Çocuklarda Absans (Dalma) Nöbetleri
Absans nöbetleri bebeklik döneminde ortaya çıkan ve genellikle yetişkinlikten önce ortadan kaybolan nörolojik bir hastalıktır. Bu, genellikle ciddi bir hastalık değildir ve zamanla geçer.
Absans nöbetleri çok kısadır. Genellikle anlık bir bilinç kaybına neden olur ve sadece birkaç saniye sürer, bir dakikadan uzun sürdüğü durumlar nadirdir.
Bu tür nöbetlerin prognozu olumludur: Zararsızdır ve çocuk için uzun vadeli bir risk oluşturmazlar.
Çoğu durumda, çocuklarda absans nöbetleri ebeveynler tarafından tamamen fark edilmeden de geçebilir.
Ancak, bu nöbetlerin tanınması önemlidir. Bu şekilde, çocuğun bu tür bir nöbet geçirmesi durumunda ebeveynler paniklememeleri gerektiğini bilirler.
Absans Nöbetleri, Petit Mal
Bu nöbetler genellikle fark edilmediği ve ciddi bir fiziksel risk oluşturmadığı için “küçük hastalık” anlamına gelen petit mal adıyla da bilinirler.
Peki bu nöbetler neden olur? Nedeni çok basit: Beyindeki nörotransmitterlerin dengesizliği.
Bu da, birkaç dakika için beyindeki elektriksel aktivitenin olması gerekenden farklı davranarak nöronlar arasında atlama yapması demektir. Absans nöbetleri epilepsi hastalarında ortaya çıkan nöbet tiplerinden biridir.
Çocuklarda absans nöbetlerinin temel nedeni henüz tespit edilmemiştir, ancak genetik faktörlerin rol oynadığına inanılmaktadır.
Absans Nöbeti Nasıl Anlaşılır?
Bazı çocuklar gün içinde birden çok absans nöbeti geçirebilir. Nöbetler birkaç hafta ya da birkaç ay devam edebilir.
Semptomlar aniden ortaya çıkar. Çocuktaki en dikkat çekici belirtisi ise boş, dalgın ya da uykulu bir görünümdür.
Nöbet esnasında çocuğu gözlemleyenler, onun hayallere ya da kendi düşüncelerine daldığını zannedebilirler.
Bu tür nöbetler esnasında çocuklarda uyarıları algılayamayan, çevresinden kopuk bir görüntü olur.
Absans nöbetlerini kontrol etmek için en basit yol, çocukla etkileşime girmeye çalışmaktır. Konuşarak, başına ya da omzuna elle hafifçe vurarak, şeker vermeyi teklif ederek ya da ne düşündüğünü sorarak çocuğun ilgisini çekmeye çalışabilirsiniz.
Buradaki amaç basitçe çocuğun düşüncelerin içinde kaybolmamasını ve dünyaya geri dönmesini sağlamaktır.
Çocukta sadece o anlık dikkat dağınıklığı varsa, sizin varlığınıza tepki verecektir. Eğer sorulursa, daldığı sürede etrafında neler olup bittiğini hatırlayabilir.
Öte yandan, eğer ki çocuğunuz tepki vermezse ve bu sürede neler olduğunu daha sonra hatırlamazsa, bir nöbet geçirmiş olabilir.
Absans Nöbet Tipleri
1. Tipik Absans Nöbeti: Bu tip nöbetler genellikle, çocuklar büyüdükçe yok olma eğilimi gösteren bir epileptik nöbet tipine bağlı olarak ortaya çıkar. Temel semptomu, yukarıda da açıkladığımız gibi aniden ortaya çıkar ve çocuğun çevreden kopması ile karakterizedir. Bazı durumlarda, çok hafif istemsiz yüz hareketleri mevcut olabilir. Nöbet geçirdikten sonra, çocuk hiç bir şey olmamış gibi normale döner.
2. Atipik Absans Nöbeti: Bu nöbetler çocuklarda, epilepsi ya da ensefalopati gibi altta yatan başka bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkar. Bu tür nöbet geçiren çocukların psiko-motor bozuklukları olabilir. Temel semptomu, tipik absans nöbetlerinde de olduğu gibi çocuğun çevreden kopmasıdır. Ancak bu durumda, nöbetin başlangıcı ve sonu birden gerçekleşmez. Nöbetler özellikle sorun teşhis edilmeden önce farkında olunmaksızın devam ediyor olabilir.
3. Kompleks Nöbetler: Bu tip nöbetlerin ayırt edici özelliği, çocukta nöbet gerçekleşmeden önce epileptik aura oluşmasıdır; yani, hasta tarafından hissedilen görsel ya da farklı bir şekilde ortaya çıkan belirli ipuçları yaklaşan bir nöbetin uyarısıdır. Nöbetler basit değil kapsamlıdır, bir dakika ya da daha uzun süre devam eder. Çocuk nöbet esnasında garip ve tekrarlayan hareketler yapabilir.
Teşhis
Teşhis, nörolog tarafından yapılan fiziksel muayene ile gerçekleştirilir. Tanı için gerekli ise elektroensefalografi (EEG) çekilmesi istenebilir.
Bu test kesin tanıya olanak tanır. Doktor ayrıca ailede epilepsi öyküsü gibi genetik faktörleri de değerlendirir.
Çocuklarda Absans Nöbetleri Tedavisi
Nörologlar çocuklarda absans nöbetleri tedavisi için çoğu zaman belirli anti-epileptik ilaçlar yazarlar. Genellikle çok düşük dozda ve nispeten kısa bir ilaç tedavisi tercih edilir.
Doktor, bir süre sonra tedavinin yeterli olduğunu düşünürse, hastanın ilacı almayı bırakmasına karar verebilir.
Diğer pek çok tedavide olduğu gibi, hastalar ilacı doktor gözetiminde yavaş yavaş bırakmalıdır. Bu şekilde, vücutta ilacın bırakılmasına bağlı ortaya çıkacak bir yoksunluk hissi oluşması engellenir.
Tabii ki, sağlıklı bir yaşam tarzı da her zaman için doktorun verdiği ilaçların en iyi tamamlayıcısıdır.
Bu da, günlük rutinde sağlıklı ve dengeli beslenmek ve sıkça fiziksel aktivite yapmakla mümkün olur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Absence Epilepsy at the Hospital Nacional Cayetano Heredia (1998 – 2002). Rev Med Hered 15 (2), 2004 89.
- Loiseau P. Childhood absence epilepsy. En: Roger J, et al, eds. Epileptic syndromes in infancy, childhood and adolescence. London: John Libby & Co 1992;132-150.
- T. Durá Travé, ME. Yoldi Petri. Ausencias típicas: características epidemiológicas, clínicas y evolutivas. 64: (1), 2006, 1-110. DOI: 10.1016/S1695-4033(06)70005-4
- A Covanis – Childhood Absence Epilepsy en “Atlas of Epilepsies” C. P. Panayiotopoulos (ed.) Springer-Verlag London 2010.
- J Roger, M Bureau, Ch Dravet, P Genton, CA Tassinari, P Wolf – “Les syndromes epileptiques de l’enfant et de l’adolescent“. 4ème édition. John Libbey Eurotext, 2005.