Çocuklardaki Burun Kanamaları Nasıl Önlenir ve Nasıl Tedavi Edilir

Çocukların başına gelen burun kanamaları birçok ebeveyni, özellikle de sık sık yaşandığı durumlarda korkutmaktadır. Çocuklarda görülebilecek burun kanamasının son derece normal bir şey olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Burun kanamaları zaman içerisinde sonlandıkları için genellikle tıbbi müdahale gerektirmezler. Bununla birlikte burun kanamalarının makalemiz içerisinde bulabileceğiniz bazı özellikleri vardır ki bu özellikleri bilmeniz gerekmektedir.
Çocuklardaki Burun Kanamaları Nasıl Önlenir ve Nasıl Tedavi Edilir

Son Güncelleme: 12 Eylül, 2018

Epistaksi olarak da adlandırılan burun kanaması çocuklarda çok sık görülür. Burun kanamalarına 2 ila 10 yaş aralığındaki çocuklarda daha sık rastlanır.

Çocuğunun burnunun kanaması ebeveynlerini gerçekten endişelendirebilir ama aslında bu durum çok nadir olarak ciddi bir problem içerir. Genellikle herhangi bir tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyulmadan evde tedavi edilebilir.

Çocuklardaki Burun Kanamalarının Çeşitleri

İçsel burun kanamaları daha sık rastlanılan kanama çeşididir. Bu tür kanamalar burnun ön tarafındaki küçük damarların çatlaması nedeni ile gerçekleşir.

Diğer bir kanama çeşidi ise dışsal kanamadır. Adından da anlaşılacağı gibi bu kanama burnun içinde değil en arka ve dip kısmında gerçekleşir. Bu çeşit kanamalarda kan vücudun içine yani boğaz kısmına akar. Dışsal kanama denen bu kanama türü çocuklarda sık bir şekilde görülmez.

çocuklardaki burun kanamaları

Çocuklardaki Burun Kanamalarının Nedenleri

Çocuklarda görülen burun kanamalarının pek çok farklı nedeni vardır. Kanamaya en çok neden olan etken kuru havadır. Kuru iklim ile birleşen yüksek sıcaklık burunda bulunan muköz (sümüksü) bölgenin kurumasına neden olabilir. Kuruyan sümüksü madde kabuklaşır ve kaşıntıya sebep olur. Çocukların burunlarını kaşıması sonucunda da kanama meydana gelir.

Aynı sıcak hava gibi soğuk hava da çocuklarda burun kanamasına yol açabilir. Nazal muközde (buruna ait sümüksü bölgede) rahatsızlığa sebep olabilir ki bu rahatsızlık da kanamaya neden olur.

Bu durum genellikle gün içerisinde burnunu sık sık sümküren çocuklarda görülür. Alerjiler de olası burun kanaması nedenlerindendir.

Son olarak yaralanmalar, çarpışmalar ya da düşmeler gibi şeyler de burun kanamalarına neden olabilirler. Daha önce de bahsettiğimiz gibi bu durumlarda da burundaki ince damarlar çarpışma nedeni ile patlar ve kanama gerçekleşir.

Çocuklardaki Burun Kanamaları Nasıl Tedavi Edilir

Çocuklarının burnu kanadığında ebeveynleri genellikle panikler ve endişelenirler. Çocuğunuzun kanayan burnu ile ilgilenirken sakin kalmanız çok önemlidir. Bu tarz bir durumdayken kendinize burun kanamasının önemli bir şey olmadığını hatırlatmanız sakin kalmanıza yardımcı olacaktır.

Kanamayı durdurmak için çocuğunuzun burnunu baş ve işaret parmaklarınız ile hafifçe sıkıştırmalısınız. Bu esnada çocuğunuz başının ya düz bir şekilde ya da hafifçe öne eğerek konumlandırmalıdır. Kafasını bir süre bu pozisyonda tutması kanamanın sonlanması açısından önemlidir.

Bu durumda çok sık bir şekilde yapılan hata başın arkaya yatırılmasıdır. Baş arkaya yatırıldığında çocuk kendi kanı ile boğulabileceği ya da bu durum öksürmesine veya kusmasına neden olabileceği için bu pozisyon olumlu bir anlam içermez.

Kanama durduktan sonra bir süre beklemelisiniz. Beklerken çocuğunuzun burnuna dokunmadığından, içine parmak sokmaya çalışmadığından ve sümkürmediğinden emin olun. Kanamanın olduğu günü izleyen birkaç gün çocuğunuzun burnunu tekrar yaralamaması için özen gösterin. Bu birkaç günlük zaman zarfından burnu normale göre daha hassas olacağından dolayı herhangi küçük bir neden kanamanın tekrarlamasına neden olabilir.

çocuklardaki burun kanamaları

Çocukların Burunlarının Kanaması Nasıl Önlenir

Burun kanamalarının önlenmesi aslında son derece kolaydır. Çoğu kanama çevresel koşullar ya da yaralanma sebebi ile oluşur. Burun kanamalarının önlenmesi adına aşağıdaki önerilerin uygulanması önemlidir:

  • Burun kanamalarının önlenmesi adına uygulayabileceğiniz ilk çözüm çocuğunuzun tırnaklarının kısa kesilmiş olmasına dikkat etmenizdir. Bu sayede burunlarını karıştırırlarsa kendilerini yaralamalarına engel olmuş olursunuz. Ayrıca çocuğunuza burnuna parmağını ya da herhangi bir nesneyi sokmaması gerektiğini de öğretmelisiniz.
  • Sıcak iklim koşullarının hâkim olduğu yerlerde bulunduğunuz ortamın havasını nemli tutmanız burun kanamasını engellemek adına doğru bir uygulama olacaktır. Bu işlem için bir vaporizatör (buhar cihazı) ya da nem cihazı kullanılabilir.Bu iki cihazdan hangisini seçerseniz seçin cihazı temiz tutmanız bulunduğunuz ortamın havasına mikrop saçmamak adına çok önemlidir.

Çocuklardaki burun kanamalarını engellemenin bir diğer yolu da nazal muközün (burundaki sümüksü bölgenin) nemli tutulmasıdır. Nazal muközü nemli tutmak adına tuzlu su içeren nebülizör (fısfıs) ya da çeşitli kremler kullanabilirsiniz. Bu seçeneklerden hangisini tercih ederseniz edin çocuğunuzun burnunun kurumasına ve yaralanmasına engel olmuş olursunuz.

Burun kanamalarını engellemek adına son olarak vereceğimiz tavsiye de yaralanmaya açık fiziksel temas içeren sporlar yapan çocukların ebeveynlerinin, çocuklarının güvenlik tertibatı kullanmalarını sağlamalarıdır. Bu şekilde çocuklarının yaralanmalarına engel olacaklardır. Çocuğunuzun burnunun olabilecek tüm tedbirleri aldığınız halde kanayabileceğini asla aklınızdan çıkarmayın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.