Yaz Mevsiminde Sık Görülen 5 Çocuk Enfeksiyonu
Çocukların kış mevsiminde daha çok hastalandığını düşünseniz de, sıcak havalarda da çocuklar pek çok enfeksiyon kapabilmektedir. Bu yazımızda, yaz mevsiminde sık karşılaşılan 5 çocuk enfeksiyonu hakkında bilgi vereceğiz. Ayrıca bu hastalıklardan nasıl korunacağınızı ve en kısa sürede ne tür bir tedavi uygulayabileceğinizi anlatacağız.
Yaz mevsimindeki en yaygın enfeksiyonlar nelerdir?
Virüs ve bakteriler mevsime ve yaptığınız planlara bakmaz. Her zaman saldırıya geçmeye hazırdır. Paranoyak olmak ve çocuğunuzu karantinaya almak yerine, en iyisi bilgi sahibi olmaktır.
Yaz aylarında meydana gelen çocukluk enfeksiyonlarının en yaygın olanları aşağıdaki gibidir:
1. Ayak mantarı
Ayak mantarı, halka açık yüzme havuzu veya aynı anda pek çok kişinin girdiği havuzlardan geçebilir. Ayaklar tamamen kurumadığında veya banyodan hemen sonra çorap ya da ayakkabı giyildiğinde, ayak mantarı riski artar.
Ayak mantarını anlamak kolaydır çünkü kızarıklık, su toplama ve pul pul deri şeklinde kendini gösterir. Bazen, rahatsız edici bir koku da meydana gelebilir. Kaşınma da ayak mantarının bir diğer tipik belirtisidir.
Mantar tırnaklarda veya koltukaltı gibi vücudun diğer bölgelerinde de görülebilir. Tedavi, mantar önleyici kremler veya ciddi vakalarda ilaç kullanımı şeklinde olur.
Ayak mantarını önlemek için, parmak arasındaki nemi mümkün olduğunca azaltmak gerekir. Çocuklar, ayakların hava almasına olanak tanıyan çoraplar ve ayakkabılar giymelidir.
Talk pudrası ve benzerleri de yardımcı olabilir. Son olarak, spor salonları ve ortak kullanılan banyo gibi yerlerde çıplak ayakla gezmekten kaçının. Böylece ayak mantarını önleyebilirsiniz.
2. İdrar yolu enfeksiyonu
Çocukların yaz aylarında daha sık muzdarip olduğu enfeksiyonlardan bir diğeri ise, idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Çocuk tuvalete gitmek yerine idrarını çok uzun süre tutuğunda, bu enfeksiyon meydana gelmektedir. Bir diğer sebep ise yetersiz hijyen alışkanlıklarıdır.
İdrar yolu enfeksiyonu, idrar yaparken yanma hissi ve kısa sürede sık sık idrara çıkma isteğiyle bilinir. Erkeklere kıyasla, bu enfeksiyon kızlarda daha sık görülür.
Eğer bu enfeksiyon ciddiyse, çocuğun böbreklerinde veya alt karnında ağrı görülebilir. İstemese bile tuvaleti geldiğinde çocuğunuzun tuvalete gitmesi için ona ısrar edin.
Bununla birlikte, doğru tuvalet temizliğini de çocuklara öğretmek son derece önemlidir. Hijyen, idrar yolu enfeksiyonunu önlemek için son derece önemlidir.
3. Dış kulak iltihabı
Ayak mantarı gibi, kulak iltihapları da yüzme havuzları ve yaz mevsimiyle ilişkili yaygın enfeksiyonlardan bir tanesidir.
Dış kulak iltihabı, kulaklarda ağrılı şişkinlik olarak görülür ve çocuk suyun altında uzun süre kaldığında kötüleşir. Biriken nem, enfeksiyonun meydana gelmesine ve mikropların çoğalmasına katkıda bulunur.
Ağrının yanı sıra, dış kulak iltihabı kaşıntıya, kızarıklığa ve bazı vakalarda sarı-kahve rengi bir salgıya sebep olur. Dış kulak iltihabından muzdarip çocuklar, kulakları tıkalı gibi hisseder ve duymayla ilgili problemler yaşar.
Çocuğunuzu bu enfeksiyondan korumanın en iyi yollarından biri, sudan çıktıktan sonra kulakları iyice kurulamaktır.
“Eğer çocuğunuz kulak iltihabına yatkınsa, su altında çok fazla vakit geçirmesine izin vermeyin. Yüzerken kulak tıkacı takmak veya kulakları kapatan bir bone giymek gerekir.”
4. Pembe göz
Daha çok pembe göz olarak bilinen konjunktivit, su ile yayılan bir diğer enfeksiyondur. Havuzdaki klor miktarı veya sudaki virüsler sebebiyle, gözlerin konjonktivalarında şişkinlik oluşabilir.
Pembe göz enfeksiyonunu engellemeye yardımcı olan bazı önlemler vardır. Su gözlüğü kullanmak, göze kum kaçtığında gözleri kaşımamak ve gözlüğu iyice yıkayıp kurutmak bu önemlerden bazılarıdır.
5. Mide ve bağırsak iltihabı
Yaz mevsiminde sıklıkla meydana gelen enfeksiyonlardan bahsederken, mideyi etkileyen enfeksiyonlara değinmemek olmaz.
Yüksek ısı veya yeterli düzeyde pişmemeden kaynaklanan, besinlerin kötü sindirimi mide enfeksiyonlarına sebep olabilir. Sokaktan alınan kirli suları veya meyve sularını içmek de çocukların sağlığını riske atabilir.
Mide ve bağırsak iltihabı, tatilde beslenme alışkanlıklarında meydana gelen değişimlerden kaynaklanabilir. Bu enfeksiyonun semptomları ishal, kusma, mide ağrısı, gaz, baş ağrısı ve ateştir.
Bu semptomları gözlemlediğinizde çocuğunuzu doktora götürmek ve katı bir beslenme programı uygulamak önemlidir.
Çocuğu olan aileler için enfeksiyonlar çok sık karşılaşılan durumlardır. Bu nedenle hastalıkları önlemek son derece önemlidir. Böylece, yaz tatilinin keyfini sonuna kadar çıkarabiliriz.