Çocuklarda Ağız Yaraları: Nedenleri ve Tedavisi

Tıp dilinde angüler keilitis olarak adlandırılan ağız yaraları, bakteri ya da virüslerden kaynaklanır. Çoğu vakada, çok ciddi rahatsızlıklara sebep olmaz ve kolay tedavi edilebilirler.
Çocuklarda Ağız Yaraları: Nedenleri ve Tedavisi

Son Güncelleme: 31 Ağustos, 2019

Çocuklarda ağız yaraları oldukça yaygın bir şekilde görülür. Ağız kenarlarında meydana gelen bu enfeksiyon, mantar ya da bakteriden kaynaklanır ve özellikle çocuklar yemek yemek için ağızlarını açtıklarında ağrı ve rahatsızlığa sebebiyet verir. Çocukların bu şekilde gereksiz yere acı çekmelerini önlemek için enfeksiyona hızlı şekilde müdahale etmelisiniz.

Çocuklarda Ağız Yaraları Nasıl Tespit Edilir?

Dudağın kenarlarında iltihap, kızarıklık, yara kabuğu ya da çatlak görürseniz bu, çocuğunuzun ağzında yara olduğu anlamına gelir.

Ağızlarında bu yaralar meydana geldiğinde, bebeklerin ilk tepkisi ağlamak olur. Daha büyük çocuklar ise hissettikleri acıyı tarif edebilir ve ne olduğunu açıklayabilirler.

Ağız yaraları oldukça ağrılı ve rahatsız edici olabilir. Çocuklar bu yaralara ellerini götürebilir ya da tükürükleriyle vs. ıslatabilirler. Bu ne yazık ki durumu daha da kötüleştirir.

Çocuklarda Ağız Yaraları Oluşmasına Neden Olan Şeyler

İlk yapmanız gereken çocuklarda ağız yarası ya da keilitisin nedenlerini belirlemektir. Bu sayede doğru tedaviyi daha düzgün bir şekilde belirleyebilirsiniz. Ağız yarasına yol açan en yaygın nedenler şunlardır:

Tükürük

Ağız çevresinde tükürük birikmesi özellikle stretokok ve stafilokok bakterilerinin yayılmasına sebep olur. Tükürük aynı zamanda candida adı verilen mantarın  da üremesine sebep olabilir. Bu mantar oldukça bulaşıcıdır ve fiziksel temas sonucu diğer insanlara bulaşabilir.

Eğer bebeğiniz diş çıkarıyorsa ağzında yaralar oluşması oldukça olasıdır. Bu yaraların sebebi aşırı tükürük oluşumudur.

Vitamin Eksikliği

Bazı çocuklarda kötü beslenmeleri nedeniyle A, B, D vitaminleri, folik asit, demir ve çinko eksikliği ya da anemi belirtileri görülebilir. Bundan dolayı, çocuklar ağız yaralarına karşı daha savunmasız hale gelebilirler. Ağız yaralarına sebep olmasıyla sık sık karşımıza çıkabilecek bir diğer faktör ise gıda ya da kozmetik ürün alerjileridir.

“Dudağın kenarlarında iltihap, kızarıklık, yara kabuğu ya da çatlak görürseniz bilin ki bu ağız yaralarına işaret ediyordur.”

Emzik Kullanımı

Bebeklerde emzik ve biberon kullanımı ağzın kenarlarında tükürük birikmesini tetikleyebilir.

Çocuklarda ağız yaraları

Çocuklarda Ağız Yaralarına Yol Açan Diğer Nedenler

  • Diş kaşıyıcı kullanımı ya da parmak emme
  • Çok soğuk ya da çok sıcak ortamlarda bulunma
  • Uygun olmayan takma diş kullanımı
  • Sinir bozuklukları
  • Dehidrasyon
  • Sindirim problemleri

Bunlara ek olarak, sınavlardan ya da diğer durumlardan kaynaklı stres de ağız yaralarının oluşumuna yol açabilir. Bunun dışında, grip virüsü gibi virüsler ya da ateş de yaralara sebebiyet verebilir.

Çocuklarda Ağız Yaraları Nasıl Tedavi Edilir?

Yapılacak en önemli şey çocuklarda ağız yaralarına sebep olan durumu bulmaktır. Doktorunuz çocuğunuza ihtiyacı olan anti-enflamatuvarlar, antibiyotikler ve bakterisidal ya da fungisidal kremler yazacaktır.

Eğer yara çok büyük değilse, aşağıdaki tavsiyelerimizi deneyebilir ya da evde kendi yapacağınız ilaçlarla çocuğunuzu tedavi edebilirsiniz.

  • Bol bol vitamin ve mineral içeren gıda yemelidir.
  • Çocuğunuz bol bol sıvı, özellikle de su tüketmelidir.
  • Evinizi tertemiz tutmalısınız.
  • Çocuğunuzun ağzını temiz ve yumuşak bir bezle sık sık silmelisiniz.
  • İlaçlı krem sürmelisiniz.
  • Alerjiye sebep olabilecek her türlü gıda ve üründen kaçınmalısınız.
  • Çocuğunuza sıcak ya da asidik gıdalar yedirmemelisiniz.
  • Ağız yaraları bulaşıcı olduğu için çocuğunuzun ağzında yara varken kardeşlerini ya da diğer insanları öpmesine izin vermemelisiniz.
  • Mümkünse yara olan bölgeye dokunmaktan ya da orayı kaşımaktan kaçınmalısınız.
Şaşkınlıkla ağzını kapatan çocuk

Ağız Yaralarını Tedavi Etmek İçin 5 Bitki Kökenli Tedavi

Bazı bitki kökenli tedavi yöntemleri de oldukça faydalı olabilir. Bu rahatsızlığın normal koşullarda 6-7 gün sürdüğünü aklınızdan çıkarmayın. Eğer bu durum devam ederse, doktorunuza başvurduğunuzdan emin olun.

  • Aloe vera: Aloe veranın nemlendirici, antibakteriyel ve iyileştirici özellikleri vardır. Bu bitki oldukça etkili doğal bir ilaçtır. Bu bitkiden yararlanabilmek için jelini çıkarmalı ya da direkt olarak mağazalardan aloe vera jeli satın almalısınız. Jeli günde 3 kez doğrudan ağızdaki yaranın üzerine sürün.
  • Duvarfesleğeni: Bu bitki ağız yaralarını doğal yollarla tedavi edebilir. Bu bitkiden elde edilen lapayı akşamları yaranın üzerine uygulayın.
  • Kuşburnu yağı: Bu yağ harika bir nemlendirici olmakla birlikte, oldukça güçlü iyileştirici özelliklere sahiptir. Günde 3 damla uygulayın. Bu yağı ağızdaki yaralar yeni çıktığında kullanmanızı öneririz.
  • Bal: Etki etmesi için balın doğal olması gerekir. Bal enfeksiyonlara karşı çok etkilidir ve iyileştirici özelliklere sahiptir. Uykudan önce birkaç damla bal uygulayın.
  • Şamdan çiçeği: Bu bitkinin içerdiği emoliyan antiseptik ve iyileştirici özelliklere sahiptir. Yara olan bölgeyi günde birkaç kez yıkayın ve bu bitkiden elde edilen kremi sürün.

Çocuğunuzun ağzında yara çıktıysa, hemen paniğe kapılmayın. Gerekli hijyeni sağlayarak ve hasarlı bölgeyi doğru şekilde tedavi ederek bu yaraları kısa sürede iyileştirip yok olmalarını sağlayabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Akhtar, N., Zaman, S. U., Khan, B. A., Amir, M. N., & Ebrahimzadeh, M. A. (2011). Calendula extract: effects on mechanical parameters of human skin. Acta Poloniae Pharmaceutica68(5), 693–701. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21928714/
  • Bermúdez Bermúdez, M., Cuadro Montero, K. M., Parra Sanabria, E. A., Rueda Jiménez, A., & Peña Vega, C. P. (2021). Manifestaciones en la cavidad bucal y en la cara asociadas a la COVID-19. Universitas Médica62(3), 115–131. https://doi.org/10.11144/javeriana.umed62-3.mcbc
  • Cazzolla, A. P., Cosola, M. D., Ballini, A., Santacroce, L., Lovero, R., Testa, N. F., Lacarbonara, V., De Franco, A., Troiano, G., Cantore, S., Di Comite, M., Nocini, R., Muzio, L. L., Crincoli, V., & Dioguardi, M. (2021). The association between nutritional alterations and oral lesions in a pediatric population: An epidemiological study. BioMed Research International2021, 9992451. https://doi.org/10.1155/2021/9992451
  • Clínica Dental Los Valles. (2018). Causas, tratamiento y contagio de las Boqueras. Clínica Dental Los Valles. https://www.clinicalosvalles.es/boqueras-causas-tratamiento-y-contagio/
  • García López, E., Blanco Ruiz, A. O., Rodríguez García, L. O., Reyes Fundora, D., & Sotres Vázquez, J. (2004). Queilitis: Revisión bibliográfica. Revista Cubana de Estomatologia41(2), 0–0. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75072004000200009
  • Langlais, R. P., Miller, C. S., & Nield-Gehrig, J. S. (2011). Atlas a color de enfermedades bucales. Editorial El Manual Moderno. https://books.google.es/books?id=RXfLCQAAQBAJ&dq=las+boqueras+o+queilitis+se+clasifican+en+unilaterales+o+bilaterales&lr=&hl=es&source=gbs_navlinks_s
  • Lei, Z., Cao, Z., Yang, Z., Ao, M., Jin, W., & Yu, L. (2019). Rosehip oil promotes excisional wound healing by accelerating the phenotypic transition of macrophages. Planta Medica85(7), 563–569. https://doi.org/10.1055/a-0725-8456
  • Lugović-Mihić, L., Pilipović, K., Crnarić, I., Šitum, M., & Duvančić, T. (2018). Differential diagnosis of cheilitis – how to classify cheilitis? Acta Clinica Croatica57(2), 342–351. https://doi.org/10.20471/acc.2018.57.02.16
  • Patil, S., Rao, R. S., Majumdar, B., & Anil, S. (2015). Clinical appearance of oral candida infection and therapeutic strategies. Frontiers in Microbiology6, 1391. https://doi.org/10.3389/fmicb.2015.01391
  • Pelta, R., & Vivas, E. (1997). Piel y Alergia. I.B.D. https://books.google.es/books?id=AQDAiWLj8_YC&dq=Parietaria:+permite+aliviar+la+queilitis+de+forma+natural%3B&lr=&hl=es&source=gbs_navlinks_s
  • Ras Monleón, R. M., & Riera Ras, P. (1998). Manejo de las queilitis de contacto en atención primaria. Atencion primaria22(1), 53–58. https://www.elsevier.es/es-revista-atencion-primaria-27-articulo-manejo-queilitis-contacto-atencion-primaria-14851
  • Sánchez, M., González-Burgos, E., Iglesias, I., & Gómez-Serranillos, M. P. (2020). Pharmacological update properties of aloe Vera and its major active constituents. Molecules (Basel, Switzerland)25(6), 1324. https://doi.org/10.3390/molecules25061324
  • Siedentopp, U. (2010). La miel: producto alimenticio y medicinal eficaz contra la inflamación, la tos y la ronquera. Revista internacional de acupuntura4(1), 48–51. https://doi.org/10.1016/s1887-8369(10)70013-2

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.