Çocuklarda Kulak Zarı Yırtılması: Bilmeniz Gerekenler

Anatomik açıdan çocuklarda kulakları etkileyen hastalıkların görülmesi daha yaygındır. Çocukların kulak zarının yırtılması ciddi bir durum mudur?
Çocuklarda Kulak Zarı Yırtılması: Bilmeniz Gerekenler

Son Güncelleme: 10 Haziran, 2020

Kulak enfeksiyonları çocuklarda oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Genelde sorun yaratmasa da bazı zamanlar başka sorunlara yol açabilir. Çocuklarda kulak zarı yırtılması da bu sorunlardan bir tanesi. Bugünkü yazımızda, bu durumla ilgili bilmeniz gereken her şeyden söz edeceğiz.

Çocukların kulakları özellikle de enfeksiyon konusunda oldukça hassas bölgelerdir. Orta kulakta bulunan östaki boruları yetişkinlerindekine göre daha kısa ve daha düz olduğu için böyle sorunlar daha sık meydana gelebilir.

Bu anatomik özellik de kulak enfeksiyonlarının yaşanmasına yol açabilir. Tabii kulak zarı yırtılmalarının tek nedeni enfeksiyon da değildir. Yazımızın devamında bundan daha detaylı bir biçimde söz edeceğiz.

Çocuklarda Kulak Zarı Yırtılmasının Nedenleri

Çocuklarda kulak zarı yırtılmasına yol açan pek çok durum bulunmaktadır. En yaygın olanlar şu şekildedir:

  1. Kulak enfeksiyonları: Kulak kanalında otit denen şişlik, enfekte sıvı birikiminden ötürü kulak zarının yırtılmasına neden olabilir. Bu sıvı kulak zarı yırtılana dek zara baskı uygular.
  2. Yabancı maddelerin varlığı ya da travma: Çocuklar genellikle kulaklarına yabancı cisimler sokabilirler. Eğer cisim kulak zarına ulaşırsa yırtılmasına yol açabilir.
  3. Havadaki ani basınç değişimleri: Patlamalar, uygunsuz dalış etkinlikleri, uçağın ani bir biçimde alçalması gibi durumlar kulak zarının yırtılmasına ya da patlamasına neden olabilir.

Aynı şekilde, kulağa üflenmesi ya da su kaçması da kulak zarının yırtılmasına sebebiyet verebilir.

Çocuklarda kulak zarı yırtılması

Çocuklarda Kulak Zarı Yırtılması Belirtileri

Enfeksiyon dolayısıyla kulak zarı yırtılırsa çocuklar ağrılarında bir azalma hissedecektir.

Bunun nedeni enfekte sıvının artık basınca neden olmamasıdır. Kulak zarı yırtıldığında kan ve iltihaptan meydana gelen sıvı kulaktan dışarı akar.

Bir travma söz konusu ise keskin ağrı hafifleyebilir. Klasik belirtilerden bir diğeri de kulak çınlamasıdır.

Bu durum sonucunda baş dönmesi, vertigo ve kusma da görülebilir. Kulağımız vücudumuzun dengesini sağlamakla görevli olduğu için bunlar göz ardı edilebilecek belirtiler değildir.

“Orta kulakta bulunan östaki boruları yetişkinlerindekine göre daha kısa ve daha düz olduğu için çocuklarda böyle sorunlar daha sık meydana gelebilir.”

Çocuklarda Kulak Zarının Yırtılması Önlenebilir Mi?

Yırtılmanın önlenmesi mümkün değildir. Fakat yırtılma durumu geri döndürülebilir bir rahatsızlıktır.

Yırtılmış kulak zarları çoğu zaman iyileşir ve uzun vadeli sorunlara yol açmazlar. Yırtılmaya yol açan durum düzeltilebildiği sürece bir sorun ortadan kalkacaktır.

İyileşme süreci birkaç hafta ya da birkaç ay sürebilir. Kulaklara iyi bakmak ve düzenli olarak doktora gitmek süreci kısaltacaktır.

Annesiyle kulak burun boğaz doktoruna gitmiş kız

Tamamen etkili olduğunun bir garantisi olmasa da aşağıdaki önerilemize uymanız kulak zarı yırtılmalarının önüne geçmenize yardımcı olabilir:

  • Çocuğunuz az da olsa enfeksiyon belirtisi gösteriyorsa doktorunuza başvurun: Hızlı ve düzgün şekilde tedavi edilmezlerse kulak enfeksiyonları tehlikeli olabilir.
  • Çocuğunuz kulağına bir şey sokarsa herhangi bir komplikasyona karşı hazırlıklı olmalısınız.
  • Çocuğunuzu dalışa ya da havai fişek veya silah atışı gibi patlamaların olabileceği bir yere götürecekseniz gerekli önlemleri almalısınız. Böyle durumlarda kulak zarı yırtılmalarını önlemek için neler yapmanız gerektiğini öğrenmek adına doktorunuza danışın.
  • Kulak koruma ürünleri kullanın. Kulağına su kaçmaması adına çocuğunuz suya girecekse daha da dikkatli olmalısınız.

Çocukların enfeksiyona daha açık olduklarını ve aynı zamanda daha hızlı iyileştiklerini unutmayın. Yırtık kulak zarı dolayısıyla ağrı ve rahatsızlık görülse de genellikle bu durum kalıcı bir hasara yol açmaz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.