Bebeğinizin Kulaklarının İyi Duyduğunu Nasıl Anlarsınız?

Bebeğinizin kulaklarının iyi duyup duymadığını anlamak için yapabileceğiniz bazı basit testler vardır. Bunları her yaşta deneyebilirsiniz. Bu yazımızda daha fazla bilgi edinin.
Bebeğinizin Kulaklarının İyi Duyduğunu Nasıl Anlarsınız?

Son Güncelleme: 06 Mayıs, 2020

Bebekler, dünyayı keşfetmek ve fiziksel ve zihinsel yeteneklerini genişletmek için 5 duyularını kullanır. Bununla birlikte, bu duyuların hepsi aynı zamanda gelişmez.

Sırasıyla, bebeklerin geliştirmeye başladığı ilk duyu dokunmaktır. Annelerinin rahminde her yöne hareket ederek, bebekler çeşitli dokunma hislerine maruz kalır.

Dokunma duyusundan sonra, koku ve tat alma duyusu gelir. Bundan sonra da işitme duyusu gelişir. Son olarak ise önemli bir kısmı doğumdan sonra gelişen görme duyusu gelir.

Söz konusu işitme olduğunda, bebekler doğdukları andan itibaren seslere karşı hassastır. Annelerinin sesi de dahil olmak üzere pek çok ses, onların hareketlenmesine, gülümsemesine ve etraflarında ne olduğuna bakmak için kafalarını çevirmesine neden olur.

Bununla birlikte, bazı bebekler seslere tepki göstermez. Bu, bir işitme probleminin göstergesi olabilir. Eğer bebeğinizde böyle bir durum olduğunu düşünüyorsanız, aşağıda evde deneyebileceğiniz basit ve hızlı testlerden bahsedeceğiz.

Bebeğinizin kulaklarının iyi duyup duymadığını nasıl anlarsınız?

Doğumdan hemen sonra, her bebek bazı testlerden geçer. Bu testler, olası işitme kaybını tespit edebilir. Bu nedenle, eğer bebek işitme sorunlarıyla doğduysa, genellikle bu durum hemen tespit edilir.

Emin olmak için bebeğinizi kendiniz test etmek istiyorsanız, en iyisi bunu uyanıkken yapmaktır. Aşağıda, bebeğinizin yaşına göre evde deneyebileceğiniz testlerden bahsedeceğiz:

1. 3 aylıktan küçük bebekler

Bebeğinizin kulaklarının iyi duyup duymadığını tespit etmek için, iki elinizi de bebeğinizin kafasının arkasına koyun. Ardından, çocuğunuzun herhangi bir sese göz kırparak veya kafasını oynatarak tepki verip vermediğine bakın.

bebeklerin sese tepkisi

2. 4-6 aylık bebekler

Çocuğunuz, sesin kaynağını anlamak için başını hareket ettirmeye başlar. Bu zihinsel mekanizma, “yönelim refleksi” veya “Preyer refleks” olarak bilinir.

Bu testi yapabilmek için, bir müzik çalabilir veya sadece bebeğinizin kulağına ismini söyleyebilir ve kafasını size doğru çevirip çevirmediğine bakabilirsiniz. İşitme ve konuşmanın bağlantılı olduğunu göz önünde bulundurmalısınız. Bu nedenle, yaklaşık 4 aylıkken bebekler ses çıkarabiliyor olmalıdır.

“Dinleyenler için dünyanın bir müziği vardır.”

—Shakespeare—

3. 6-10 aylık bebekler

Bu dönemde, bebekler kendilerini dile alıştırmaya başlarlar. Önceki aylardan beri duydukları bazı kelimelerin anlamlarını çözmeye başlamışlardır. İsimlerinin farkındalardır ve seslendiğinizde size bakarlar. Ayrıca, “anne” ve “baba” gibi bildikleri ilk kelimelere tepki verirler.

4. 10-18 aylık bebekler

Bebeklerin ilk kelimeleri genellikle bu süreçte ortaya çıkar. Aslında, bebekler ifade edebildiklerinden çok daha fazlasını anlarlar. Bebeğinizin kulaklarının iyi duyup duymadığını anlamak için, ona aşina olduğu bir nesneyi göstermesini veya ondan nesneyi eline almasını isteyebilirsiniz.

Eğer bebeğiniz tepki vermiyorsa veya sonuçtan emin değilseniz, ikinci bir seçenek olarak doktora danışabilirsiniz. Bu, nezlenin bir sonucu olarak kısa süreli işitme kaybından da kaynaklanabilir.

Aynı şekilde, işitme kaybına dair bir aile öyküsü de bebeklerde sağırlık için yüksek risk oluşturabilir. Doktor muayenesi, bebeğin işitme düzeyini değerlendirmek için gereklidir.

beşikte yatan bebek

Bebeklerde işitme duyusunun gelişimini nasıl teşvik edebilirsiniz?

Doğumdan itibaren, bebeklerin işitme duyusunu geliştirmelerine basit eylemlerle yardımcı olmak mümkündür. Aslında pek çok anne baba, söz konusu bebeklerinin işitme duyusu olduğunda öneminin farkında olmadan bu testleri yapar.

İlk olarak, televizyon ve radyodan gelen aşırı gürültüyü sınırlandırmalısınız. Bebeklerin sese karşı daha hassas olduğunu ve çok gürültülü seslerin bebeğin işitme duyusunu etkileyebileceğini göz önünde bulundurmak gerekir.

Bebeğiniz konuşmaya başlamadan önce, onunla konuşun. Aynı zamanda, çocuklar ses çıkarmaya çalıştıklarında diyalog oluşturmak için onun çıkardığı sesleri taklit edebilirsiniz. Jest ve mimikler kullanmayı ihmal etmeyin. Bütün bunlar bebeğin işitme duyusunu ve merakını teşvik eder.

Son olarak, doğumdan sonraki birkaç ayın çocukların gelişimi için çok önemli olduğunu ve boşa harcanmaması gerektiğini unutmayın. İşitme problemini tespit etmede ne kadar geç kalırsanız, sonuçlar o kadar ciddi olur ve etkiler daha uzun sürer.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.