Göbek Bağı Kanını Bağışlamak Nasıl Hayat Kurtarıyor

Göbek Bağı Kanını Bağışlamak Nasıl Hayat Kurtarıyor

Son Güncelleme: 29 Mayıs, 2018

Göbek bağı dokusunu veya göbek bağı kanını bağışlamak yeni doğmuş bebeklerin hayatını kurtarıyor. Ama aynı zamanda bu bağış dünyanın her yerindeki binlerce insana yardım etmenin bir yolu, kendi ailenize bile. 

Birkaç yıl öncesine kadar, bir bebek doğduğunda, ya hastane çalışanları bebeğin plasentası ile göbek bağını çöpe atıyorlardı ya da göbek bağı aileye veriliyor ve onlar da uygun buldukları bir yere gömüyorlardı. Ancak artık biliyoruz ki bu dokular, özellikle de göbek bağı, kök hücre dolu.

Kök hücreler son derece değerli. Bu hücreleri vücudumuzdaki diğer hücrelerden farklı kılan karakteristik özellikleri var. Ve en önemli özellikleri de farklı türde hücre üretebilme kabiliyetleri.

Kök hücreler vücudumuzdaki doku ve organları yeniden üretebilmek için gereken kaynak diyebiliriz. Bunlar kendilerini yenileyebilen ve çoğaltabilen bir hücre grubu.

Göbek bağı kanını bağışlamak acısız bir işlemdir

yenidoğan ve göbek bağı

Kök hücreleri almak için ideal zaman bebek doğduktan hemen sonra, ama plasentanın gelmesinden de hemen öncesidir. Ancak bu hayatımızda boyunca vücudumuzda bulunacak olan kök hücreleri toplamak için tek şans değil, sadece en iyi zamanlamadır.

Göbek bağından alınan kök hücreler enfeksiyon veya başka mikrop ve virüsleri içermez, yeni doğmuş bir bebek kadar saftırlar.

Göbek bağı kanını bağışlamak acısız bir işlemdir ve bunu doğumdan hemen sonra yapabilirsiniz.

Bebek doğduğunda doğum ekibi göbek bağını keser. Tam bu anda, doğum uzmanı göbek bağındaki damarlardan kan alır. Bu bir insan hayatında, bu kadar yüksek miktarda kök hücre alınabilecek tek andır.

Göbek bağı kanında bulunan bu kök hücrelerden kemik iliği hastalıklarından muzdarip diğer hastalar da faydalanabilir. Çünkü kök hücreler bir hastaya nakledildiğinde, alıcının yeni, sağlıklı ve hayatı için önemli kan hücrelerinin üretmesini sağlar.

Göbek bağı kanını bağışlamak neden önemli? 

Göbek bağından alınan kök hücreler dejeneratif hastalıkların tedavisinde işe yarar. Bu hücreler aynı zamanda lösemi gibi kan hastalıklarının tedavisinde de uzun yıllardır kullanılıyor.

Hatta, bu alandaki çığır açıcı çalışmaların yapıldığı Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da bilim insanları kök hücrelerden bağırsak dokusu ve diğer organları üretme üzerinde çalışıyorlar.
>Göbek bağı kanını bağışlamak pek çok insana fayda sağlar. Bu yüzden çoğu gelişmiş ülke gönüllü bağışçıların kaydını tutuyor. Bu kayıtlar da çeşitli ülkelerden doku bağışlamak isteyen insanların dataları.
Bu kayıtları tutmakla görevli organizasyonlar, aynı zamanda nakil ihtiyacı duyan hastalara uygun donör de arıyorlar. Öte yandan, bağış ve bağışçılarla ilgili bilgiler bir database’de tamamıyla güvenli bir şekilde, kodlanmış olarak saklanıyor.

Göbek bağından alınan kan, dünyanın herhangi bir yerindeki, ihtiyaç duyan bir hastaya bağışlanabilir. Sağlanması gereken tek şart donör ve alıcının birbiriyle uyuşması.

doğum kordonu

“Mucizelerle ilgili en inanılmaz şey, gerçekleşiyor olmaları.”

Gilber Keith Chesterton

Kök hücre bankaları sayesinde, gezegenin her yerindeki hastalar 200.000 üniteden fazla göbek bağı kanına ulaşabiliyorlar. Bu yüzden göbek kordonu bağışı çok önemli.

Herhangi bir yerdeki bir hasta için bir göbek bağı kanının uyuştuğu tespit edildiğinde, bu kan hastanın yaşadığı ülkeye gönderiliyor. Bunun anlamı da, ne alıcı hastanın ne de de verici donörün seyahat etmesine gerek olmaması.

Nakil prosedürleri de dünyanın her yerinde aynı. Avrupa’daki bir anne ve bebeğinden alınan göbek bağı kanı Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya veya herhangi bir başka ülkedeki bir başka anne veya bebeğin hayatını kurtarabilir.

Bunun anlamı ise, göbek bağı kanını bağışlamak dünyanın her yerindeki insanlara yardım etmenin bir yolu. Ve en önemlisi de, hayat kurtarmak için hep birlikte çabalamak.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.