Çocuğunuz Mutfakta Bir Yerini Yakarsa Ne Yapılmalı?
Çocuğum mutfakta bir yerini yakarsa ne yapmalıyım? Hemen ambulansı çağırmam gerekir mi? Ebeveynlerin bu tür endişeleri son derece normaldir.
Böyle durumlar, pek çok ailenin yanık gibi küçük ve hassas kazalarda ilk yardım yapmayı bilmediğini göstermektedir. Yanığın derecesine karar verebilmek, eylemlerin sonuçlarını öngörmek ve çocuğunuzun nasıl bir bakıma ihtiyacı olduğunu anlamak mümkün olan en iyi iyileşme süreci için gereklidir.
Çocuğunuz mutfakta bir yerini yakarsa ne yapmalısınız?
Çocuklar genellikle mutfaktaki kazalara ve yanıklara iki sebeple yatkındır. İlki, ebeveynlerin her yaptığını taklit etmeye çalışmalarıdır. Bu da yemek pişirmeyi istemelerine sebep olur. İkincisi, ocaktaki ışığın ve kokunun çocukların ilgisini çekmesidir.
Tabii ki öncelikli olarak kazaları önlemeye odaklanmalısınız. Çocukların bir yetişkin olmadan mutfağa girmesine engel olun. Ayrıca, bıçak veya çakmak gibi tehlikeli eşyaları çocukların ulaşabileceği yerlerde bırakmayın.
Bununla birlikte, tüm önlemleri almanıza rağmen işler yolunda gitmeyebilir. Kaçınılmaz bir kaza meydana geldiğinde ne yapmalısınız? Durumu çözmek için hangi adımları atmalısınız?
Yanığın derecesini belirleyin
Mutfaktaki bir yanığı tedavi edebilmek için, yanığın ne kadar ciddi olduğunu anlamalısınız. Aşağıdaki adımları uygulayın:
- Kazadan hemen sonra çocuğu mutfaktan çıkarın.
- Yanan kısmı soğuk suya tutun. Bu, yanığın derine inmesini önler ve üçüncü derece yanığa dönüşmesine engel olur.
- Eğer yanığın üçüncü derece olduğunu düşünüyorsanız, acilen hastaneye gidin. Sadece birinci derece yanık varsa ve yanan kısım küçükse, çocuğunuzu evde tedavi edebilirsiniz.
Yanık dereceleri ve özellikleri
Üç derece yanık vardır:
1. Birinci derece yanıklar
Küçük yanıklar olarak da bilinirler ve sadece cildin dış tabakasını etkilerler. Semptomlar ciltte kızarıklık, hafif iltihaplanma ve bölgede yanma ve ağrı hissidir.
2. İkinci derece yanıklar
Kısmi kalın yanıklardır ve cildin hem üst hem de alt tabakasına işleyebilirler. Yüzeyden 5-6cm derine inebilirler. Bu yüzden, yanığın şiddeti ne kadar büyük olduğuna da bağlıdır. Semptomlar, kızarıklık, yanma, ağrı ve su toplamalı iltihap şeklindedir.
“Tabii ki öncelikli olarak kazaları önlemeye odaklanmalısınız. Çocukların bir yetişkin olmadan mutfağa girmesini önleyin.”
3. Üçüncü derece yanıklar
Bu yanıklar cildin tüm katmanlarına işler ve zarar verir. Ayrıca, yanık sebebine bağlı olarak cildin siyah veya beyaz renk almasına yol açar. Ayrıca yoğun bir ağrıya sebep olurlar ve etkilenen bölgede hissizlikle karakterizedir.
Çocuklarda birden fazla farklı derecede yanık görülebileceğini vurgulamak gerekir. Bu nedenle, eğer yanığın geniş bir bölgeye yayıldığını veya üçüncü derece olduğunu fark ederseniz, hemen acile gidin.
Böylece, bir uzmanın yardımıyla çocuğunuzun cildinin tamamen iyileşmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca, yara izi kalmasını önleyebilirsiniz.
Birinci derece yanıklar için ev tedavileri
Eğer çocuğunuzun yanığı birinci derece ve küçükse, aşağıdaki adımları uygulamanızı tavsiye ediyoruz:
- Yanan bölgeyi en az 10 dakika suya tutun.
- Acıyı azaltmak için ağrı kesici verin.
- Bölgeyi temizledikten sonra, günde iki kez hipoalerjenik krem veya aloe vera uygulayın.
Son olarak, yanan kısma asla buz sürmeyin veya yağ oranı yüksek kremler uygulamayın. Aksi takdirde iyileşme sürecini zorlaştırırsınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- EMILLIA C. O. LLOYD et al. (2012). “Outpatient Burns: Prevention and Care”, American Family Physician. https://www.aafp.org/afp/2012/0101/p25.html
- Mayo Clinic Staff. (2018). Burns: fist aid. https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-burns/basics/art-20056649
- Ana Peñalba Citores, Rafael Marañón Pardillo. (n.d.). “Tratamiento de las quemaduras en urgencias”, Protocolos diagnóstico-terapéuticos de Urgencias Pediátricas SEUP-AEP, Sección de Urgencias Pediátricas. Hospital Universitario Gregorio Marañón. Madrid. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/tratamiento_de_las_quemaduras_en_urgencias.pdf
- DR. DAVID FERJ B. (2009). “QUEMADURAS EN EDAD PEDIÁTRICA”, REV. MED. CLIN. CONDES – 2009; 20(6) 849 – 859.