Doğum sonrası vücut kendini ne kadar sürede toparlar?

Bebek dünyaya getirdikten sonra vücudun kendini toparlaması için gereken vakit kişiden kişiye farklılık gösterir. Pratikte annenin rahmi hamilelik esnasında büyür ve bunun yarattığı değişikliklerin sonra normale döndüğünü görürüz.
Doğum sonrası vücut kendini ne kadar sürede toparlar?

Son Güncelleme: 19 Şubat, 2019

Doğum sonrası vücut kendini ne kadar sürede toparlar? Çocuk doğurduktan sonra vücudun kendini toparlaması konusunda bazı doktorlar en az 6 hafta geçmesi gerektiğini vurguluyorlar. Bir diğer grup doktor ise en az 2 sene geçmesi gerektiğini söylüyor.

Son olarak da bir takım doktorlar bir sene geçtikten sonra vücudun yenilenme kapasitesinin biteceğini dile getiriyorlar. Doğum yaptıktan sonra tekrar ayarlanması gerekecek birçok değişim ve süreçten geçilir ve buna ek olarak her şey annenin duygusal durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Çocuk doğumu sonrası bir kadının fiziksel ve psikolojik anlamda yaşadığı deneyimleri belirleyen bir takım süreçlere lohusalık süreci denir.

Hamile olmadan önce annenin genel sağlık durumu ve hamilelik esnasında 9 ay boyunca genel sağlık durumunun ne durumda olduğu, doğum sonrası süreçte annenin yaşam kalitesinde belirleyici faktörler olacaktır. Lohusalık sürecinde yırtılma, sezaryen yaralar ve genel anatomik değişiklikler gerçekleşebilir.

Hamilelik esnasında vücutta yaşanan değişimler

Doğum sonrasında vücudun kendini yenileyebilmesi için ne kadar süre geçtiğine bakmak demek; her kadının hamilelik döneminde 9 ayda karşılaştığı zorluklara da bakmak demek. Kadın vücudundaki diğer iç organlar rahmin genişleyebilmesi için yer açarlar. Rahim her ay giderek büyür.

Böylelikle hormonlar binlerce kat artar ve gebelik süreci başlar. Bu sürecin başlamasında kadının duygusal durumundaki ani değişimler ve baş dönmesi etkili olur. Diğer yandan baktığımızda ise vücudun içindeki organların yer değiştirmesinden dolayı oluşan yeni içsel düzen sindirimi ve bağırsak ve içindeki bakterilerin geçirdikleri süreci değiştirir.

Akciğerin kapasitesi azalırken kalp hızının daha kolaylıkla hızlanabildiğini görürüz. Son olarak da karın bölgesinde yaşanan genişleme hareketi, uykuyu ve genel olarak günlük hayatı olumsuz yönde etkiler.

doğum sonrası çatlak

Lohusalık sürecindeki ilk aylar

Lohusalık sürecine yani doğum sonrası döneme ve sürecin farklı evrelerine bakacak olursak; doğum sonrası vücut kendini ne kadar sürede yenileyebilir ona da bakmış oluruz. Bu evreler her kadını ve kadının geçirdiği her süreci etkiler ve başlangıçtan sona kadar ayrı evreler tespit edebiliriz.

İlk 45 gün: Yaralar, iltihaplar ve doğumu izleyen iki hafta boyunca süren vajinal akıntılar yok olur.

Yaklaşık olarak ilk evre hemen doğum sonrasında başlar ve yaklaşık 45 gün içerisinde sonlanır. Bu 45 gün sonrasında yaralar, iltihaplar ve doğumu izleyen iki hafta boyunca süren vajinal akıntılar kontrol altına alınmış olur.

Bu doğum sonrası yaşanan ilk evre gerçekten ruhani ve fiziksel açıdan kaotik bir süreç olur. Dikkatle sürdürülen iyileşme süreci; doğum sonrası diğer evrelerde vücudun çok daha hızlı bir şekilde enerji kazanmasını sağlar.

Rahimde kasılmalar: 1 aydan 3 aya kadar

Rahimdeki kasılmalar 1 aydan 3 aya kadar sürebilir. Bunun yanında vücudun içindeki organlarda yaşanan yer değişimleri de devam eder. Vajina, anüs ve idrar yolu pelvik tabanda yer alır. Sezaryen olması durumunda yaraların iyileşmesi en az bir sene alır.

Bu ilk aylarda, anne sütü ile beslenme kendi değişikliklerini de beraberinde getirir ve bu da farklı tür bakım stratejileri gerektirir. Bol bol su içmek başarılı bir süt emzirmenin olmazsa olmazıdır. Demir zengini bir diyet doğum sonrası kanamaların durması ve potansiyel yaraların iyileşmesi için süre tanır.

Doğum sonrası vücudun kendini iyileştirebilmesi için ne kadar süre geçtiğini bilebilmek için kadının lohusalık sürecinin ilk evresindeki performansına bakmak gerekir. Eğer rahim boynu normal boyutlarına dönmüşse yani vajinal salgılar görevlerini yerine getirdiyse; ilk evre tamamlanmış sayılır ve bu evrenin sonrasında daha başka fiziksel bir rahatsızlık yaşanmayacaktır.

spor ve hamilelik

Vücudun normale dönmesi için ne kadar süre gerekiyor?

Birçok kadın sarkık bir karınla, doğumla ilgili çatlaklarla, ya da karında şişmeyle karşılaşma durumlarında oldukça kaygı duyarlar. Diğer bir yandan ise sezaryen yapılan bölgede yeterince iyi bir şekilde iyileşmemiş açık yaralar; karın duvarı fıtıkları ya da sindirimde olumsuzluklar yaşanmasına sebep olabilir.

Normal kiloya geri dönmek genellikle bir sene sürer

Hamile olmadan önce tekrar kilo kazanmaya gelecek olursak şunu görürüz: Vücut yaklaşık bir sene içerisinde tüm yağ kaynaklarını tüketir. Sezaryenle bebek dünyaya getirmiş anneler, karın bölgesi egzersizleri yapmadan önce en az bir sene beklemeliler.

Eğer doğum vajinal bir doğum olmuş ise egzersizin çok zorlayıcı olmamasına dikkat etmeliyiz. Eğer daha önceden egzersizle yönetilmiş atletik bir vücudunuz varsa şimdi spora ara verme zamanı.

Akıl sağlığının doğum sonrası iyileşme sürecine etkisi

Son olarak doğum sonrası vücudun kendini toparlayabilmesi için ne kadar süre geçtiğini düşünürsek duygusal ve sosyal faktörlerden de bahsedebiliriz. Lohusalık sürecinin ilk evresinde yaşanan fiziksel ve anatomik yönler daha ön plandadır. Diğer evrelerin psikolojik ve fiziksel olarak zorlayıcı olmayan süreçler içerdiğini görürüz.

Hatta bazı kadınlar bu iyileşme sürecini bir senenin üstünde tutabilirler. Gördüğümüz üzere farklı durumlar iyileşme sürecini ve süresini etkileyebiliyor. Bunlar genel olarak her kadının vücudunda kendine has değişimler meydana getiriyor.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Margarita de Miguel Simó. Guía para recuperación tras el parto
  • Providence ORG. Guía de postparto. https://oregon.providence.org/~/media/Files/Providence%20OR%20Migrated%20PDFs/Patients%20Toolkit/Postpartum%20Guide_sp_POST%20134C%20prf3.pdf
  • Gil, C. N., & Mariñelarena, C. G. (2016). Autoestima y autoimagen de las mujeres en el postparto. Medicina naturista, 10(1), 30-35.
  • García C. Entrevista | “Pasado un año tras el parto, el cuerpo ya ha agotado su capacidad de recuperación” [Internet]. EL PAÍS. 2018. https://elpais.com/elpais/2017/02/27/mamas_papas/1488192117_308678.html

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.