Hamilelikte Sıcak Basması Nasıl Hafifletilir?
Hamileliğin gerçekleştiği andan itibaren, vücudunuz hormonlar nedeniyle bazı değişiklikler yaşamaya başlar. Hamileliğin ilk üç aylık döneminde, sıcak basması, göğüs ağrısı, baş dönmesi ve mide bulantısı yaşayabilirsiniz.
Pek çok hamile iyi havalarda bile beklenmedik bir sıcak basması hissedebilir. Bu sıcak basmaları hamileliğin tamamı boyunca ortaya çıkabilir ve devam edebilir.
En başta, sıcak basması daha çok hormonal ritimdeki değişiklikle ilgilidir. Bununla birlikte, gebelik ilerledikçe, fizyolojik ve anatomik değişikliklerle daha çok ilişkili hale gelir.
Örneğin, kan akışı artar ve iç organlar rahme yer açmak için yer değiştirir. Öte yandan, hamileliğin son üç ayına girerken vücut ağırlığı da değişir ve birkaç kilo daha alırsınız.
Bu, karnınızdaki bebekle birlikte hareket etmek için vücudunuzun daha fazla enerjiye ihtiyaç duymasına sebep olur. Sonuç olarak, sıcak basmaları meydana gelir.
Hamilelikte ayak altı yanması
Bu sıcak basmaları genellikle göğüs, boyun ve baş bölgesinde hissedilir. Bununla birlikte, bazı kadınlar sıcak basmalarıyla bağlantılı bir rahatsızlık olan “ayak altı yanması” denilen durumdan da muzdarip olabilir.
Çoğu durumda bu sendrom, ayak tabanlarında ve ayak parmaklarında şiddetli ağrı ve ayrıca metatarsal kemiklerin neden olduğu yanma hissi ile karakterizedir. Bu kemikler sıkıştığında dolaşım sorunlarına neden olur.
Bu nedenle hava alabilen ve yumuşak tabanlı rahat ayakkabılar giymelisiniz. Ayrıca, bu durumdan muzdarip olmaktan kaçınmak için bacaklarınıza ve ayaklarınıza masaj yapmalısınız.
Hamilelik sırasındaki sıcak basması kontrol edilebilir mi?
Hamilelik sırasında sıcak basmalarını kontrol etmenin veya en azından azaltmanın bazı yolları vardır. İşte size yardımcı olacak bazı ipuçları:
Bol su için
Yeterince su içmek, sıcak basması hissini ortadan kaldırmaya yarayacak ve hem annenin hem de bebeğin susuz kalmasını önleyecektir.
Su püskürtücü alın
Bir su püskürtücüsüne sahip olmak mükemmel bir seçenektir çünkü sıcak basması öncesinde cildinizi tazeleyecektir.
Duş alırken suyun sıcaklığını değiştirin
Çoğu insan güne başlarken veya gün bitiminde rahatlamak için genellikle sıcak suyla duş alır. Bununla birlikte, bu semptomlardan muzdaripseniz, sıcak yerine ılık suyla duş alın. Hamilelik sürecine alışmanız ve bu süreçle daha iyi başa çıkmanız gerekir.
Baharatlı yiyeceklerin tüketimini sınırlayın
Baharatlı yiyecekler mide tahrişine neden olur. Bu da rahatsızlığa ve bunalmaya neden olur. Bu nedenle hamilelik sırasında baharatlı yiyeceklerin tüketimini sınırlayın veya tamamen bırakın.
Çok fazla efor sarf edeceğiniz fiziksel egzersizlerden uzak durun
Hamilelik sırasında fiziksel egzersiz yapmak yanlış değildir. Bununla birlikte, yaptığınız egzersizin temposunun yavaş olması ve çok enerji gerektirmemesi önemlidir. Yüzme, hamilelik sırasında tavsiye edilen bir spordur.
“Başlangıçta, sıcak basmaları daha çok hormonal ritimdeki değişiklikle ilgilidir ancak hamilelik ilerledikçe fizyolojik ve anatomik değişikliklerle daha ilişkili olmaya başlar.”
İnce kıyafetler giyin
Terlemeyi teşvik etmek için pamuklu giysiler giyin. Bu, cildinizin normalden daha yüksek bir sıcaklığa ulaşmasını ve bunalmaya neden olmasını önleyecektir.
Odada daha fazla yastık ve su dolu bir kap bulundurun
Eğer ayak altı yanmasından muzdaripseniz, yastıkları üst üste koyarak ayaklarınızı bir süre yukarı kaldırabilirsiniz. Bu, ayaklardaki ve bacaklardaki kan dolaşımını düzenler. Benzer şekilde, sıcak basmasına dayanamadığınız durumlar için yatağınızın yanına bir kapta su koyun. Bu, rahatsızlığı önleyecektir.
Henüz, sıcak basmalarının neden olduğu rahatsızlığı gidermek için bilinen bir farmakolojik tedavi yoktur. Bununla birlikte, serinlemenize yardımcı olacak soğuk çaylar yapabileceğiniz birçok ferahlatıcı bitki vardır.
Ateşle ilgili uyarılar
Hamile kadınlarda sıcak basması tamamen normal olsa da, güneş çarpması ile yüksek ateşi ayırt etmek çok önemlidir. Vücut ısınız 37 veya 37,5 ° C’yi aşarsa, bu bir enfeksiyon belirtisi olabilir ve derhal bir doktor tarafından tedavi edilmelidir.
Anne adayları her zaman ileriyi düşünmeli ve hamilelik sırasında yaşadıkları fiziksel değişimler konusunda dikkatli olmalıdır. Böylece, tamamen normal olan durumlar için endişelenmekten vazgeçerler. Bununla birlikte, bazı basit ipuçlarını uygulamak önünüze çıkan tüm engellerin üstesinden gelmenize yardımcı olabilir.
Sıcak basmaları meydana gelmeden önce, kendinizi en iyi stratejilerle hazırlayın ve kendinizi yenileyin! Hamileliğinizin tadını sonuna kadar ve herhangi bir komplikasyon yaşamadan çıkarın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Swamy, G; Heine, P. Swelling during late pregnancy. MSD Manual (Consumer version).
- Swollen ankles, feet and fingers in pregnancy. NHS UK.
- Poppas A, Shroff S, Korcarz CE, Hibbard JU, Berger DS, Lindheimer MD, et al. Serial assessment of the cardiovascular system in normal pregnancy. Circulation. 1997;95:2407-15.
Medline.