Çocuğunuz Parmağını Bir Yere Sıkıştırırsa Ne Yapılmalı?
Çocuklar, yeni şeyler keşfetme konusunda çok heveslidir. Bununla birlikte, bazen kazalar meydana gelebilir. Eğer çocuğunuz parmağını kapıya sıkıştırırsa, acıyı azaltmak ve iyileşme sürecine yardımcı olmak için yapmanız gerekenleri bilmelisiniz.
Çoğu zaman, bebekler emeklemeye başladıkları anda parmaklarını da sıkıştırmaya başlarlar. Bu tür kazalar çok sık gerçekleşir. Yürümeyi öğrendiklerindeyse, dengede durabilmek için yakınlarındaki nesnelerden destek alırlar.
Anne olarak, böyle durumlarda gergin olmamanız gerekir. Çocuğun çığlıkları ve ağlaması sizi panikletebilir ve bir yerini kırdığından şüphelenmenize sebep olabilir.
Ayrıca bir hastanenin acil servisine gidip gitmeme konusunda da kararsız kalabilirsiniz. Bu nedenle, bu tür durumlar karşısında nasıl davranacağınız konusunda size bazı ipuçları vereceğiz.
Parmak sıkışması konusunda ne bilmeliyim?
Eğer çocuğunuz parmağını kapıya sıkıştırırsa, aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurun.
- Kazanın şiddeti değişiklik gösterir. Küçük bir zedelenmeye yol açabileceği gibi, uzvun kesilmesine de neden olabilir. Bütün bunlar, sıkışmanın ne kadar kötü olduğuna ve kapının ağırlığına bağlıdır.
- Bu yaralanmalar, parmakta bir veya birden fazla parçada meydana gelebilir. Tırnak ve kemik de hasar görebilir. Zarar gören parmağı sakince gözlemleyip doktora gitmenize gerek olup olmadığına bakın.
Çocuğunuz parmağını sıkıştırırsa nasıl davranmalısınız?
Eğer çocuğunuz parmağını bir yere sıkıştırırsa, yapmanız gereken ilk şey sakin olmak ve parmağı incelemektir. Parmağın biraz kızarmış olması normaldir, çok şişmemeli ve tırnak iyi durumda olmalıdır.
Panik olmaması için çocuğunuzu sakinleştirmeye çalışmalısınız. Bunun için, çocuğunuzun parmağını 5 dakika boyunca soğuk suya batırmanızı tavsiye ediyoruz. Ardından, ona bir ağrı kesici verebilirsiniz.
Eğer küçük bir yara varsa, bölgeyi dezenfekte edip bir bandajla sarabilirsiniz. Böyle durumlar için en iyi tedavinin çocuğunuza sarılmak olduğunu unutmayın. Böylece çocuğunuz kendisini güvende ve rahat hisseder.
Buna ek olarak, bu yaralanma genellikle tırnağı etkiler. Böyle bir durumda yaranın küçük bir eziklik olduğunu bilmelisiniz. Küçük olan yaralanmalar bile son derece acı verici olabilir. Bununla birlikte, tırnak tamamen yerinden çıkabilir. Böyle bir durumda, çocuğunuzu hemen acil servise götürmelisiniz.
“Çoğu zaman, bebekler emeklemeye başladıkları anda parmaklarını da kapıya sıkıştırmaya başlarlar. Bu tür kazalar çok sık gerçekleşir.”
Diğer vakalarda nasıl davranmalı
Yaranın tırnağın altında olduğu vakalarda, doktorunuzu aramanıza gerek yoktur. Yara tırnağın yarısından fazlasını kaplamadığında, çocuk doktoruna danışmanız gerekmez.
Tek yapmanız gereken, tırnağın kendiliğinden düşmesini beklemektir. Bu, 3-4 hafta içerisinde gerçekleşir. Çocuğunuzu daha rahat hissettirmek için ağrı kesici verebilirsiniz.
Öte yandan, eğer yara tırnağın yarısından fazlasını kaplıyorsa, acil servise gitmelisiniz. Tırnak düşmemiş olsa bile, bazı testler yapılmalıdır. Amaç yarayı tümüyle incelemek ve çatlak olup olmadığını anlamaktır. Eğer kemikte çatlak varsa, doktor bakterilerin yayılmasını önlemek için yarayı temizler.
Son olarak, çok daha ciddi yaralanmalar da vardır. Bazen, uzvun kesilmesi gerekebilir. Bu durumda, çocuk hastaneye kaldırılmalı ve mümkün olan en kısa sürede kesilen kısmın yerini doldurmak için ameliyata alınmalıdır.
Çocuğun parmağını kapıya sıkıştırması nasıl önlenir?
Şüphesiz, parmak sıkışmalarının büyük bir çoğunluğu çocukların bilinçsiz bir şekilde kapıya parmağını koymasından kaynaklanır. Bu vakalarda, çocukların yaralanmasını önlemenin tek yolu çocuk kilidi olan kapılardır.
Bu bağlamda, çocukların parmağını sıkıştırmaması için kapılara önleyici sistemler kurmalısınız. Çocuğun boyunun hizasındaki menteşeleri alüminyum profillerle kaplamak, harika bir seçenektir. Kapının kapanmasını tamamen engelleyen araçlar da mevcuttur.
Kısacası, çocuk yürümeye başladığında son derece dikkatli olmanız gerekiyor çünkü bu tür kazalar son derece yaygındır. Eğer çocuğunuz parmağını kapıya sıkıştırırsa, sakin kalmaya çalışmanız gerektiğini unutmayın! Yukarıda verdiğimiz ipuçlarını uygulamaya çalışın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Healthy Children staff. (n.d.). Lesiones en las puntas de los dedos. Healthy Children AAP. https://www.healthychildren.org/Spanish/health-issues/injuries-emergencies/Paginas/Fingertip-Injuries.aspx
- Vergara-Amador E. Accidentabilidad en los niños, nostra culpa? Rev Fac Med Univ Nac Colomb [Internet]. 2015;62(3):345-6. Disponible en: http://dx.doi.org/10.15446/revfacmed.v62n3.45602