Hamile Bir Kadının Yememesi Gereken 8 Besin Maddesi
Besin zehirlenmesine yol açtıklarından dolayı, hamile kadınların yemekten kaçınmaları gereken bazı gıdalar vardır. Bu tür besin maddelerinde ayrıca, bebeğinize zarar verebilecek bazı bakteriler, kimyasallar ve parazitler de bulunmaktadır.
Hamilelik döneminde hormonal değişiklikler nedeniyle çok iyi bilinen aşerme olayına sık sık rastlansa da, dengeli bir beslenme düzeni oturtmak çok önemlidir. Bu bağlamda, hamile bir kadının bazı besinleri almaması gerektiğini bilmesi gerekmektedir.
Hamile Bir Kadının Yememesi Gereken 8 Besin Maddesi
1. Civa İçeren Balık
İçinde civa bulunan balık etinden kaçınmanız gerekir. Çünkü civa maddesi bebeklerde beyin hasarına ve beyin gelişiminin gecikmesine neden olmaktadır.
Bu nedenle, çocuğun gerek beyin gerekse kalp gelişimine olumlu katkıları bulunan somon ya da morina balığı gibi diğer başka tür balıklar tercih edebilirsiniz.
2. Çiğ ya da Az Pişmiş Yumurta
Bu tür pişirilmemiş ya da az pişirilmiş yumurtalar Salmonella bakterisi içerir. Bu bakteri ise sizin bağışıklık sisteminizi olumsuz yönde etkileyen besin zehirlenmesine yol açabilmektedir.
Bu tarz yumurtaların tüketimi ishal, kusma, baş ağrısı, karın bölgesinde ağrı ve yüksek ateşe neden olabilmektedir.
3. İşlenmiş Hazır Etler
Salam, sosis ve benzer şekilde işlenmiş ve soğuk tüketilen etleri yememeye özen gösterin.
Çünkü bu tür etlerde, anneden plasentaya kolay bir biçimde geçerek çok ciddi sonuçlara yol açabilen listeria bakterisi bulunmaktadır.
4. Pastörize Olmayan Süt
Hamilelik süresince, herhangi bir besin değeri bulunmayan pastörize olmayan süt içmek güvenli değildir.
Bu tür sütlerden üretilen yumuşak peynir gibi ürünler, yüksek olasılıkla besin kaynaklı hastalıklara yol açabilir.
Bu besin maddelerinde, hem sizin hem de çocuğunuz için tehlikeli olabilecek salmonella ve listeria gibi zararlı bakteriler bulunmaktadır.
5. Çay ve Bitki Çayları
Hamilelik süresince sizin sağlığınıza nasıl bir etkisi bulunduğu ve çocuğunuzu da etkileyip etkilemediğine dair yeterli bilgi bulunmaması nedeniyle yeşil çay içmekten kaçının.
Çay yapmak için kullanılan bitkiler de hem anneyi hem de karnındaki bebeği olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca yaban fesleğeni ve efedra gibi bitkilerin rahim uyarıcı maddeler olduklarını da unutmamak gerekir.
6. Konserve Gıdalar
Meyve, sebze ve alkolsüz içeceklerden oluşan konserve ve teneke kutuda bulunan gıdalar bebeğe zarar vermektedir.
Gıdaları içinde barındıran teneke kutuların kaplamalarında, Bisfenol A adı verilen ve ceninin iç salgı bezlerini etkileyen zehirli bir madde bulunmaktadır.
Bu tür yiyecekler, kanser, doğurganlık ve kalp rahatsızlıklarına yol açmaktadır. Ayrıca bu tür gıdalar, uzun raf ömürleri nedeniyle zararlı bakterileri bulundurma olasılığına da sahiptir.
7. Şeker Miktarı Yüksek Besinler
Hamile bir kadının yememesi gereken yiyecekler arasında, hamilelik sürecinde rahatsızlıklara yol açmaları ve hem sizin hem de bebeğinizin üzerinde olumsuz etkilere yol açmaları sebebiyle şekerli gıdalar da bulunmaktadır.
Eğer şeker bağımlısıysanız, hurma, kayısı, armut ve greyfurt gibi daha sağlıklı ve besin değeri yüksek seçenekleri tercih etmeniz yerinde olacaktır.
8. Aşırı Miktarda Kafein
Çok yüksek miktarlarda kafein tüketimi bebeği düşürmenize ya da ufaklığın erken doğum riskinin artmasına sebep olabilir.
Bu nedenle günlük kafein tüketimini 200 mg ile sınırlı tutmanız önemle tavsiye edilmektedir. Unutmayın ki, çay, çikolata ve enerji içeceklerinin büyük kısmı da kafein maddesi içermektedir.
Gıda Zehirlenmesi
Gıda zehirlenmesi anne rahminde bulunan cenin için potansiyel bir risk oluşturmakta ve bebeğin düşürülmesine ya da ölü doğmasına dahi yol açabilmektedir.
Gıda zehirlenmesinin birçok çeşidi bulunmakta ve asıl risk bu zehirlenme türü ile doğrudan bağlantılı olmaktadır.
Virüs bulaşmış bir cenin doğumdan sonra ishal, ateş ve fazla sık görülmemekle birlikte menenjit gibi sağlık problemleri ile karşı karşıya kalabilmektedir.
Ancak yine de çoğu kez gıda zehirlenmesinin bebeğe herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
Hamilelik Süresince Gıda Zehirlenmesinden Nasıl Korunabilirim?
Hamileliğiniz boyunca herhangi bir tür gıda zehirlenmesi yaşamamak için yediğiniz yiyeceklere özel bir önem vermeniz gerekir.
Öncelikle yemeğinize başlamadan önce ellerinizi çok iyi bir biçimde yıkamanızı, yiyeceğiniz meyve ve sebzeleri bol su ile yıkamanızı önermekteyiz.
Benzer şekilde, yemek yediğiniz masa ve kullandığınız malzemelerin de temiz bir şekilde tutulması uygun bir davranış olacaktır.
Eğer Besin Zehirlenmesi Yaşıyorsam Doktora Gitmeli Miyim?
Genel olarak bu tür durumlarda hastaneye gitmeye gerek yoktur. Ancak hamilelik süresince herhangi bir durumda olduğu gibi bu tür durumlarda da bir doktora danışmak iyi bir fikir olacaktır.
Ciddi bir enfeksiyonun, grip semptomlarına benzer belirtiler gösterdiğini ve midede ciddi sorunlara yol açtığını aklınızdan çıkarmayın.
Eğer besin zehirlenmesi yaşıyorsanız yapmanız gereken en önemli şey bol miktarda su içmektir. Ayrıca buna ek olarak dinlenmek ve hastalıktan kurtulup iyileşmek için çaba harcamak da yapmanız gereken şeyler arasındadır.
Son olarak, hamileliğiniz boyunca yedikleriniz konusunda seçici ve dikkatli olmaya özen göstermenizin çok önemli olduğunu belirtmemiz gerekir. Çünkü bu dönemde yedikleriniz, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı konusunda belirleyici bir rol oynayacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Vejrup K., Brandlistuen RE., Brantsaeter AL., Knutsen HK., et al., Prenatal mercury exposure, maternal seafood consumption and associations with child language at five years. Environ Int, 2018. 110: 71-79.
- Preubel K., Milde-Busch A., Schmich P., Wetzstein M., Stark K., Werber D., Risk factors for sporadic non pregnancy associated listeriosis in Germany – immunocompromised patients and frequently consumed ready to eat products. PLoS One, 2015.