Beyaz Gürültü Neden Herkes İçin Faydalıdır?

Beyaz Gürültü Neden Herkes İçin Faydalıdır?

Son Güncelleme: 21 Ekim, 2018

Bu yazıda sizlerle beyaz gürültünün bebek ve yetişkin sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini paylaşacağız.

Beyaz Gürültü Nedir?

Gürültü kelimesinin birçok anlamı vardır. İşitsel olarak gürültü ses dalgalarının boşlukta yayılması, bozuk ses ya da dağınık (birleşmemiş) bir ses olarak tanımlanabilir.

Gürültü kelimesi, Latince rahatsızlık ve kızgınlık hissi anlamına gelen nausea kelimesinden türetilmiştir.

Beyaz gürültü ise belli bir şekli olmayan ses dalgalarından oluşur. Frekansı 20 ve 20.000 Hertz arası değişen tüm ses dalgalarının kombinasyonu ile elde edilir.

Beyaz gürültünün karakteristik özelliği tüm frekans seviyelerinin  (düşük, orta, yüksek) aynı anda eşit genliğe sahip olmasıdır.

Optikte bu durumun aynısı beyaz ışık için geçerlidir. Bu yüzden beyaz gürültü bu ismi almıştır.

Beyaz Gürültü ve Sağlık

Beyaz gürültünün sağlık üzerine etkileri ile alakalı birçok çalışma vardır fakat hiçbiri tam olarak sonuçlanmamıştır. Bunun insan vücudu üzerine etkilerini keşfetmek için daha fazla çalışma yapmak gerekir.

Beyaz gürültünün sağlığa faydalı olduğu söylenir çünkü meditasyonu ve konsantrasyonu teşvik eder. Benzer şekilde bu sesler, rahatlama hissi sağladığı için uykusuzluk hastalığına da iyi gelir.

Hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışmaya göre beyaz gürültüye maruz kalanlar diğer gürültülere maruz kalanlara göre hafızalarında daha çok şey tutabiliyorlar.

Farklı Gürültü Tipleri Arasındaki İlişki

Beyaz gürültü diğer sesleri ortadan kaldırmaz, onları birleştirir. Beyin aynı anda binlerce frekansı algılayabildiğinden dolayı, bir tanesini ayırt etmesi mümkün değildir.

Beyaz gürültünün doğru kullanımı dışarıdan gelen bazı sesleri yok saymaya yardımcı olabilir. Bu seslere trafik sesi, yol çalışması sesi ya da komşulardan gelen sesler de dahildir.

Bu şekilde dinlenebilir ya da rahatça çalışabilirsiniz çünkü beyaz gürültü konsantrasyon seviyenizi arttırır.

Kulak çınlaması dışarıdan aslında gelmeyen seslerin duyuluyormuş gibi algılandığı işitsel bir olaydır. Bu sesler bazen sızı ve uykusuzluğa sebep olur.

Beyaz gürültünün yardımıyla bu durumun etkileri de azaltılabilir.

Beyaz Gürültü ve Bebekler

Beyaz gürültünün bebekler üzerine etkisine dair birçok tartışma vardır. Bazı uzmanlara göre evde beyaz gürültü olmasının bebekler için rahatlatıcı bir etkisi vardır.

Beyaz gürültü bebekleri rahatsız edebilecek her türlü sesi emer ya da birleştirir. Birkaç dakika içinde bebeklerde rahatlama ve sakinlik hali görülür.

Beyaz gürültü rahatlama derecesini artırarak bebeklerin daha uzun süre uyumasını sağlar. Bu etkenler bebeklerde stresin azalması açısından da önemlidir.

Aşırı uyarılma ya da gün boyu yapılan aktivite ve hareketler bebeklerde yorgunluğa sebep olur ve strese yol açar.

Beyaz gürültünün bebekler üzerine etkilerini ortaya koyan başka bir hipoteze göre ise hamilelikte rahim içinde duyulan sesler beyaz gürültü ile benzerdir.

Bu sebeple beyaz gürültü bebeklerde memnuniyet, güvenlik ve rahatlama hissi uyandırır.

Beyaz gürültünün bebekler üzerindeki bir başka etkisi ağlamayı dindirmesidir. Bu şekilde uzun süre strese maruz kalmamış olurlar.

Uzmanlara göre bebeklerin beyaz gürültü ile uyumaya alışmamaları gerekir. Beyaz gürültü her gece değil sadece ihtiyaç halinde kullanılmalıdır.

Beyaz Gürültü ve Yetişkinler

Yetişkinlerde REM uyku evresinde beyaz gürültü işitmenin beyin uyarıcı etkisi vardır. Bu bize bir rahatlama hissi vererek sağlıklı bir uyku ortamı hazırlar.

Günümüzde beyaz gürültü üreten birçok cihaz bulunabilir. Farklı beyaz gürültü seçenekleri içeren mobil uygulamalar da mevcuttur.

Bütün bu gelişmeler uykuya dalmak için bir çözüm bulabilmeye odaklanmıştır.

Uzmanlar beyaz gürültüye yüksek ses seviyesinde maruz kalmayı tavsiye etmemektedir. Çocuklarda ise bu ses seviyesi 50 desibeli geçmemelidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Maqueda Blasco J., Ordaz Castillo E., Cortés Barragán R.A., Gamo González M.F., Bermejo García E., Silva Mato A., Asunsolo del Barco A. “Efectos extra-auditivos del ruido, salud, calidad de vida y rendimiento en el trabajo; actuación en vigilancia de la salud” Escuela Nacional de Medicina del Trabajo. Instituto de Salud Carlos III. Ministerio de Ciencia e Innovación. Madrid. 2010.
  • Pantley, E. (2016). The no-cry sleep solution for newborns: amazing sleep from day one. McGraw-Hill.
  • Spencer, John & J Moran, D & Lee, A & Talbert, David. (1990). White noise and sleep induction. Archives of disease in childhood. 65. 135-7. 10.1136/adc.65.1.135.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.