada yalnız bırakmanız demek onun ters yüz olup düşebilme ihtimali demektir.

Ne zaman çocuğunuz bir alışveriş arabası, arabada, ya da yüksek bir sandalyedeyken tüm bunların emniyet kemeri taşıdığından ve çocuğun kemerle korunduğundan emin olmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.