Çocuğum Kafasını Sert Bir Şekilde Çarparsa Ne Yapmalıyım?

Çocuğum Kafasını Sert Bir Şekilde Çarparsa Ne Yapmalıyım?

Son Güncelleme: 15 Ağustos, 2018

Çocukluk döneminde baş bölgesine çok sık darbe alınır fakat bunların çoğu anlık bir korkudan fazlası değildir. Bir çocuk düştükten sonra kafasını çarptığında gözyaşı dökebilir ama sonrasında öpücükler, sıvazlamalar ve kucaklamalar sayesinde başına ne geldiğini unutur.

“Çocuklar dünyadaki en önemli kaynak ve gelecek için en iyi umuttur.”
-John Fitzgerald Kennedy-

Çocuklar yürümeye başladıklarında düşme ihtimalleri de beraberinde gelir. Temel psikomotor becerileri henüz yeteri kadar gelişmediğinden dolayı etkili bir hareketlilikleri yoktur.

Bu dönemde başa alınan darbeler özellikle de yürümeden önce koşmaya çalışan çocuklarda daha sık görülür.

Çocukların yürürken baş bölgesine aldığı darbeler genelde ciddi sonuçlar doğurmaz. Bu düşmeler alçak bir yükseklikten kaynaklandığından yalnızca çarpma ile sonuçlanır. Ne yazık ki, tüm sonlar mutlu değildir, bu sebeple çocuğunuz kafasını çarptığında onla ilgilenin ve size vereceğimiz bu tavsiyeleri uygulayın.

Çocuğunuz kafasını çarptığında ne yapmalısınız?

kafasını tutan çocuk

Sevgili anne, çocuğunuz kafasını çarptığında aşağıdaki adımları izleyin:

Birkaç dakika boyunca hareketlerini gözlemleyin

Baş bölgesine gelen hafif ya da sert bir darbeden sonra çocuğunuzun ilk yaptığı şey herkesin yapacağı gibi ağlamaktır.

Çocuğunuz ağlamaya başladığı zaman genellikle aile fertleri toplanıp onu öperek ve sarılarak sakinleştirmeye çalışsa da durumun ciddiyetini tespit etmek mümkün değildir. Bu yüzden, çocuğunuz kafasını sert bir şekilde çarptığında onu doktora götürmeden önce bir müddet beklemelisiniz.
Çocuğunuzun davranışlarını gözlemlemeniz gerekir çünkü size çarpmanın sadece ciddi sonuçları olmayan bir darbe mi yoksa bir yaralanma mı olduğunu gösterecek olan şey bu çarpma sonrası belirtilerdir.Eğer çocuğunuz sizin temasınızla sakinleşir ve herhangi bir tepki vermeden yürümeye ve oynamaya devam ederse bu muhtemelen tehlikeli olmayan bir darbeye işaret eder. Bu durumda emin olmak için ilerleyen birkaç saat boyunca takipte kalmaya devam etmelisiniz.

Bu belirtilerin farkına varın

Çocuğunuz kafasını sert bir şekilde çarptıktan sonra travmatik kafa yaralanmasına işaret edebilecek ve hemen hastaneye gitmenizi gerektiren belirtiler şu şekildedir:

  • Bilinç kaybı ya da azalması. Bilinç azalması durumunda çocuğunuz bir yaşında olsa bile onu en iyi tanıyan kişi siz olduğunuz için kafası karışmış ya da bilinç kaybı yaşayıp yaşamadığını anlayabilecek ilk kişi sizsiniz
  • Aşırı derecede sersemlik.
  • Şişliğin boyutunda büyüme. Eğer şişlikte büyüme fark ederseniz kesinlikle evde durmayın. Çocuğunuzu en yakın acile götürün.
  • Düşmeden önceki ve sonraki olayları hatırlamada güçlük. Eğer ona aile bireylerini sorduğunuzda sizi tanıyamazsa bu bir kafa travmasının belirtisidir.
  • Denge kaybı. Eğer yürümeyi yeni öğreniyorsa bu sizin için saptaması güç bir belirtidir.
  • Kusma
  • Görme bozukluğu. Bu belirtiyi çocuğunuza sakinleştikten sonra etrafı normal bir şekilde görüp görmediğini sorarak tespit edebilirsiniz.
  • Nöbet geçirme.
  • Darbe alınan bölgede yaralanma.
  • Konuşmada güçlük. Çocuğunuzu tanıdığınız için kendini nasıl ifade ettiğini, dili nasıl kullandığını ve normalde nasıl konuştuğunu bilirsiniz. Eğer iletişiminizde herhangi bir değişiklik fark ederseniz bu belirtiyi dikkate almanız gerekebilir.
  • Motor fonksiyonlarda bozukluk. Bu belirti çıplak gözle tespit edilebilir. Tek yapmanız gereken onu yürürken izlemek ve hareketlerini düzeltmektir. Ayrıca çocuğunuz size vücudunun herhangi bir yerinde zayıflık ya da uyuşma hissettiğinde kendisi de söyleyebilir.
  • Baş ağrısı.
  • Burun ve kulaktan kan gelmesi.

Her zaman sakinliğinizi koruyun

ağlayan çocuk

Sevgili anne, biliyoruz ki yukarıda bahsettiğimiz belirtilerin herhangi birini çocuğunuzda fark ettiğinizde sakin kalmak pek mümkün değildir. Fakat çocuğunuzun ve kendinizin iyiliği için odaklanmayı ve ne yapmanız gerektiğini bilmelisiniz.

Çocuğunuz kafasını vurduktan sonra ilk vereceğiniz tepki onu kalkıp hiçbir şey olmamış gibi devam etmeye teşvik etmek olsa da o an bu çarpmanın ciddi bir yaralanma mı yoksa sadece hafif bir darbe mi olduğunu bilmediğiniz için çocuğunuzu çok fazla hareket ettirmemeniz ve sarsmamanız tavsiye edilir çünkü bu ona zarar verebilir. 

Eğer üzülüp panik yapmaktan ziyade konsantre olursanız çocuğunuzu ileriki birkaç saat boyunca gözlemlemeniz ve dikkatli olmanız gerektiğini anlayacaksınız.

Yalnızca soğukkanlılığınızı koruyarak ona yardımcı olabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.