Güneş Yanıklarını Tedavi Etmek İçin Ne Yapmalısınız?

Güneş kremi kullanmayı unutursak ve uzun süre doğrudan güneş ışığı alırsak, şiddeti hafiften yoğuna kadar değişebilen güneş yanıklarından muzdarip olma riskiyle karşı karşıya kalırız.
Güneş Yanıklarını Tedavi Etmek İçin Ne Yapmalısınız?

Son Güncelleme: 21 Kasım, 2020

Güneş yanıkları tedavisini doğru bir şekilde uygulamak için, birincil önlemlerin ne olduğunu ve var olan farklı yanık türlerini bilmek gerekir. Zamanında tedavi, rahatsızlık hissini ve iyileşme süresini azaltacaktır.

Güneş yanıkları genel veya bölgesel olarak nitelendirilebilir. Yanık geniş bir alana sahip olduğunda ve neredeyse tüm cildi kapladığında, bu genel bir güneş yanığıdır. Bölgesel güneş yanıkları ise yalnızca cildin belirli bir bölümünde bulunur.

Tüm güneş yanıklarında güneş çarpması olmamasına rağmen, genellikle “güneş çarpması” olarak adlandırılırlar. Bir kişinin çok yüksek ateşi olduğunda ve nöbet geçirdiğinde, güneş çarpmasından muzdarip olduğu söylenebilir.

Bu nedenle, herhangi bir güneş yanığını güneş çarpması olarak genellememek ve bunun yerine “yanık” olarak bahsetmek en iyisidir.

Güneş yanığı lezyonları, güneş ışınlarına uzun süre maruz kalındığında oluşur. Bu lezyonların yoğunluğu sadece güneşe maruz kalma süresine değil, aynı zamanda kişinin cilt hassasiyetine de bağlıdır. Bebekler ve yaşlılar en hassas cilde sahip kişilerdir.

güneş ışınları

Güneşlenmek için ideal bir zaman var mıdır?

Güneşlenmek için en uygun zaman sabah 07.00-10.00 arasıdır. Daha sonraki saatlerde güneş altında kalmak zararlıdır çünkü güneş ışığının etkisi güçlenir. Eğer güneşlenmenin ideal süresini aşarsanız, kızarıklık veya ciltte kızarıklık oluşur.

Bu anlamda çok soluk tenli kişiler çok üzün süre güneşe maruz kalmamalıdır. Koyu ten rengi güneşe daha dayanıklı olsa da, ihmal edilmemeli ve her zaman güneş koruyucu kullanılmalıdır.

Diğer bir koruma yöntemi de bu losyonu aşağıdaki bileşenlerle hazırlamaktır:

  • 20 gram lanolin
  • 30 gram Vazelin
  • 1 gram kinin sülfat

Güneş yanığı türleri ve tedavisi

Birinci derece

Birinci derece yanıklar, güneş ışınlarına maruz kalan cildin birinci derece yanık özelliklerini gösterebildiği daha şiddetli vakalardır. Bununla birlikte, 24-48 saat içinde kızarıklık kaybolur ve birkaç gün veya hafta sürecek koyu bir pigmentasyon oluşur.

Genel olarak, birinci derece yanıkları tedavi etmek için uygun miktarda su tüketiminin yanı sıra merhem, nemlendirici losyonlar ve güneş sonrası ürünler sürmek gerekir. Elbette, cildin hava almasını engellemeyen pamuklu giysiler ve kumaşlar tercih etmek en iyisidir.

İkinci ve üçüncü derece

Ciltte “kızarıklıklar” meydana geldiğinde, yanık ikinci veya üçüncü derece olabilir. Kızarma, diğer semptomların yanı sıra yüksek ateş ve bilinç kaybıyla birlikte ortaya çıkar. Bu durumlarda tıbbi yardım gereklidir.

Tıbbi müdaheleyi beklerken, serin bir yerde ve bir sedye üzerinde uzanarak beklemelisiniz. Doktor tarafından durumunuz değerlendirildikten sonra, vücut ısınızı düşürmek için başınıza, boynunuza, koltuk altlarınıza ve göğsünüze ıslak sargı uygularlar.

Bilinciniz yerine geldiğinde, birkaç yudum soğuk su içebilirsiniz. Öte yandan, çok terlemişseniz suyun içerisine bir miktar sofra tuzu ekleyin. Tuz, vücudun terlemeyle kaybettiği büyük miktardaki tuz kaybını telafi edecektir.

Doktor, biraz suyla 0.30 gram kinin bromohidrat hapı kullanmayı önerebilir. Kinin maddesi, iltihaplanma ve ağrıya karşı savaş açtığı için güneş yanıklarının iyileşmesine yardımcı olur.

Güneş yanığı tedavisi için diğer tavsiyeler

Aloe vera kristalini, yapraklarından birini keserek elde edilebilir ve güneş yanıklarının tedavisine yardımcı olması için kullanabilirsiniz. Kristali kaplayan tabaka yapraktan çıkarılır ve posaya ulaşılır. İyot tamamen arınana kadar posayı yıkamak gerekir.

Posa yıkandıktan sonra, aloe kristalini yanmış bölgeye uygulayın ve kristali cilt üzerinde kurumaya bırakın. İltihap azalana kadar bu işlemi günde birkaç kez tekrarlamak gerekir.

Güneş yanıklarını tedavi etmek için bir başka iyi seçenek, yanığa önceden kaynatılmış su ile % 0.5 soda salisilat çözeltisi içeren bir kompres uygulamaktır. İçerisine talk, nişasta veya çinko oksit eklenebilir.

aloe veranın etkileri

Hamamelis, karbonat ve kesilmiş süt ile karıştırılmış tuzlu suya bandaj batırarak güneş yanıklarının üzerine koyabilirsiniz. Bu, cilt yanmasını hızlıca hafifleten bir karışımdır.

Güneş ışınlarına maruz kalmadan önce önlem almanın son derece önemli olduğunu bilmelisiniz çünkü güneşe çok fazla maruz kalmanın feci ve geri dönüşü olmayan sonuçları olabilir. Çocuklarınızın cilt bakımına da çok dikkat etmelisiniz. Böylece yazın tadını sağlıklı bir şekilde çıkarabilirsiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.