Emzirme döneminde anneler ne yemelidir?

Emzirme döneminde anneler ne yemelidir?

Son Güncelleme: 04 Haziran, 2018

Emzirme hakkında en çok sorulan sorulardan biri de, annenin beslenme alışkanlıklarının süt miktarını ve kalitesini arttırıp arttırmadığıdır.

Bu nedenle, biz de uzmanlara sorduk: anneler emzirme döneminde ne tüketmeli?

Dünya Sağlık Örgütü, Amerika Pediyatri Derneği ve İspanya Pediyatri Derneği yeni doğan bebeklerin anne sütü tüketmesini tavsiye ediyor. Bu kuruluşlar bebeğin gelişimi ve sağlığı için anne sütünün vazgeçilmez bir gıda olduğunun altını çiziyor.

Artık günümüzde, anne sütünün bebeğin sağlığına olan katkıları hakkında bir şüphemiz yok. Bebek doğduktan itibaren 6 ay boyunca, çocuk veya anneden kaynaklı istisnai bir durum sonucu ek gıdanın verilmesi dışında, anne sütü tüketimi oldukça önemlidir.

Emzirme halen gizemlerle dolu bir süreç. Benanneyim.com’da, daha önce “Emzirme hakkında bilmediğiniz 5 şey” ve “Emzirmeye Evet! Bütün faydalarını öğrenin.” yazılarımızda bu konuya değinmiştik.

Yine de, anne-bebek bağının güçlenmesini ve çocuğun gelişimini sağlayan bu gizemli süreç hakkında bilinmesi gereken başka şeyler de var.

Emzirme döneminde hangi gıdaları tüketmeliyiz?

Dengeli bir beslenme alışkanlığı izlenmesi tavsiye ediliyor. Yani, besin piramidindeki her bir basamağı (protein, karbonhidrat, tahıllar, sebze ve meyve) içermesi gerekiyor.

Emziren annelerin günlük tavsiye edilen miktardan 500 kalori daha fazla tüketmeleri gerektiği evrensel bir gerçek. Çünkü, vücutlarının süt üretiyor olması daha fazla enerji tüketmelerine sebep oluyor.

Ancak, asıl yapılması gereken çok çeşitlilikte daha sık tüketerek, dengeli bir beslenme alışkanlığı kazanmak. Yani, günde 5 öğün tüketin ve her zaman işlenmiş gıdalar yerine doğal ve taze ürünleri tercih edin.

somon

Balık ve yağsız et

Bazı balık ve deniz ürünlerinde bulunan Omega-3 yağının emzirme döneminde bebek tarafından alınması kesinlikle tavsiye ediliyor. Çünkü, bu besin ögeleri beyin, duyular ve organların sağlıklı gelişimini destekliyor.

Somon, deniz mahsulleri, yengeç ve diğer soğuk su canlılarının haftada en az üç gün tüketildiği bir beslenme alışkanlığı ideal olanıdır. Ya da, yağsız et, taze tavuk ya da dana eti tüketebilirsiniz.

Bu gıdaları pişirmek için de buhar, fırın, veya ızgarayı tercih edebilirsiniz. Kızartmaktan daha sağlıklı olacaktır.

Konserve et ya da yüksek civa içeriği olan balıkları tüketmekten kaçının.

Meyve suları ve bol su

Az şeker içeriği olan meyve suları, meyve püreleri veya çayları tüketebilirsiniz. Konsantre dozda vitaminler ile su teresi, pancar, çilek ve mevsim meyveleri ile yapılan özel konsantrasyonları da tercih edebilirsiniz.

Mümkün olduğunca fazla meyve tüketin.

Pastörize edilmiş meyve sularını tüketmekten kaçının. İnek sütü ve süt ürünlerini ölçülü tüketin. Çünkü, bu tür gıdalar bebeklerde alerji görülmesinin en büyük sebeplerinden biridir.

Su tüketiminizi arttırın ve günde iki litre su içmeye çalışın.

Narenciye sularının tüketimini ölçülü düzeyde yapın, çünkü sütü ekşitebilir.

şeftali

Tahıllar

Hayatınızın bu aşamasında tahıl ve kepek alımını artırın. Yüksek lif içeriği bebeğinizin sindirimine yardımcı olur.

Sebzeler

Emzirme döneminde sebzelerin, özellikle yeşil ve turuncu sebzelerin alınması şarttır.

Ancak, soğan, sarımsak, brüksel lahanası veya karnabahar filizinin anne sütünü etkilediğini ve bebeğe zararlı olabileceğini unutmayın.

Emzirme döneminde nelerden kaçınmalı

Alkol. Emzirme döneminde alkol tüketmek yasaktır. Bir bardak şarap ya da bir bira fazla hasara neden olmazken, sonraki saatlerde bebeğe verdiğiniz sütün kalitesini bir şekilde etkileyecektir. Bu nedenle alkol içmeyin.

Kafein. Bebeğinizin sinir sisteminin durumunu önemli ölçüde değiştirebildiğinden, kafein, karbonatlı veya enerji içeceklerinin tüketiminden kaçının.

Çikolata ve tatlı tüketimini olabildiğince azaltın. Bunun yerine, bal gibi doğal gıdalar alın. Tatlı krizini geçirmek istiyorsanız, öğleden sonra saat 2’den önce tüketin.

Son olarak, olası bir alerji durumu için tükettiklerinize bebeğinizin nasıl tepki verdiğini izleyin.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.