Bebeklerin Konuşmaya Başlamasına Yardımcı Olacak Tavsiyeler

Çocuğun ilk kelimelerini duymak anne babalar için oldukça heyecan vericidir. Bu yazımızda, çocuğunuzu konuşmak için nasıl cesaretlendireceğinizi öğrenebilirsiniz. Bir yere not alın!
Bebeklerin Konuşmaya Başlamasına Yardımcı Olacak Tavsiyeler

Son Güncelleme: 17 Mayıs, 2019

Aylarca mırıldanmalar dinledikten sonra, çocuğunuzun ilk kelimesini duyduğunuz an oldukça duygusaldır. Mırıldanma süreci de gelişimin doğal bir parçası olsa da, bebeğinizi konuşması için cesaretlendirebilirsiniz. Bu yazımızda bebeğinizi konuşmaya başlama konusunda cesaretlendirmekten bahsedeceğiz. Konuşmayı öğrenmek uzun zaman alan bir süreçtir.

Aslında, küçük çocuklar 2 yaşına gelene kadar 2-3 kelimeden oluşan cümleler kurmazlar. Bununla birlikte, bu süreçte çocuğunuzun gelişimine yardım edebilirsiniz ve sizin müdaheleniz büyük bir fark yaratabilir. Bu heyecan verici süreci nasıl hızlandırabileceğinize dair önemli ipuçlarını aşağıda bulabilirsiniz. Çabaları için çocuğunuzu takdir etmeyi unutmayın!

Bebeklerin konuşma sürecini hızlandıran tavsiyeler

1. Erken başlayın

Yeni doğan bebeklerle konuşmanın faydasız olduğu düşünülse de, bebeklerin kulaklarının ve beyinlerinin seslere doğdukları andan itibaren tepki gösterdiğini bilmek önemlidir.

Bu sebeple, bebek ne kadar fazla kelime duyarsa konuşma hızı da o derece artar. İlk bir ay, yeni doğan bebekler ne söylediğinizi anlamasa da, sesiniz ve gülümsemeniz onlara keyif vermektedir.

Bu yöntem oldukça faydalıdır bu nedenle bebeğinizle mümkün olduğu kadar konuşun. Bebeğinizin zihni tahmin edebileceğinizden daha fazla kelimeyi kavrar.

Anne babalar, çocuğun dil gelişiminde oldukça önemli bir rol oynar. Daha kısa sürede konuşmaya başlaması için, bebeğinizle doğru bir şekilde nasıl konuşmanız gerektiğini öğrenin.

2. Bebeğinize kitap okuyun

İkinci olarak, bebeğinize kitap okumak da oldukça faydalı olacaktır. Tabii ki, çocuğunuzun hikayeye dikkat etmesini beklemeyemezsiniz. Bunu çocuğunuzla zaman geçirmek için bir fırsat olarak düşünebilirsiniz.

Birlikte zaman geçirmek çocuğunuza ilham kaynağı olmanıza ve çocuğunuzun kelimelere alışmasına yardımcı olur.

konuşma pratiği yapmak

Söz konusu konuşmaya başlamak olduğunda, tüm bunlar çocuğunuzun anlama kabiliyetinin daha çabuk gelişmesini sağlar. Bebek, zaman içerisinde ağzını oynatarak konuşuyormuş gibi davranır.

3. Bebeğinizle birlikte mırıldanın

Bebeğiniz aguladığında ve mırıldandığında, siz de ona onun dilinden cevap verin. Onun çıkardığı sesleri ve ritimleri tekrar edin.

Bebeğinizin dikkat çekmeyi, oyun oynamayı ve taklit etmeyi sevdiğini unutmayın. Bebeğin dikkatini daha çok çekmek için onunla oynayarak yeni sesler de tanıtabilirsiniz.

4. Çocuğunuzun konuşma çabalarına karşılık verin

Bebeğiniz sadece tek bir kelime kullanarak iletişim kurmaya çalışıyorsa, ona cümleler ile cevap verdiğinizden emin olun. Bebeğiniz sadece anlamsız sesler çıkarıyorsa, ona doğru heceler kullanarak cevap vermelisiniz.

Bebeğiniz hala cümle kuramıyor veya doğru kelimeleri kullanamıyorsa, ona doğru cevaplar vererek öğrenmesini destekleyebilirsiniz.

“Bebek ne kadar fazla kelime duyarsa konuşma hızı da o derecede artar. İlk bir ay yeni doğan bebekler ne söylediğinizi anlamasa da, sesiniz ve gülümsemeniz onlara keyif vermektedir.”

5. Kelimeleri tekrar edin

Çocuğunuzun kullandığı kelimeleri tekrar etmek de dil gelişimi açısından önemlidir. Eğer bir nesne seçip onun ismini sık sık tekrar ederseniz, çocuğunuz da kelimeler ve nesneler arasında ilişki kurmaya başlayacaktır.

Yavaş yavaş kurulan ilişki sağlamlaştığında, çocuğunuz bu nesneleri telaffuz etmeye de başlayacaktır. Yani, bebekler taklit ederek öğrenir. Çocuğunuzun önünde kelimeleri ne kadar çok tekrarlarsanız, çocuğunuz da o kadar çok sizi takdir edecek ve yeni kelimeler öğrenecektir.

6. Sabırlı olun

Genellikle, çocuklar anne babalarının endişesini hisseder. Bu da, söz konusu gelişim olduğunda çocuğa ideal ortamı sağlamada engel teşkil eder. Konuşmaya başlamak için cesaretlendirme gerekir. Bu yüzden sakin olun ve çocuğunuzun gelişimine güvenin.

Pek çok anne baba, çocuklarının bir gecede konuşma kabiliyetinin geliştiğini gözlemliyor. Aniden, çocukları bir değişim yaşayıp daha önce hiç olmadığı kadar güzel konuşmaya başlıyor.

telefonla oynayan kız bebek

Bununla birlikte, eğer çocuğunuzun kelimeleri anlamada veya ifade etmede bir gecikme yaşadığından şüpheleniyorsanız, her zaman bir uzmana danışabilirsiniz.

Son olarak, her bebeğin gelişiminin ve gelişme hızının farklı olduğunu unutmayın. Her çocuk kendi temposuna uygun olarak konuşmaya başlar. Bu süreçte, çocuğunuzla konuşurken doğru kelimeler kullanmaya çalışmak  oldukça önemlidir.

Bu ipuçlarının ve sizin çocuğunuzla her şeyi paylaşma isteğinizin, konuşma sürecini hızlandıracağından eminiz. Bunun sonucunda, çocuğunuzun ilk kelimelerini duyacaksınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cabrera, M.C. y Sánchez C. (1982). La estimulación precoz; un enfoque práctico. Editorial Siglo XXI: España.
  • Dorance, S. y Matter, P. (2001). Juegos de estimulación para los más pequeños. Madrid: AKAL.
  • Gallahue, D. (1982). Understanding motor development in children. New York: John Wiley and sons.
  • Guerrero, A. M., & Primaria, I. Y. (n.d.). La estimulación temprana. https://archivos.csif.es/archivos/andalucia/ensenanza/revistas/csicsif/revista/pdf/Numero_14/AMALIA_MORENO_1.pdf
  • Moreno, J. A. (1999). Motricidad infantil. Aprendizaje y desarrollo a través del juego. Murcia: Diego Marín.
  • Moreno, J. A., & De Paula, L. (2006). Estimulación de los reflejos en el medio acuático. Revista Iberoamericana de Psicomotricidad y técnicas corporales, 6(2), 193-206. https://www.um.es/univefd/reflejos.pdf
  • Ordoñez, M. y Tinajero, L. (2012). La importancia de la estimulación temprana en la etapa infantil. Madrid, 208-240.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.