Fibromiyalji ve Hamilelik Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Kadınlar, hamilelik esnasında pek çok şeyden dolayı endişelenirler. Fibromiyalji de belli zorluklara yol açabilecek durumlar arasındadır. İyi bir bakım ve planlama, hamilelik sırasında tedaviyi kolaylaştırmaya yardımcı olabilir.
Fibromiyalji ve Hamilelik Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Son Güncelleme: 28 Ocak, 2021

Fibromiyalji ve hamileliğin bir araya gelmesi, müstakbel anneleri tüm bu zorluklarla başa çıkma konusunda şüpheye düşürebilir. Normalde, kadınlar bebek beklerken sonsuz bir neşe hissederler fakat sağlık sorunları hamileliğin zor geçmesine yol açabilir. 

Hamilelikle ilgili, uykusuzluk, belli gıda ve kokulara karşı hassasiyet, bitkinlik ya da sabah bulantısı gibi belirtiler bir anne adayı için çok yorucu olabilir. Fakat bir de bunlara fibromiyalji eklendiğinde, bu dokuz ay gerçekten çok zorlu bir sürece dönüşebilir.

Fibromiyalji Nedir?

Sadece Kuzey Amerika’da bile her yıl 4 ila 6 milyon insanın etkilendiği bir durum olmasına rağmen fibromiyalji az bilinen bir durumdur. Bu sendrom, tüm vücutta kronik ağrılara sebep olur. 

Hastalığın belirtileri, bundan muzdarip olan insanların hayat tarzında değişikliğe gitmesini gerektirebilir. Bu rahatsızlığı yaşayanların yaklaşık %80’i kadınlardan oluşmaktadır. Fibromiyalji, genellikle yetişkinlikte ortaya çıkar ve belirtileri zaman geçtikçe artabilir ya da azalabilir.

Fibromiyaljinin Belirtileri

Fibromiyalji büyük oranda ağrı ve güçsüzlüğe sebep olur. Bu ağrı, kaslara saldırır, istemsiz spazmlara yol açar ve acı ve yanma hissi oluşturur. Ağrının en yoğun hissedildiği yerler omuzlar, bel, boyun bölgesi ve kollardır. El ve ayaklarda da batma hissine benzer acılar hissedilebilir.

Bunlara ek olarak, korkunç baş ağrılarına, uyksuzuzluğa ve yoğun bir bitkinliğe de yol açar. Ayrıca, depresyon ve anksiyete de fibromiyaljiyle beraber yaygın olarak karşılaşılan durumlardır. Bu da yetmezmiş gibi, fibromiyaljinin tedavisi de yoktur. Sadece ağrı ve anksiyete için hafifletici tedaviler uygulanabilir.

hamilelik ve baş ağrısı

Fibromiyalji ve Hamilelik

Eğer bir kadın fibromiyaljiden mustaripse ve aynı zamanda da hamileyse, bu endişelerini artırabilir ve belirtilerin de daha yoğun yaşanmasına yol açabilir. Bununla beraber, belirtilerin hamilelikte farklı olduğunu gösteren bir araştırma yoktur.

Yani, bu durum insandan insana farklı şiddetlerde ortaya çıkabilrmektedir. Hamilelik sırasında plasenta ve yumurtalıklar relaksin yani vücuttaki bağ dokuların gevşemesini sağlayan bir hormon salgılarlar. Ayrıca, bu duruma büyüme hormonu da neden olabilir.

Bu tip hormonlar, fibromiyaljiden muzdarip olan insanlarda daha az bulunur, bu yüzden de hamilelik sırasında dokularda ve kaslarda depolanabilir. Bu da hamileliğin fibromiyalji için faydalı sonuçlar doğurabileceği anlamına gelir.

Hamilelik Esnasında Fibromiyalji ile Başa Çıkmak İçin Tavsiyeler

Bu kolay bir durum değildir fakat size hamilelik sırasında fibromiyalji ile başa çıkmak için birkaç tavsiyede bulunacağız.

Bir Uzmana Görünün

Bu gibi durumlarda, her zaman bir uzmana görünmek en iyi seçenektir. Bu kişiler size, ayağa kalkarken gücü doğru kullanmak ve kaslarınıza gereksiz yere fazla yüklenmemek gibi konularda yardımcı olabilirler.

Bebeğinizle İlgili Her Ürünü Seçerken Çok Dikkatli Olun

Kemer tokalarınızı cırt cırtlı olacak şekilde değiştirin ve (örneğin yüksekliği ayarlanabilir beşik ya da hafif bebek arabası gibi) size daha iyi yardımcı olacak en iyi araçları seçin.

Her Zaman Bir Adım Önde Olmaya Çalışın

Fibromiyalji belirtilerinin daha kötüye gitmesi ihtimaline karşı hazırlıklı olmaya çalışın. Bebeğinize bakma ve ev işleri konusunda ailenizden ya da arkadaşlarınızdan destek isteyebilirsiniz.

baş ağrısı

Bilgi Sahibi Olun

Bu konu hakkında daha fazla bilgi edinin, deneyimlerinizi paylaşın ve hamilelikte fibromiyaljiyle baş etmiş diğer anneleri dinleyin. Soru sorun, araştırma yapın ve hikayenizi anlatın. Belki siz de diğerlerine yardımcı olabilirsiniz.

İyi Bir Jinekolog Seçin

Jinekoloğunuz sizinle tüm hamileliğiniz boyunca beraber olacak ve size en büyük desteği sağlayacak kişidir. Bu yüzden, romatoloğunuz gibi onun da ihtiyacınız olduğunda uygun olması çok önemlidir.

Egzersiz Yapın

Egzersiz yapmak, stresi azaltmak ve hayat kalitenizi yükseltmek için size çok yardımcı olur. Fibromiyalji ve hamilelik söz konusu olduğunda, egzersiz kaslarınızı güçlendirmenizi, esnekliğinizi artırmanızı ve moralinizi yükseltmenizi sağlar.

Ayrıca, özellikle de fibromiyaljiden mustaripseniz, egzersiz yapmak serotonin seviyenizi de artıracağı için hamilelik sırasında size çok faydalı olacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.