Çocuklarda Boğulma: Nasıl Müdahale Edilir

Çocuklarda boğulma ile baş etmenin en iyi yolu, yaygın nedenleri, önlenmesi için uygulamanız gereken adımları ve olay anında ne yapılmasını gerektiğini bilmektir.
Çocuklarda Boğulma: Nasıl Müdahale Edilir

Son Güncelleme: 15 Nisan, 2019

Çocuklarda boğulma, sadece bebekler için değil her yaşta çocuk için tehlike arz eder. Büyürken, hatta sütten kesildikten çok sonraları bile çocuklar, ellerini ve nesneleri ağızlarına ve burunlarına götürme eğilimine sahiptir. Bu da çocuğun boğulmasına neden olabilir.

Eğer oğlunuz, burnuna bir bilye sokar veya bir demir para yutarsa bilmelisiniz ki bu, onun kendi dünyasını öğrenme ve keşfetme sürecinin olağan bir parçasıdır.

Fakat yine de çocuklarınızın, ağzına veya burnuna herhangi bir şey götürmesinin onlar için tehlikeli olduğunu bilmelerini sağlamak çok önemlidir.

Bunun yanında çocukların nefes borusuna kaçan bir nesne ile boğulması ve diğer nefessiz kalmalarına neden olabilecek şeylerin farkını vurgulamamız gerekiyor. Bu farklar:

  • Solunum yolu iltihabı (alerji sebebiyle)
  • Kazara zehirli madde solunması
  • Reflü veya kusma (bilinçsizken)
  • Böcek ısırması

Bu maddeler doğrultusundaki durumlarda çocuğun solunumunun yeniden sağlanması için belirli önlemler alınmalıdır.

Çocuklarda boğulma: başlıca sebepleri

Boğulma, nefes borusunun katı veya ezilebilir ancak nefes borusunun içinde sıkışıp kalarak hava akımını tamamen veya kısmi olarak engellemek için yeterli yoğunluğa sahip bir nesne (oyuncaklar, balonlar, kağıt, madeni paralar, sakız, küçük tatlılar ve diğer yiyecekler) tarafından engellenmesi olarak tanımlanır.

Bir çocuk, oksijeni tamamen kesilmiş şekilde boğuluyorsa, boğazındaki nesnenin çıkartılması ve nefessiz kalarak ölmemesi için en fazla 4 dakika vardır.

boğulan çocuğun sırtına vuran kadın

Çocuklarda boğulma nasıl önlenir

Sütten kesilmeye yakın bir yaşta olan çocukların boğulmaması için daha fazla dikkat gerekir.

Bu nedenle, onlara içebileceklerinden daha fazla içmemelerini öğretmek çok önemlidir. Bu şekilde (şişelerinden herhangi bir şey içerken) ne kadar içebileceklerini ve azar azar içmenin önemini anlayacaklardır.

Bebekler ve bir yaşın altındaki çocuklar genellikle sıvıları hızlıca içerler. Bu da sıklıkla boğaza kaçma ile sonuçlanır.

Yaşamının ilk yıllarında, tükettiği katı yiyeceklerin hangilerini kendi başına tüketebileceğine ve hangilerini gözetim altında tüketmesi gerektiğine bağlı olarak çocuğun gelişimi takip edilmelidir.

Normalde küçük oyuncakların, bozuk paraların ve diğer nesnelerin boğazlarına kaçmasından dolayı en çok 3 ve 5 yaş arası çocuklarda boğulma durumu görülür.

Bu nedenle çocuğunuz özellikle oyuncaklarını yemeye yatkınsa veya oyuncakları yutabileceği kadar küçükse oyun oynarken onları gözetim altında tutmak gerekir.

Diğer yandan çocuklar, tamamen kazara da boğulabilirler. Genel olarak bu, henüz tam olarak nasıl yiyebileceğini (yemeği çiğneyip yutabileceğini) öğrenmediği için ilaç veya yemek kaynaklı olarak gerçekleşir.

heimlich manevrası ile ilkyardım uygulaması

Çocuk boğulurken nasıl hareket edilmeli

Sakin kalın

Bu gibi durumlarda sakinliği korumak, gerekli önlemleri almak ve zamanı boşa harcamamak için en önemli noktadır.

Bunun yanında duruma panikle yaklaşmak, çocuğunuzun da panik yapmasına yol açarak oksijen ihtiyacını arttırır ve müdahale edilmesi gereken kısıtlı sürenin daha da daralmasına yol açar.

Sırtına güçlüce vurun

Boğulan bir çocuğa yeterince basit, yapması kolay ve oldukça hızlı bir çözüm.

Solunuma engel olan nesneyi el ile çıkarın

Eğer çocuğun ağzındaki nefes almasını engelleyen nesne gözle görülüyorsa parmak veya (kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde ise) cımbız ile almayı deneyin.

Heimlich manevrası

Bu, şiddetli bir şekilde boğulan bir çocuğa uygulamanız gereken bir müdahaledir. Bu müdahale kolları, boğulan kişinin arkasından göğüs kafesi ve karın bölgesinde sıkıca birleştirerek yapılır.

Pozisyon aldıktan sonra, boğulan kişinin karnına doğru baskı uygulanır. Bu tekniğin arkasındaki çalışma mantığı, mide basıncını pompalama aracı olarak kullanmaktır. Böylece oluşan ani basınç nefes borusu içinde ani bir hava akımı oluşmasını sağlayacaktır. Bu ani akım da solunumu engelleyen nesneyi iterek solunum için gerekli hava akışını sağlayan nefes yolunu açacaktır.

Bilinç kaybı

Eğer çocuğun bilincinin kaybolduğunu görüyorsanız derhal yukarıda açıkladığımız Heimlich manevrasını yapmanız önerilir.

Eğer solunum yolunu tıkayan nesneyi çıkardığınız halde çocuğun bilinci yerinde değilse çocuğun ağzını ve burnunu dinleyerek nefes alıp almadığını kontrol edin.

Eğer nefes almıyorsa çocuğu yaşama döndürmek için  suni teneffüs ve kalp masajı gerekli olacaktır.

Çocuğa ilk yardım yaptıktan sonra müdahale etmesi ve durumu stabilize etmesi için derhal bir ambulans çağırın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • DeGeorge KC, Neltner CE, Neltner BT. Prevention of Unintentional Childhood Injury. Am Fam Physician. 2020 Oct 1;102(7):411-417.
  • Hitosugi T, Tsukamoto M, Hirokawa J, Yokoyama T. In dental office, supine abdominal thrust is recommended as an effective relief for asphyxia due to aspiration. Am J Emerg Med. 2018 Jul;36(7):1301.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.