Emzirme Döneminde Adet Düzensizliği: Bilmeniz Gerekenler

Emzirme Döneminde Adet Düzensizliği: Bilmeniz Gerekenler

Son Güncelleme: 01 Nisan, 2019

Emzirme dönemindeki kadınların adet döngülerindeki düzensizlikler, vücutlarında meydana gelen değişikliklerle ilgilidir. Bu, zamanla kendi kendine çözülecek olan tamamen normal bir durumdur.

Emzirme döneminde düzensiz adet kanamaları tamamen normal bir durumdur. Bir anne hamilelikten sonra bebeğini emzirirken, tekrar yumurtlamaya başlamadan önce biraz zamana ihtiyaç duyar. Ayrıca adet görmeye başladığında da yumurtlamaları düzensiz olabilir.

Yeni doğum yapmış bir kadının adet döngüsündeki bu düzensizlikler, herhangi bir büyük sağlık sorunuyla ilgili değildir. Aksine, vücudu kendisini yeniden ayarlamak ve eski haline geri dönmek için zamana ihtiyaç duyar. Çünkü 9 ay gibi uzun süren bir değişim süreci geçirmiştir.

Bir anne emzirirken adetleri hamilelik öncesinden çok farklı olabilir. Adet görmeye başlamak için beş veya altı ay – hatta daha fazla – zamana ihtiyacı olan kadınlar vardır.

Bazı kadınlar ise çok normal adetler ve hiçbir düzeni olmayan döngüler arasında gidip gelebilir. Her halükarda, bir jinekolog her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol edecektir. Eğer her şey yolunda gidiyorsa, düzensiz adetler emzirme süresince er ya da geç düzelecektir.

Emzirme döneminde adet düzensizliği belirtileri

Emzirme döneminde görülen adetler aşağıdaki tipik özellikleri gösterir:

  • Hamilelik öncesine göre daha ağrılı ve miktar olarak da artmış kanamalar görülür.
  • Karın ağrısı, kusma ve baş dönmesi de dahil olmak üzere bazı adet öncesi belirtiler görülür.
  • Loşi’nin ortaya çıkışı. Loşi; kan pıhtısı, mukus ve hamilelik sırasında oluşmuş olan dokuları içeren kanamaya denir.

“Bir kadın, adetleri düzensiz olmasına rağmen yine de yumurtluyor olabilir. Bu nedenle yeni doğum yapmış bir kadının da yeniden hamile kalma ihtimali bulunur”

Emzirme döneminde düzensiz adet görme hakkında ilginç gerçekler

Kadının hormonal ve fiziksel kompozisyonu ile birlikte prolaktin hormonu, düzensiz adet kanamalarını belirleyen faktördür. Düzensiz adet kanamalarına neden olan prolaktin hormonunun düzeyi her kadında farklıdır.

Bir kadın emzirdiğinde prolaktin seviyesi artar. Çünkü prolaktin, süt üretimini sağlayan hormondur. Aynı zamanda, yumurtalıklardaki seks hormonlarının sentezini inhibe eder. Bu nedenle de adet görme ortadan kalkar veya çok düzensiz hale gelir.

biyolojik saat

Bir kadının genel fiziksel durumu da prolaktin düzeyini etkiler. Bu, adet düzensizliğinin türü ve süresinin neden her kadında farklı olduğunu açıklamaya yeter.

Aynı şekilde, bebeğin beslenmesinin sıklığı ve süresi de prolaktin üretimi üzerinde etkilidir. Sık sık ve daha uzun süre boyunca emzirilen bebekler prolaktin seviyelerinin yükselmesine neden olur. Kadının vücudu daha sonra bebeğin talebini karşılamak için daha fazla süt üretmeye başlar. Prolaktin seviyeleri arttığından, görülen adetlerin de düzensiz olması muhtemeldir.

Akılda tutulması gereken bir diğer önemli husus da, bir kadının adetleri düzensiz olmasına rağmen, yine de yumurtlama yapabileceğidir. Yeni doğum yapmış olan bir kadının ilk adet dönemi, üreme sisteminin normale dönmekte olduğunun bir göstergesidir. Bu nedenle hamile kalma ihtimali bulunur.

Bir kadının bebek emzirirken hamile kalamayacağına inanmak yanlıştır. Emzirme döneminde doğurganlığın azaldığı doğru olsa da, kadınlar tamamen infertil bir hale gelmez.

Eğer kadınlar bu süreçte hamile kalmak istemiyorlarsa, emzirmeye uygun doğum kontrol yöntemlerini kullanmalıdırlar.

Adetlerin normalleşme sürecini hızlandırmak mümkün müdür?

Hayır, kadınların bu sürecin daha hızlı gerçekleşmesi için yapabileceği hiçbir şey yoktur. Emzirme döneminde düzensiz adet kanamaları olması doğal bir durumdur. Vücut normal durumuna döndüğünde, adetler de düzenli hale gelecektir.

Belirtileriniz hakkında daha rahat olmanıza ve daha az endişelenmenize yardımcı olacak bazı öneriler:

  • Bebeğinizin ritmi. Bebeğiniz gün içinde en az 4 saat ve geceleri de 6 saatten fazla uyursa, adet düzensizliğiniz muhtemelen azalacaktır. Bebeğiniz yemek yemeye başladığında, daha az süt emmeye başlar. Sonuç olarak, prolaktin seviyeleriniz azalır ve bu da adet düzeninizin yeniden oluşmasına katkıda bulunur.
  • Yeterince dinlenin. Dinlenme, emzirmenin ve vücudunuzun doğum sonrası toparlanma sürecinin vazgeçilmez bir parçasıdır.
adet ve emzirme
  • Sigara içmeyin. Tütün her zaman insan vücuduna zararlıdır. Bununla birlikte, vücudunuz 9 aylık hamilelikten yeni çıkmış olduğunda zararı daha da artar.
  • Bol su için. Susuzluğunuzu giderdiğinizde endişe seviyeniz düşer. Su, ayrıca vücudun zararlı toksinlerden kurtulmasını da sağlar.
  • Dengeli bir diyet uygulayın.
  • Stresten kaçının. Bu aşamada rahatlamanın ve eğlenmenin yollarını arayın.
  • Yoga gibi meditasyon uygulamalarına başvurun. Bu aktivite dinlenmenize ve eşinizle ve bebeğinizle olan ilişkiniz hakkındaki düşüncelerinize odaklanmanıza yardımcı olacaktır.

Emzirme, çocuğunuzla olan bağınızı güçlendirmeye yardımcı olduğu için tadını çıkarmanız gereken bir dönemdir. Aynı zamanda ikinizin de hayatını sonsuza dek etkileyecek bir zaman dilimidir. Düzensiz adetler hakkında endişelenmemeniz önemlidir. Zamanla vücudunuz normale dönecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.