Bebeğimin kulaklarının enfeksiyon kaptığını nasıl anlarım?

Bu yazımızda ilk kez anne, baba olacaklara kulak enfeksiyonunu nasıl tanıyacabileceklerini ve neler yapabileceklerini anlatıyoruz.
Bebeğimin kulaklarının enfeksiyon kaptığını nasıl anlarım?

Son Güncelleme: 24 Ekim, 2020

İlk kez baba ya da anne olduğunuzda, uykunun hayatımızda yeri ve önemini, ilk bebeğinizi kucağınıza alana kadar bilemezsiniz. Ebeveyn olmak, anne ve baba olmadan önce yaptığınız gibi bir daha uykunuzun tadını alamayacağınız ve aynı zamanda, özellikle de hasta olduklarında çocuklarınıza bakabilmek için ihtiyaçlarınızın bir kısmını ya da tamamını bir kenara bırakmanız anlamına gelir. Bazı çocuklar sık  sık kulak enfeksiyonu yaşayabilirler. Peki, bu enfeksiyonun ne olduğunu biliyor musunuz?

Kulak enfeksiyonu olan bir bebek görünürde bir neden olmamasına rağmen, aniden çığlık atmaya başlayabilir ve uykusunu alamaz, gereğinden daha sinirli olabilir ve her şeyden önemlisi, kulak bölgesine ya da kulağına her dokunduğunuzda bundan asla hoşlanmaz ve şikayet eder. Bazen ateşleri de olabilir ve yemek yemek istemezler. Kulak enfeksiyonları bebeklerde oldukça yaygındır, bu nedenle birkaç şeyi aklınızda bulundurmanız gerekir.

Gerçekten de bu bir enfeksiyon olabilir mi?

En zor kısımlardan biri de, bebeğinizin gerçekten kulak enfeksiyonu geçirip geçirmediğini anlamaktır. Çünkü semptomların çoğu, bebeğinizin diş çıkardığı zamana benzer. Bunun farkını bilmek gerekiyor. Çünkü bu bir kulak enfeksiyonuysa bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Bir kulak enfeksiyonu olup olmadığını diğer herhangi bir durumdan ayırmak için aşağıdaki belirtileri aklınızın bir köşesinde bulundurmalısınız:

  • Bebeğiniz sinirli, tedirgin veya huzursuzsa,
  • Ateşi varsa,
  • Kusuyorsa,
  • İshalse,
  • Kulağına sık sık dokunma ihtiyacı varsa.
ağlayan bir bebek

Bebeğinizin içinde bulunduğu durumları da hesaba katmanız önemlidir; örneğin, yakın zamanda hasta olup olmadığını, günlerdir semptomları olup olmadığını, bu semptomlara sahip başka çocuklar var mı (örneğin, kusmanın nedeni gastrit de olabilirken, hem kusma ve hem ishal ise gastroenterit vb. de olabilir) bunları bilmeniz gerekir.

Çoğu zaman bir kulak enfeksiyonuna kendi kendine iyileşen virüsler neden olabilir. Örneğin, bebeğiniz yakın zamanda nezle veya grip olmuşsa,bu hastalıkları geçirmeyenlere göre kulak enfeksiyonuna dönüşmüş olma olasılığı daha yüksektir. Kulağınızda mukus kalmış olabilir çünkü çocuğunuzun burnunuzu nasıl düzgün bir şekilde temizleyeceğinizi belki de bilmiyorsunuzdur ve bu sizi daha da büyük enfeksiyon riskine sokabilir.

Eğer kulak enfeksiyonu varsa hemen doktora gidilmelidir

Öncelikle, bebeğinizde kulak enfeksiyonu olduğunu düşünüyorsanız ve bebeğiniz altı aylıktan daha küçükse, hemen çocuk doktoruna gitmelisiniz. Her zaman, herhangi bir tıbbi sorunuz olduğunda, evde çok uzun süre beklemek ve sonrasında pişman olmaktansa, her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için doktora muayene olup eve geri gelmeniz daha mantıklıdır.

Çocuk doktorunuzu ziyaret ettiğinizde, bebeğinizde gördüğünüz tüm belirti ve semptomları doktora aktarmalısınız, hatta bebeğiniz herhangi bir ilaç kullandıysa, bunu kendisine söylemelisiniz. Doktor antibiyotik reçete yazmak isterse, gerçekten gerekli olduğundan emin olun çünkü gereksiz yere kullanıldığında yarardan çok zarara yol açabilecekleri için her durumda kullanılmalarına gerek yoktur.

huysuz bir bebek

Bebeğinizin kulağında, kulak enfeksiyonu olup olmadığına dair daha fazla ipucu edinmek istiyorsanız bir sıvı seviyesi kontrolü talep edebilirsiniz. Test oldukça basittir.  Bazen sadece bazı ses dalgalarını kulak kanalından içeri gönderir. Bir tür enfeksiyon  veya sıvı varsa, ses dalgası düz olur, normalse dalgalar eğimli olacaktır.

Kulak enfeksiyonu iyileşme aşamasındayken çocuğunuzun kulağına dokunmamaya çalışın ya da dokunacağınız zaman dikkatli olun. Mümkün olan en dik pozisyonda yemesini sağlamaya çalışın ve tıkanıklığı gidermek için soğuk nemlendirici kullanmak gibi bazı önlemler almanız gerekir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.