Çocuklarda Ses Kısıklığı
Çocuklarda ses kısıklığı sıkça görülen bir durumdur. Özellikle de çok fazla bağırıyorsa çocuğunuzun sesi kısılabilir. Bu durum normaldir ve ara sıra meydana gelebilir. Fakat çocuğunuzun sesi sık sık kısılıyorsa ne yapmanız gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz.
Çocuklarda ses kısıklığı, birkaç farklı sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Larenjit, alerjiler ya da çok fazla bağırmak bu sebeplerden sadece birkaçıdır. Eğer bu tekrarlayan bir durum ise almanız gereken aksiyonlar vardır. İşte çocuğunuzun sesi kısıldığında yapabilecekleriniz!
Ses kısıklığı nedir?
Afoni yani ses kısıklığı sesin normal işlevinde değişiklik olması sonucu meydana gelir. Bu durum, çocuğunuz büyürken boğazındaki herhangi bir değişimden ve genellikle çocuğunuzun sesini çok zorlanmasından dolayı olabilir. Büyümeye bağlı değişiklikler ve sesin fazla kullanımına bağlı olarak çocuğunuzun sesi boğuk ya da yanlış tondan çıkabilir ve çocuğunuz sesli konuşamayabilir. Bu çok sık başınıza geliyorsa sebebini anlamanız çok iyi olacaktır.
Eğer bu ses kısıklığı bir haftadan uzun sürüyorsa belki başka bir soruna işaret ediyor olabilir. Bu gibi durumlarda doğru teşhis ve tedavi için bir kulak burun boğaz doktoruna gitmeniz gereklidir. Sorun her ne ise bir an önce öğrenmek ve tedaviye başlamak çocuğunuz için en iyisi olacaktır.
Çocuklarda ses kısıklığı olmasının sebepleri
Çocuklarda ses kısıklığına yol açabilecek pek çok farklı faktör olsa da bunların hepsi kalıcı ya da nüksedici durumlar değildir. Örneğin grip ya da diğer solunum hastalıkları bazen ses kısılmasına yol açabilmektedir. Tabi ki bunun dışında da çocuklarda ses kısılmasına sebep olan farklı durumlar mevcuttur.
Örneğin, alerjiler bu olası durumlar arasında yer alır veya ses kısılması başka bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu yüzden, çocuğunuzu iyi gözlemlemeniz ve başka bir belirti gösterip göstermediğini tespit etmeniz gerekir. Çocuğunuzu gözlemlerken endişeli olmanıza ya da korkmanıza gerek yoktur, sadece doktora bir an önce gitmek çocuğunuzun sağlığına kavuşmasını da hızlandıracağı için önemlidir. Dikkat etmeniz gereken öncelikli durum, ses kısıklığı ya da boğukluğunun uzun sürüp sürmediği ve ne kadar ciddi boyutlarda olduğudur.
Çocuklarda ses kısıklığı ile ilgili nelere dikkat edilmeli
Ciddi olmayan ses kısıklıkları birkaç gün ya da en fazla bir hafta sürer. Eğer bu durum on günden fazla sürerse bir çocuk doktoruna gitmeniz iyi olacaktır. İki haftadan uzun süren bir ses kısıklığı farklı bir tedavi gerektiriyor olabilir. Eğer çocuğunuzun boğaz ağrısı rahat nefes almasını ya da yemek yemesini engelliyorsa acile gitmeniz daha doğru olacaktır .
Eğer çocuğunuz henüz bebekse bu durum çok tehlikeli olabilir ve ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Uzun süren ses kısılması, ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Fakat böyle bir durumda kan öksürmek gibi farklı belirtiler de bu duruma eşlik edecektir.
Uzun süren ses kısıklığının olası nedenleri
- Alerji: Sinüzit ve iç burun iltihabı olan çocukların ses kısıklığı yaşaması mümkündür. Ayrıca, antibiyotiklere ek olarak çocuğunuzun alerjisini tetikleyebilecek şeylerden de onu uzak tutmanız gereklidir.
- Ciddi hastalıklar: Ne yazık ki, ses kısıklığı çocuklarda kist ya da boğaz kanserinin de bir belirtisi olabilir. Fakat genellikle bu gibi hastalıkların daha kompleks ve fark edilir başka belirtileri de olur.
- Ses tellerinin aşırı kullanılması: Ses tellerinin aşırı kullanılması da ses kısıklığına sebep olan durumlardandır. Eğer çocuğunuz çok bağırırsa ve kendi sınırlarını zorlarsa sesinin kısılması çok normaldir.
“Uzun süren ses kısılması, ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Fakat böyle bir durumda kan öksürmek gibi farklı belirtiler de bu duruma eşlik edecektir.”
Çocuğumun sesi kısıldığında ne yapmalıyım?
Çocuğunuzun sesinin neden kısıldığını belirledikten sonra doğru tedaviyi almasını sağlamak daha kolay olacaktır. Eğer bu durumun sebebi çocuğunuzun bir alerjisi olması ise bu alerjinin çevresel faktörlerden mi bir gıdadan dolayı mı olduğunun belirlenmesini ve buna hangi alerjen sebep oluyorsa ondan uzak durmasını ve doğru şekilde tedavi edilmesini sağlayabilirsiniz.
Öte yandan, çocuğunuzun sesi çok sesli konuşması ya da bağırmasından kaynaklı kısılıyorsa bir konuşma terapisine başvurmak en iyisi olacaktır. Bu sayede çocuğunuz sesini daha uygun şekilde nasıl kullanacağını öğrenebilir.
Ayrıca, boğaz enfeksiyonlarından korunmada hijyenin çok önemli rol oynadığını unutmamak gerekir. Çocuğunuzun ağız temizliğine dikkat etmesini sağlamanız çok önemlidir. Bu sayede, çocuğunuzun ağzında bakteri oluşumunu en aza indirebilirsiniz.
Her durumda bir doktora danışmanın en iyi seçenek olduğunu unutmayın. Doktorunuz sorunun kaynağını bularak size açıklayacak ve eğer ses kısıklığı çocuğunuzun sesini doğru kullanamamasından kaynaklanıyorsa çocuğunuzla yapmanız gereken egzersizleri size öğretecektir. Çocuğunuzun sesini kontrol etmeyi öğrenmesi ve ses tellerini zorlamaması, sesinin kısılmaması sağlayacaktır.