Çocuklar İçin Bilinçli Beslenme: Neden ve Nasıl Yapılır?

Çocuklarınız oyun oynarken veya ekran önünde dikkatleri dağılmışken yemek yer mi? Bu zararlı olabilir. Burada, bilinçli beslenme yoluyla sağlıklı bir beslenme biçimini nasıl benimseyeceğinizi anlatacağız.
Çocuklar İçin Bilinçli Beslenme: Neden ve Nasıl Yapılır?

Son Güncelleme: 20 Ocak, 2021

Bebekler içsel arzularına bağlı olarak doğarlar. Tam olarak ne zaman acıktıklarını ve ne zaman doyduklarını bilirler. Ancak büyürken, dikkatlerini dağıtacak ve iç radarlarından kopmaya başlayacak şeyler veriyoruz. Bu nedenle bilinçli beslenme, çocukların (ve yetişkinlerin) doğal olarak kendilerini dinleme ve bilinçli yemek yeme yeteneklerini kazanmalarına yardımcı olabilecek bir uygulamadır.

Neredeyse her ebeveyn, bebeklerinin sebze yemesini sağlamak için oyunlar, danslar ve şarkılar kullanmıştır. Ve birçoğu yemek zamanı geldiğinde çocuklarını bir ekranın önüne koyar. Ancak, bu aktiviteler çocukların dikkatini çeker ve yeme eylemi otomatik bir alışkanlık haline gelir; sağlıklı bir şekilde yemeyi unuturlar.

Bilinçli beslenme, biz bunu yaparken tüm dikkatimizi yemek yeme eylemine odaklamamızı söyler. Bu, beş duyumuzu kullanarak yemek yemek demektir. Faydalar çok sayıda olsa da, değişen alışkanlıklar karmaşık olabilir. Bunu erken yaşlardan yapmanın önemli olmasının nedeni budur.

Kendi kendine yemek yiyen bebek

Neden bilinçli beslenmeyi çocuklarınızın alışkanlıklarına dahil etmeniz gerekiyor?

Belki de bilinçli beslenme alışkanlığını neden çocuklarınızın alışkanlıklarına dahil etmeniz gerektiğini merak ediyorsunuz. Çünkü günün sonunda, rutinler, ev işleri ve mevcut işiniz tüm zamanınızı alır ve sizin için daha rahat olanı yapmayı seçebilirsiniz. Öyleyse neden?

Birincisi ve en önemlisi, bilinçli beslenmenin çocukların içsel arzularıyla bağlantı kurmasına yardımcı olmasıdır. Ne zaman acıktıklarını ve ne zaman doyduklarını anlamayı öğrenmek göründüğü kadar basit değildir. Yetişkinler bile bazen bunu oldukça zor bulmakta.

Dahası, bu durum genellikle ciddi sağlık sorunlarına dönüşebilen yeme bozukluklarının bir nedenidir. Çocuklar bilinçli yemek yiyerek ne zaman acıktıklarını ve ne kadar yemeleri gerektiğini anlamayı öğrenecekler. Çünkü kendi bedenlerinin duygularını dinleyecekler ve bu onların yeme bozukluğu yaşamalarını engelleyecektir.

Ayrıca bilinçli yemek yeme, yiyeceğin nereden geldiğini ve ne kadar değerli olduğunu anlamalarına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda çevre bilincini ve minnettarlığını artırmalarına da yardımcı olacaktır. Bilinçli beslenme, stres ve aşırı ruh hali değişikliklerini önleyen konsantrasyon ve rahatlamayı teşvik etmek için de çok olumludur. Böylece çocuklar yemeğin tadını çıkarmayı ve sakin bir şekilde yemeyi öğrenirler.

Ailenizle birlikte bilinçli beslenmeyi pratiğe nasıl geçirebilirsiniz?

Bilinçli beslenmeyi uygulamaya koymak o kadar da zor değil. Sadece belirli rutinleri değiştirmeniz ve sebat etmeniz gerekir. Bunlar, izlemeniz gereken ana talimatlardır:

  • Bebeğiniz katı yiyecekler yemeye başladığında, kendi kendine yemesine izin verin. Bu, yemek yeme şeklini kendi kendine yöneterek, yiyeceklerle sağlıklı bir ilişki kurmalarına yardımcı olacaktır. Ayrıca, yemeğe başlayacaklar ve kendi hızlarında yiyecekleri tanımaya başlayacaklar.
  • Yemek yerken dikkat dağıtmaktan kaçının. Oyun, cep telefonu veya televizyon kullanmalarına izin vermeyin. Yemek zamanı kutsaldır ve dikkatlerini ne yediklerine odaklamaları gerekir.
  • Daima birlikte ve aynı yerde yiyin.Bu zamanı konuşmak ve gün boyunca deneyimlerinizi paylaşmak için kullanabilirsiniz. Ancak, bir şey hakkında tartışmaya başlarsanız, sohbeti durdurun ve daha sonraya bırakın.Ortamda gerginlikle yemek yemek sizin için gerçekten kötüdür.
  • Tüm duyularınızı kullanın. Bunu yapmak için yemeğinizin tabakta güzel görünmesini sağlayabilirsiniz.Lezzetleri birleştirmeye ve biraz değişiklik yapmaya çalışın.Ayrıca çocuğunuzu yemek hazırlığına da dahil edebilirsiniz.
Yemek hazırlayan anne ve çocuk

Bilinçli beslenme, bilinçli yaşam

Aile hayatınızda bilinçli beslenmeye başladığınızda, sonuçlar hemen ortaya çıkacaktır. Ve dahası, faydaların yemekten daha fazlası olduğunu fark edeceksiniz. Çünkü çocuklar içsel arzularıyla iletişim kurmayı öğrenirler. Böylece duygularının daha çok farkına varırlar ve kontrolü ellerinde tutmaları daha kolay olur.

Sonuç olarak, çocuklarınızın yaşam kalitesini iyileştirmek ve gelecekteki sağlık sorunlarını önlemelerine yardımcı olmak küçük bir değişiklikle ilgilidir. Deneyin ve pişman olmayacaksınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Pierson, S., Goto, K., Giampaoli, J., Hart, S., & Wylie, A. (2019). Impacts of a mindful eating intervention on healthy food-related behaviors and mindful eating practices among elementary school children. Californian Journal of Health Promotion17(2), 41-50. https://journals.calstate.edu/cjhp/article/view/2288
  • Pierson, S., Goto, K., Giampaoli, J., Wylie, A., Seipel, B., & Buffardi, K. (2016). Development of a Mindful-Eating Intervention Program among Third Through Fifth Grade Elementary School Children and Their Parents. Californian Journal of Health Promotion14(3), 70-76. https://journals.calstate.edu/cjhp/article/view/2070/1891

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.