İnmemiş Testis: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Kriptoşidizm pek çok erkek bebeği etkileyen ve ebeveynlerin geniş ölçüde farkında olmadığı bir hastalıktır. Bundan dolayı testislerin inip inmediğini sürekli kontrol etmek gerekir.
İnmemiş Testis: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Son Güncelleme: 22 Mayıs, 2020

İnmemiş testis ya da kriptoşidizm az inmiş ya da inmemiş testis problemi ile ilişkili genital bir rahatsızlıktır. Zamanında tedavi edilmezse çocuğa gelecekte oldukça ciddi hasarlar verebilir.

Bu genital gelişim bozukluğu hamileliğin 28. haftasına kadar ultrasonda görülemez. Bundan dolayı bu rahatsızlığın erken teşhisi adına yumurtalıkların yer değişiminin gerçekleşmesi gerekir.

İnmemiş Testisin Oluşum Nedeni Nedir?

İnmemiş testis erkek bebeklerde yaygın bir biçimde görülen bir hastalıktır. Bu hastalığın belirli bir nedeni olmadığı için oluşumuna neden olan birbirinden farklı etmenler bulunur.

Çocukta inmemiş testis hastalığının görüldüğüne işaret eden en yaygın nedenler şu şekildedir:

  • Düşük kilolu doğmak: Bunun nedeni genellikle bebeğin prematüre doğmasıdır. 2.5 kilonun altı zayıf kabul edilir.
  • Erken doğum: Bebeğin 37. haftadan önce doğması durumudur.
  • Gebelik süresine göre küçük olmak: Bebeğin olması gerektiğinden küçük olması.
  • Hamileliğin ilk aylarında annenin östrojene maruz kalması: Bu hamileliğin ilk aylarında meydana gelen normal fiziksel değişimlerden kaynaklanır.
  • Karın içi basıncı: Karın boşluğunda 10 santimetrenin altında gerçekleşen basınca verilen addır.
  • Karın duvarındaki anomaliler: Konjenital anomaliler, fıtık ya da karın boşluğundaki bir veya daha fazla organın eviserasyonuna neden olan heterojen bozukluklardır.
Sehpada resim çizmeye çalışan bebek

İnmemiş Testis Teşhisi

Hastalığın teşhis edilebilmesinin en yaygın yolu doktor muayenesidir. Doktor testis kesesini elle muayene eder.

Kese boşsa işaret parmağı kuyruğa doğru kasık kanalına sokulur, yukarıdan aşağı doğru hareketlerle testislerin bu kanalda olup olmadığı kontrol edilir.

Testisler olması gerektiği gibi inmediyse ya da normal yerinden başka bir yerde bulunuyorsa, doktorun bunu saptama olasılığı %80’dir.

Bu muayene rutin bir şekilde yapılmalıdır ve oldukça etkili olsa da yanlış kriptoşidizm kremasterik reflekten kaynaklanabilir. Bazen doktorlar testisin yerini belirlemek adına karın ultrasonu, tomografi çekebilir ya da titreşim kullanabilir.

“Testisler hamileliğin altıncı haftasında karın bölgesinde oluşmaya başlarlar.”

İnmemiş Testis Tipleri

İnmemiş testis farklı tiplerde kendini gösterir. Çocuk doktorları rahatsızlığa göre gerekli tedaviyi belirleyeceklerdir.

İnmemiş testis tipleri şunlardır:

  • Kanal içindeki inmemiş testis: Testis kese içinde değildir fakat elle indirilebilir. Devamlı değerlendirme gerekir.
  • Ektopik testis: Testis kasık kanalı dışındadır. Genelde deri altında yer alır.
  • Edinilmiş inmemiş testis: Testis ilk başta kesede yer almaz fakat doğumdan sonra ilk yıllarda aşağı iner ve sonra geri çıkar. Bu rahatsızlığın 10 yaşına dek takip edilmesi gerekir.
  • Testis yokluğu: Bu hastalıkta testisler kesede, kasık kanalında ya da karında değildir. Bu durumlarda ultrason ve ameliyat gerekir.
  • Gerçek kriptoşidizm: Testisin kesede olmayıp kasık kanalında hissedildiği fakat inmesinin mümkün olmadığı durumdur.

İnmemiş Testis Tedavisi

Kriptoşidizm genellikle ilk yıllarda kendiliğinden düzeldiği için doktorlar yalnızca testislerin inip inmediğine bakılması adına gözlem ve düzenli muayene yapılmasını önerirler.

Eğer testisler bebek bir yaşına gelene dek inmezse tedavi uygulanması gerekir. Bu tedavi hormonal bir tedavi ya da ameliyat olabilir.

Hormonal Tedavi

Günümüzde hormonal tedavi daha az gerçekleştiriliyor. Bu tedavide kas içine testislerin keseye düşmesini sağlayacak hormon enjekte edilir.

Hormon tedavisinin olumsuz yanı, her zaman başarılı olamayışı. Tedavi sonrası testislerin yeniden yukarı çıktığı da görülebilir. Ayrıca bu tedavinin yan etkileri de mevcut.

İnmemiş testis için muayene olan bebek

Ameliyat

İnmemiş testis hastalığının günümüzdeki en etkili tedavi yöntemi ameliyattır. Bu ameliyatta orkidopeksi denen müdahale ile testisler keseye indirilir.

Bu ameliyatın 18 aylıktan önce gerçekleştirilmesi önerilir. Bu müdahalenin başarılı olma ihtimali oldukça yüksektir.

Kriptoşidizm Komplikasyonları

Zamanında tedavi edilmezse bu hastalık çocuğun sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bundan ötürü, çocuğunuzun genital bölgesinde bir anormallik olduğunu düşünüyorsanız hızlı bir şekilde harekete geçmelisiniz. Bu konuda oluşabilecek komplikasyonlardan bazıları şu şekildedir:

  • Kısırlık
  • Testis kanseri riskinin artması
  • Testis torsiyonu
  • Kasık fıtığı

Zamanında tedavi edilmezse kriptoşidizm çocuğunuza zarar verebilir. Bundan dolayı ebeveynler çocuklarının bu hastalıktan muzdarip olduğunu düşünüyorlarsa, daha dikkatli olmalıdırlar. Böyle bir durumda hemen aile doktorunuzla iletişime geçin ve gerekli kontrolleri yaptırın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.