Bir Bebeğin Hayatının İlk Senesinde Doğru Beslenmesinin Önemi

Bir Bebeğin Hayatının İlk Senesinde Doğru Beslenmesinin Önemi

Son Güncelleme: 04 Temmuz, 2018

Uygun beslenme bir çocuğun sağlıklı bir şekilde büyümesi için özellikle de hayatının ilk yılında çok önemlidir.

Çocukların hayatlarının bu evresinde tükettikleri besin maddeleri genel sağlıkları ve gelişimlerinde büyük rol oynar. Biz ebeveynlerin bu konudaki asıl problemi ise çoğunluk ile ne yapılması gerektiğini tam olarak bilememektir.

Örneğin memeden emzirme döneminde kahve içmek bebeğin uyku düzenine zarar verebilir. Bu tarz maddelerin tüketiminin asgari düzeye indirilmesi önemlidir.

Bebeğinizin hayattaki ilk aylarında kendi beslenmenizde dikkat etmeniz gereken daha pek çok ayrıntı vardır.

Bir bebeğin hayatının ilk yılındaki uygun beslenme

Hepimizin çok iyi bildiği gibi bebeklerimiz yeni besinler deneyebilecek yaşa gelene kadar ana tüketim maddeleri anne sütüdür.

Tüm ebeveynler bebeklerinin hayatlarındaki ilk senede nasıl beslenmeleri gerektiğini bilmelidirler.

0 ila 6 aylık bebekler

Bebekliğin bu döneminde anne sütü yavrularımızın ihtiyaç duyduğu tüm besinleri içerdiği için çok önemli bir rol oynar.

Doktorlar, bu aşamadaki annelerin günde en az 10 mikrogram D vitamini almalarını tavsiye ederler.

“Bebeklerin memeden emzirildikleri dönemde onlara su gibi diğer sıvıların içirilmesi gereksizdir.”

4 ila 6 aylık bebekler

Uzmanlar, 4 aylık olan bebeklerin bazı katı yiyecekler ile tanıştırılmasını tavsiye ediyorlar. Bebeklerinizin yeni yiyecekler deneyecekleri bu sürecin mutlaka çocuk doktorunuzun bilgisi dahilinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Bu evredeki bebekleriniz için yapabileceğiniz en önemli katkı besin düzenlerini meyveler ve sebzeler ile çeşitlendirmenizdir.

6 ila 8 aylık bebekler

6 aylık olan bebekler anne sütü ya da mamadan oluşan besin düzenlerine devam edebilirler. Bunun ile birlikte beslenme düzenlerinde meyve ve sebze gibi katı yiyecekler de mutlaka olmalıdır.

Eğer bebeğiniz beslenme düzenine eklediğiniz meyve ve sebzeleri bir sorun çıkarmadan benimsediyse ona tavuk, balık ve makarna da vermeyi deneyebilirsiniz. Bebeğinizin sindirmesi zor olan besinler çok küçük parçalar halinde kesilmeli ve parçalanmalıdırlar.

bebeklerin doğru beslenmesi

8 ila 12 aylık bebekler

Bu dönemde bebekler çeşit çeşit besini yemeye başlarlar ve günde üç öğün yeme düzenine uyum sağlarlar.

Bu evredeki bebeğinizin beslenme düzenine tavuk, pirinç, sebze ve yumurta gibi çeşitli protein kaynaklarını ekleyebilirsiniz.

Bebeklerin bu dönemde inek sütü içmemeleri gerektiğini aklınızdan çıkarmamanız çok önemlidir. Bebekler ancak ilk yaş günlerini kutladıktan sonra inek sütünü hazmedebilecek kadar gelişmiş olurlar.

Bebeğinizi ilk yılında beslerken yararlanabileceğiniz bilgiler

Birçok anne memeden emzirme döneminde tükettikleri bazı besinlerin ya da sahip oldukları bazı alışkanlıkların bebeklerini etkileyebileceğini bilmez. Örneğin annesinin kahve tüketimi bir bebekte uykusuzluğa ya da uyuma problemlerine yol açabilir.

Bu neden ile annelerin hangi yiyecek ya da alışkanlıkların bebeklerini etkilediğini bilmeleri çok önemlidir.

  • Memeden emzirme döneminde biz annelerin tükettiği her şey bebek tarafından da tüketilmiş olur. Bu nedenle memeden emziren annelerin alkol, kafein, şarap, enginar, salatalık, biber ve karnabahardan mümkün olduğunca kaçınmaları ayrıca doktorlarının kullanmalarına izin vermediği ilaçları da kullanmamalıdırlar.
  • Bebekler, özellikle de sıcak günlerde bol miktarda su içmelidirler.
  • Memeden emzirme dönemindeki anneler yeterli miktarda dinlenme olanağı bulmalıdırlar. Stres ve yorgunluk annenin süt üretimini etkileyebilir.
  • Bebekler stres içermeyen sakin ortamlarda beslenmelidirler. Bu tarz ortamlarda sindirim sistemleri daha iyi çalışır.
mama yiyen bebek

Memeden emzirmenin avantajları

Bebeklerin, en azından hayatlarının ilk 6 ayında memeden emzirilmeleri son derece önemlidir.

Anne sütünün bebeklerin bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi ve onların kolaylık ile hastalanmalarını önlemesi dışında da birçok başka faydası daha vardır. Aşağıda bu faydaların bazılarını sıraladık:

  • Anne sütü bebeklerin iştahlarını düzenlemeye yardımcı olur.
  • Memeden emzirme annenin doğum sonrası kanamalarını azaltır. Ayrıca rahmin hamilelik öncesi boyutlarına dönmesine yardımcı olur.
  • Memeden emzirme annelerin hamilelik öncesi kilolarına dönmelerine yardımcı olur. Anne vücudunun süt üretirken harcadığı efor birikmiş yağların erimesine sebep olur.
  • Memeden emzirme ile anne ile bebek arasındaki bağ

Hayatının ilk yılında uygun ve doğru beslenmek bebeklerin sağlıklı ve kuvvetli bir şekilde büyümelerine olanak sağlar, gelişimlerine yardımcı olur.

Ebeveynlerin bebeklerinin belli bir yaşa gelmeden sindiremeyecekleri yiyecekler konusunda doğru bilgilenmeleri çok önemlidir. Doğru bilgi ile bebeklerinize bir zarar vermeden onları besleyebilirsiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.