Gençlerdeki Uyku Problemleri Hakkında Her Şeyi Öğrenin

Uyuduğumuzda vücudumuzda farklı fizyolojik süreçler meydana gelir. Bu yazımızda, gençlerde uyku problemleri hakkında her şeyi öğrenebilirsiniz.
Gençlerdeki Uyku Problemleri Hakkında Her Şeyi  Öğrenin

Son Güncelleme: 25 Şubat, 2021

Gençlerde uyku sorunları oldukça yaygındır çünkü çoğunlukla gençler vücutlarının düzgün çalışmak için ihtiyaç duyduğu miktarda uyumazlar. Uyku kalitesi, ergenlik döneminde kritik bir aşamadan geçen beyin olgunlaşmasını etkiler.

Ergenlik çağının başlangıcından 18 veya 20 yaşına kadar beyin, sinirler arası bağlantı oluşturmak için sıkı çalışır. Bu değişiklikler, hem zihinsel hem de duygusal anlamda gençlerin gelecekteki sağlıklı gelişimi için oldukça önemlidir.

Gençlerde uyku problemleri en çok nörolojik veya psikiyatrik bozukluklarla ilişkilidir. Bununla birlikte, bazı uyku problemleri sadece sağlıklı alışkanlık eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

Arka arkaya birkaç gece boyunca dinlenmemek büyük olasılıkla uyku eksikliğine yol açar. Bu da gençleri etkiler ve konsantre olmalarını ve ders çalışmalarını zorlaştırır. Aynı zamanda sosyal ilişkileri ve ruh halini de etkiler.

Uykunun fizyolojisi

Döngüsel olarak tekrar eden beş uyku evresi vardır. 1. ve 2. evre, uyku ve uyanıklık arasındaki geçiştir. Burada vücudunuz, vücut ısınızı göz hareketlerinizi, nabzınızı ve nefes alma ritminizi düşürmeye başlar.

Derin uykuyu temsil eden 3. ve 4. evrelerde büyüme hormonları salgılanır. 5. evre ise REM olarak adlandırılır. Bu evre hızlı göz hareketleri ile karakterizedir. Bu aşamada kaslarınız harekete geçer, metabolizmanız hızlanır ve canlı rüyalar görürsünüz.

Her evre yaklaşık üç saat sürer. Gençlerde bu evreler gece üç veya dört kez tekrarlanmalıdır. Yetişkinler veya çocukların aksine, gençler daha geç saatlerde uyuma eğilimindedir. Bu nedenle sabahları daha fazla uykuya ihtiyaç duyarlar.

Ertesi gün ne kadar erken kalkmaları gerektiğine de bağlı olarak, gençlerde uyku sorunları çok geç yattıklarında ortaya çıkar. Peki bu neden olur ve olası sonuçlar nelerdir?

Gençler neden geç yatar?

film izlemek

Gençlerin geç yatmalarının nedeni genellikle uykularının gelmemesidir. Nabız hızındaki değişiklikler, gecenin geç saatlerinde uykuya dalmalarına ve sabah geç uyanmalarına neden olur.

Gençlerin akşam 9 veya 10’da yatması ve okul saatine göre sabah 6’da uyanması gerekse de, bu durum onlara zor gelir. Nabız hızındaki değişiklikler, gece saat 11 civarında  vücudun sirkadiyen ritmini düzenleyen bir hormon olan melatonin salgılanmasını sağlar.

Bütün bunlar, gençlerdeki uyku sorunlarının doğal ritimlerine saygı duymamalarından kaynaklandığını göstermektedir. Günümüzde insanlar yalnızca iş ve tüketimle ilgilenme eğiliminde olduklarından, insanların biyolojik ihtiyaçlarının ikinci plana atıldığını söyleyebiliriz.

Okullar, gençleri kendi biyolojilerine aykırı olan programlara uymaya zorlamaktan vazgeçerse, çocuklar ve gençler uyku veya dikkat eksikliği bozukluklarından muzdarip olmayacaktır.

“Bütün bunlar, gençlerdeki uyku sorunlarının doğal ritimlerine saygı duymamalarından kaynaklandığını göstermektedir.”

Uyku problemleri kronik olursa ne yapmalı?

video oyunları oynamak

Yetişkinlerde uyku eksikliği pek çok kazaya davetiye çıkarır. Araba kazalarının % 50’si uyku sorunları yaşayan 25 yaş altı genç yetişkinlerden kaynaklanır. Özellikle gençlerdeki uyku problemleri hangi değişikliklere neden olur?

Uykusuzluktan kaynaklanan stres, kortizol seviyelerini artırır. Bu, tip 2 diyabet, obezite veya Cushing sendromuna neden olabilen glikoz homeostazına yol açar.

Gençlerde uyku problemlerinin diğer yaygın nedenleri aşağıdaki gibidir:

Gençlerde uyku problemlerini önlemek

Yorgunluk kötü alışkanlıklardan kaynaklandığında, en iyisi alışkanlıkları değiştirmektir. Sağlıklı beslenmek, her gün spor yapmak, elektronik cihazların kullanımını azaltmak ve kitap okumak, gençlerde uyku problemlerini önlemeye yardımcı olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.