Çocuk Doktorunu Aramanız Gerektiğini Söyleyen Belirtiler

Çocuk Doktorunu Aramanız Gerektiğini Söyleyen Belirtiler

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2018

İlk defa anne olduysanız, bebeğinizde gördüğünüz küçük şeyler endişelendirici olabilir, bu sebeple de çocuk doktorunu sürekli ziyaret ediyor olabilirsiniz. Tabii ki, eğer sizi endişlendiren bir şey varsa, ilk olarak çocuk doktorunuzu arayıp bebeğinizin iyi olup olmadığını sormanız çok normal bir şeydir.

Ancak bugün burada size bilmeniz gereken şeyleri ve tehlikeli olabilecek belirtileri anlatacağız, eğer herhangi birini çocuğunuzda görürseniz hemen çocuk doktorunuzu ziyaret etmeniz gerektiğini bilmeniz gerek.

Çocuğunuzun Elleri ve Ayakları Çok Soğuksa

Eğer ki çocuğunuzun ellerinin ve ayaklarının çok soğuk olduğunu hissederseniz, elinizi vücudunun üzerine, göğsüne doğru yerleştirin ve çocuğunuzun ısısını bir de oradan kontrol edin. Eğer ki çocuğunuzun vücudu pembe ve ılıksa, ortada endişe edilecek hiçbir şey yok demektir.

Bebeğiniz yeni doğduğu zaman dolaşım sistemi halen gelişmeye devam eder ve vücutta kanın ilk pompalandığı yerler yaşamsal faaliyetleri gerçekleştiren kalp ve sistemlerdir. Çünkü en çok bu bölgeler kana ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple, çocuğunuzun ayaklarının ve ellerinin kanın geldiği son yerler olması ve bu sebeple soğuk olması normaldir.

Yenidoğan bebeğin, annesinin güvenli karnı dışında dolaşım sistemi gelişimini tamamlayabileceği bir üç aya daha ihtiyacı vardır. Bu sebeple, küçük bireylerin ellerinin ve ayaklarının doğduktan sonraki ilk üç ayda soğuk olması  gayet normaldir.

Bebeğiniz etrafta daha çok hareket ettikçe, kan dolaşımı daha da gelişerek normal hale erişmeye başlar. Ancak eğer bebeğinizin dudaklarını mor renkte görürseniz ve bir türlü bebeğinizin ısısını normal düzeylere çıkartamıyorsanız mutlaka çocuk doktorunuza gidin.  

bebek ayakları

Eğer Bezinde Kan Görürseniz

Aynı maternal hormonlar çocuğunuzun testislerinde ya da dudaklarında şişmeye neden olabilir ya da çocuğunuzun vajinasından atılan atık içerisinde kan görülebilir. Bu sebeple doğumdan sonraki ilk birkaç hafta bebeğinizin bezinde kan görürseniz endişelenmeyin.

Bu kısa süren dönem kız bebekler için iki, üç gün arasıdır. Bazen gelen kan çişe karışarak daha koyu görünmesine sebep olabilir. Ancak eğer ki kan parlak kırmızıysa ya da çok fazla kan varsa, mümkün olduğu kadar hızlı çocuk doktorunu aramanız gerekmektedir.

Eğer Dudakları Su Toplamışsa

Birçok yeni doğan bebek biberondan ya da annesinin memesinde emerek beslenebildiği için dudaklarında küçük bir yumru ya da uçuk benzeri şeyler çıkartmaktadır.

Bazı durumlarda ise bu şişkinlik rahimde baş parmağını emdikleri için bile olabilmektedir, tabii baş parmağını emme alışkanlığı doğumdan sonra da devam edebilmektedir.

Küçük bir nasır ya da su toplanması dudaklarında oluşabilir, ancak bu tür iyi huylu belirtiler bir süre içerisinde dudaklardan kaybolurlar. Eğer ki bebeğinizin dudağında bu şekilde bir şey çıktıysa ve bir türlü kaybolmuyorsa, derhal çocuk doktorunu aramanız gerekmektedir.

ağlayan bebeğini öpen anne

İshal

Üç aylık ve daha erken yaştaki bebekler ishal oldukları zaman bedenlerinin çok su kaybedip dehidre olmasını engelleyemezler ve bu durum en sonunda bebeğinizin hayatını tehdit eden bir duruma dönüşebilir. Bu sebeple yeni doğmuş bebeğiniz ishal olduğu zaman mümkün olan en kısa zamanda doktora göstermeniz gerekmektedir. Ancak bebeğinizin gerçekten ishal olup olmadığına doğru bir şekilde tanı koyabildiğinizden emin olun.

Anne sütüyle beslenen bebekler genellikle hardal sarısı şekilde kaka yaparlar. Özel formülle beslenen bebeklerde bağırsak faaliyetleri daha farklı olacak ve kakaları hardal sarısı değil daha koyu olacaktır. Ancak halen kakaları katı olmayan, sıvı ve yumuşak bir dokuya sahip olacaktır.

Yenidoğan çocukların bazıları gün içerisinde birçok kez kaka yaparken bazıları bütün hafta boyu sadece birkaç kere kaka yapmaktadır. Ne sıklıkla kaka yaptığı önemli değildir, önemli olan çocuğunuzun kilo alıp almadığı ve karın ağrısından ya da şişmesinden dolayı acı çekip çekmediğidir.

Bazen normal bağırsak hareketlerini ve ishale sebep olan bağırsak hareketlerini teşhis etmek zordur, eğer bir de bebeğinizi anne sütüyle besliyorsanız.

Anne sütüyle beslenen bebekler genelde her öğünden sonra kaka yaparlar. Bebeğinizi gözlemleyip onun için normalin nasıl olduğunu belirleyebilirsiniz (sıklık, miktar, doku) ve eğer anormallik gördüyseniz bebek doktorunu rahatlıkla arayabilirsiniz.

Bu belirtileri bebeğinizde görmüyorsanız ancak yine de normal gitmeyen bir şeylerin olduğunu fark ediyorsanız ve doktora gitmeniz gerektiğini düşünüyorsanız endişelerinizi ötelemeyin ve doktora gidin; bu şekilde daha çok şeyi doğru bir şekilde öğrenirsiniz.

Çocuğunuz aşırı derecede fazla ağlıyor ya da hapşırıyorsa, nefes alıp verişinde bir anormallik varsa ya da deri rengi bir acayip ve pulluysa, ya da buna benzer garip giden bir şey varsa, zaman kaybetmeden çocuk doktorunuzu arayın ve stres yapmayı bırakın.  


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.