Çocuğunuz Kaza Sonucu Kafasını Çarparsa Ne Yapılmalı?

Ebeveynler arasındaki en büyük endişelerden veya korkulardan biri, çocuklarının kafasını bir yere vurmasıdır. Birçok kişi, bir kaza olduğunda çocukların uyumasına izin vermemenizi önerir. Ama bu tavsiye ne kadar doğru?
Çocuğunuz Kaza Sonucu Kafasını Çarparsa Ne Yapılmalı?

Son Güncelleme: 28 Haziran, 2019

Çocuğunuz kafasını çarparsa uyumaması gerektiği yaygın bir inanıştır. Ancak, sağlık profesyonelleri son zamanlarda gerçekten önemli olan şeyin kaza sonrası ortaya çıkan tepki ve semptomlar olduğunu belirtiyorlar.

Çocuğunuz kafasını çarptığında ne yapmalı?

Bu meydana geldiğinde, ilk yaptığımız şey küçük çocuğumuzu direk bir doktora götürmektir ve bunda bir yanlış yoktur.

Ancak sağlık profesyonelleri, kafasını güçlü bir şekilde çarpmış olan çocuklarda, genellikle yapılacak en iyi şeyin, dinlenmek ve sakin olmak olduğu konusunda hemfikirdir.

Ancak etrafınızda sürekli, çocuğunuzun komaya girmemesi için uyumasına izin vermemeniz gerektiğini söyleyen ve ısrarlı bir şekilde sizi uyaran birileri bulunur. Bu tip tavsiyeler ebeveynler için korkutucu olabilir.

Aslında her şey, çarpmanın şiddetine ve çocuğun kafasında oluşturduğu etkiye bağlıdır.

Çocuğunuz kafasını çarptıysa, yapmanız gereken ilk şey onun bilincinin yerinde olup olmadığından emin olmaktır. Bunu yapmak için, “Adın ne?”, “Neredesin?” vb. gibi kısa ve basit sorular sorun.

Çocuğunuz bu soruları cevaplamak için çok küçükse, ufaklığın belirli uyaranlara karşı tepkisini kontrol edebilirsiniz. Bu, çocuğunuzun bilincinin yerinde olup olmadığını değerlendirmenizi sağlayacaktır.

Çocuğunuzun önündeki nesneyi hareket ettirirken gözleriyle onu takip edip etmediğini gözlemleyebilirsiniz. Aynı şeyi parlak bir ışıkla da yapabilirsiniz.

başını çarpmış kız çocuğu

Dikkat etmeniz gereken belirtiler

Çocuğunuz başını çarptıktan sonra görülebilecek semptomlar değişebilir ve bu semptomlardan bazıları tıbbi inceleme yapmayı ve gözlem altına alınmayı gerektirebilir.

Bir çocuk kafasını çarptığında, beyni sarsılmış olabilir. Bu, beyin kendini tekrar düzene sokarken belirli semptomlar ve reaksiyonlar göstermesine neden olabilir. Ayrıca bu durum biraz zaman alabilir.

En yaygın olarak görülen semptomlar: Disoryantasyon (nerede olduğunu bilememe), denge kaybı, bulanık görme, baş ağrısı, kollarda ve bacaklarda karıncalanma ve kusmadır.

Çocuğunuzu hastaneye yatırmaya ya da tıbbi incelemeye tabi tutmaya gerek olup olmadığına karar vermesi için bu semptomların süresi ve yoğunluğu bir tıbbi profesyonel tarafından değerlendirilmelidir.

Görünürde bir belirti yoksa ne yapılmalı?

Çocuk herhangi bir belirti göstermezse ve başını vurduktan sonra normal olarak oynamaya devam ederse, muhtemelen endişelenecek bir sebep yoktur.

Unutmayın ki, bu çağda ufaklığın bedenindeki kemikler ve hatta kafatası bile bile belli bir esnekliğe sahiptir ve oluşan bu darbenin bir kısmını emme potansiyeline sahiptir.

Kaza sonrası ilk 8 saat çok önemlidir. Çarpma sonucu gereken tedavi, yaralanmanın ciddiyetine bağlı olarak değişir.

Çocuğunuz küçük bir baş ağrısına sahipse, bir ağrı kesici verilebilir, ancak her zaman güvenilir bir çocuk doktorundan öneri ve/veya reçete talep etmek en iyisi olacaktır. Alnına soğuk kompresler koymak ve günün geri kalanında dinlenmesini sağlamak da oldukça faydalı olur.

Çocuğunuz uyumak istiyorsa, bırakın uyusun. Vücudu ve beyni dinlenme ve rahatlamaya ihtiyaç duyar. Bununla birlikte, onu sık sık kontrol etmeli ve nasıl tepki verdiğini görmek için her 2 saatte bir uyandırmalısınız.

Tabii ki çocuğunuz başını çok sert bir şekilde vurduysa ve yarayı kontrol edemezseniz, o zaman derhal bir tıbbi yardım almalısınız.

yatarken başını tutan çocuk

Ebeveynler için diğer tavsiyeler

Her şeyden önce sakin olun. Çocuğunuz ağlıyorsa onu sakinleştirmeye çalışın. Bu kafa çarpmaları, ağır kanamalara sebep olduğunda bile sıklıkla tahmin ettiğinizden daha az ciddidir. Kafada sonsuz miktarda kan damarı bulunduğunu unutmayın.

Ayrıca, kafa çarpmalarının çocukların başına gelen en yaygın yaralanmalardan biri olduğunu da unutmayın.

Ufaklıklar oyun oynar, koşar, yürümeyi öğrenir, bir şeylere ulaşmaya çalışır, yataktan düşer ve bisiklete biner. Bunların sonucunda birçok kez kafalarını vururlar.

Çoğu zaman bu yaralanmalar oldukça küçük seviyelerdedir. Ancak bazen de yaralanmalar ciddi olabilir – özellikle araba kazaları, paten kazaları veya merdivenden düşme durumlarında…

Çocuğunuzun herhangi bir yaralanmaya maruz kalması riskini önlemek için tedbirli ve mantıklı olmak her zaman için en iyisidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cortez, C. G. M., & Guillén-Pinto, D. (2021). Traumatismo encéfalo-craneano por caída libre en neonatos. Acta médica peruana38(3). https://doi.org/10.35663/amp.2021.383.2078
  • Guillén-Pinto, D., Zea-Vera, A., Guillén-Mendoza, D., Situ-Kcomt, M., Reynoso-Osnayo, C., Milla-Vera, L. M., Bravo-Padilla, E., Espinoza, I. O., & Del Pilar Medina-Alva, M. (2014). Traumatismo encefalocraneano en niños atendidos en un hospital nacional de Lima, Perú 2004-2011. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública30(4). https://doi.org/10.17843/rpmesp.2013.304.244
  • Neira, A. G. B., Macera, S. P. H., Ordoñez, W. E. Z., & Conforme, W. A. D. (2019). Traumatismo Craneoencefálico: Importancia de su Prevención y Tratamiento. RECIMUNDO: Revista Científica de la Investigación y el Conocimientohttps://doi.org/10.26820/recimundo/3.(2).abril.2019.467-483
  • Polacov, M., Malamud, B., Galetto, M., Blegini, M. (s.f.). Los pediatras decimos NO a los andadores infantiles. Sociedad Argentina de Pediatría Córdoba. www.sapcordoba.com.ar/novedades_ver.asp?id_noticia=1354
  • Manrique, I., Alcalá, P., (2008). Manejo del traumatismo craneal pediátrico. Protocolos Diagnóstico Terapéuticos de la AEP: Urgencias Pediátricas. 2008 264-289. https://serviciopediatria.com/wp-content/uploads/2019/12/2008_Manejo-traumatismo-craneal-pedi%C3%A1trico.pdf
  • Cantu, R., & Hyman, M., (2012). Concussions and Our Kids. Editorial Houghton Mifflin Harcourt. https://books.google.com.co/books?hl=es&lr=&id=OlSeiu6ia-cC&oi=fnd&pg=PP2&dq=fall+asleep+before+concussion+could+make+them+slip+into+a+coma&ots=8UR3XCZ5gK&sig=F-gwcjp_nUprDwjLSc_rqV1yw50&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.