Doğum Sonrası Menstrüasyon Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Bebeğiniz doğduktan sonra, vücudunuz yavaşça normale dönme sürecine başlayacak ve sonunda tekrar âdet görmeye başlayacaksınız. P ostpartum menstrüasyon hakkında merak ediyorsanız, bilmeniz gerekenleri burada bulabilirsiniz.
Dokuz aylık hamilelik geçti. Sevecen kollarınızda rahatça uyumakta olan küçüğünüz artık yanınızda. Bu noktada şüphesiz, menstrüasyonun tekrar ne zaman başlayacağını kendinize sormuşsunuzdur.
Vücudunuz gebeliğin ve doğumun zorlu sürecinden kurtulmaya başlar. Organlarınız hala orijinal yerlerine dönmeye çalışıyorlar. Vücudunuz küçüğünüz için anne sütü üretmeye odaklanmıştır.
Başka bir deyişle, tüm hormonlarınız bebeğinizin güçlü ve sağlıklı olması için ihtiyaç duyduğu her şeyi vermeye devam etmek için çalışıyor. Bununla birlikte, her kadının bedeni farklıdır.
Bu nedenle doğum sonrası amenore (doğumdan sonraki adetlerin yokluğu) bir kadından diğerine büyük ölçüde değişir. Aynı şekilde, nöro-endokrin sistemi başladı.
Doğum sonrası amenore annenin emzirmesine doğrudan bağlıdır.
Nöro-endokrin sisteminiz, ilk defa, genellikle de ergenlik döneminde âdet görmenizden sorumludur. Aynı şekilde, kadınlar bu deneyimi, hamilelikten sonra vücutları hazır olduğunda yeniden yaşarlar.
Bununla beraber, menstrüasyonun yeniden başlamasında önemli bir faktör, emzirmektir.
D oğumdan altı ila sekiz hafta sonra, vücudunuz postpartum lochia diye adlandırılır. Lochia, kan, mukus ve uterus dokusunu içeren vajinal sekresyonları ifade eder.
Lochia bittikten sonra, eğer emzirmediyseniz, ilk doğum sonrası menstruasyonunuz, sadece birkaç hafta içinde ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, bebeğinizi emziriyorsanız, döneminizin geri dönmesi 2 yıla kadar sürebilir.
Postpartum menstruasyon: Bilmeniz gerekenler
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, çocuklarını emzirmeyen kadınların çoğu, bebeklerinin doğmasından dört ay sonra yeniden âdet görmeye başlıyor. Çoğu durumda, emzirmeyen kadınlar 30 gün içinde normal yumurtalık aktivitesine sahip olurlar.
Menstrüasyona başladığınızda sahip olduğunuz belirtiler değişebilir. Ve hamilelikten önce yaşadığınız belirtilerden çok farklı olabilirler.
İlk postpartum döngüleriniz sırasında belirli dengesizliklerin normal olması koşuluyla adet akışınız değişebilir. Bununla birlikte, diğer semptomlar önceki deneyimlerinizden de farklı olabilir.
Postpartum menstruasyona ovülasyon eşlik edebilir.
Aynı zamanda, ilk doğum sonrası menstruasyonunuzun yumurtlama ile gelmesi bile mümkündür. Bu, yeterli doğum kontrolü kullanmıyorsanız hamile kalma olasılığınız olduğu anlamına gelir.
İstatistiklere göre, kadınların% 1 ila% 12’si bu amenore döneminde hamile kalıyor.
Hamileyseniz ve hala emziriyorsanız, bebeğinize “beyaz altını” vermeyi bırakmanın bir sebebi olmadığını vurgulamak önemlidir. Bu iki sürecin bir ilişkisi yoktur ve hamileliğiniz çocuğunuzun beslenmesini etkilemez.
Âdet ve emzirme
Emziren annelerin neden âdet görmediğini hiç düşündünüz mü? Cevap kimya ile ilgili. Bir bebek annesinin göğsünü emdiğinde, annenin vücudu prolaktin hormonunu otomatik olarak üretir. Ünlü prolaktin hormonu yumurtalıkların işleyişini inhibe etme gücüne sahiptir.
Bu anlamda emzirme, doğal bir doğum kontrol yöntemi olarak kabul edilir. Laktasyon ve Amenore Yöntemi (LAM) olarak da bilinir. Ama dikkat edin! Yalnızca bu yönteme güvenmeyin. % 100 etkili değildir ve yeni bir bebeğin yola çıkmasıyla sonuçlanabilir .
Bebeğiniz tamamlayıcı bir diyete başladığında, bu menstruasyonunuzun geri dönüşünü getirebilir.
Doğa muhteşemdir. Her nasılsa, vücudunuz emzirme görevine adanmış olduğunuzu bilir. Yani, vücudunuz başka bir hamilelikten bu arada sizi korur.
Bununla birlikte, etkinliği sadece% 98’dir ve sadece belirli koşullar altındadır. Emzirmenin tamamen ya da neredeyse tamamen münhasır olması gerekir (yiyecek ya da formül yoktur). Ayrıca bebeğinizin 6 aydan genç olması gerekir.
Genel olarak, bebekler süt emmek dışında yemek yemeye başladığında, ilk âdetinizi deneyimleyeceksiniz. B u, bebeğinizin daha az sıklıkla süt emmeye başlaması ve prolaktin seviyenizin düşmesinden kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, bazı anneler bebeklerinin emzirmeyi tamamen durdurmasına kadar amenore yaşamaya devam etmektedir.
Kendi vücudunuzun dinamikleri, menstrüasyonun rutinine dönme anını belirleyecektir. Önemli olan sağlıklı olmanız ve bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besinleri almasıdır. Ve tabi ki, siz ve bebeğiniz bu güzel karşılaşmanın tadını çıkarırsınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Fabre González E. Manual de asistencia al parto y puerperio normal. INO Reproducciones S.A., Zaragoza, 1995.
- Willians CE, 20ª edición. Anormalidades del puerperio. 1998. 499-510.
- Atención posparto a madres y recién nacidos. Puntos destacados de las pautas de la Organización Mundial de la Salud para 2013. [En línea] Disponible en: https://www.mcsprogram.org/wp-content/uploads/2016/03/WHO-PNC-2014-Briefer-A4-SP.pdf