Hamilelik sonrası diyet nasıl olmalı?

Güzel bebeğiniz doğduktan sonra, birkaç kilo kaybettiğinizi fark etmişsinizdir. Eğer basit ve hızlı bir şekilde kilo vermek istiyorsanız, size yardımcı olacak doğum sonrası bir diyet mevcut.
Hamilelik sonrası diyet nasıl olmalı?

Son Güncelleme: 15 Ağustos, 2018

Doğurduktan sonra, hamilelikten önceki aynı vücudunuza kavuşmak istersiniz. Ancak bunun mümkün olmadığını düşünüyorsanız, bu doğum sonrası diyeti uygulamayı planlayabilirsiniz. Bu diyet hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız.

Her şeyden önce, iyi haberleri açıklığa kavuşturmak gerek. Doğumdan sonra 6 ila 7 kilo kaybedeceksiniz.

Kendinize şöyle sorabilirsiniz: “Bu kadar kilo nasıl verdim?” 3 veya 4 kilo bebek yüzünden, bir kilo plasenta yüzünden, bir veya bir buçuk kilo uterus yüzünden, son olarak da 2 litrelik amniyotik sıvının dışarı atılması yüzünden.

Doğum sonrası diyette izin verilen yiyecekler

Yaşamınızın bu aşamasında tüketmeniz gereken yiyecekler, vitamin ve mineral bakımından zengin olanlardır. Bunlar arasında:

Magnezyum Bakımından Zengin

Magnezyum eksikliğiniz olduğunda, zayıf ve yorgun hissetmeniz mümkündür. Bu nedenle, tüketebileceğiniz magnezyum açısından zengin besinler: kuşkonmaz, ayçiçeği veya ayçiçeği tohumu, ıspanak ve fındıktır.

Folik asit

Bünyenizi en iyi durumda tutmak için, doğum sonrası diyetinizde yüksek folik asit içeriği olan yiyecekleri tüketmelisiniz. Bunlar arasında fasulye, brokoli, marul, fındık veya badem, muz, portakal, üzüm ve çilek bulunur.

Demir içeren yiyecekler

Hamilelik sırasında demir takviyesi aldığınız zamanları hatırlıyor musunuz? Elbette bunu anemiden kaçınmak için yaptınız.

Aslında doğum yaptıktan sonra bu minerali almaya devam etmeniz gerekir. Bu nedenle, yeterli oranda demir içeren yiyecekleri tüketmelisiniz. Bunlar arasında kırmızı et, su teresi, pazı, bezelye, yulaf, pirinç, ekmek, nohut ve mercimek bulunur.

mercimek yemeği

Kalsiyum

Demineralizasyonu önlemek ve yeterli süt üretebilmek için peynir, az yağlı yoğurt, süt ve badem ezmesi ile yapılan püreler gibi süt ürünleri tüketmelisiniz.

Doğum sonrası diyet menüsü

Bu diyete uymanızı kolaylaştırmak için, iki örnek menü aşağıda verilmiştir:

İlk menü

Kahvaltı: iki dilim ekmek, reçel, bir bardak yağsız süt veya süt ile tahıl gevreği.

Aperatif: Bir porsiyon meyve ve iki dilim hindi jambon.

Öğle yemeği: patates püresi veya patatesin bir kısmı. Ayrıca bir porsiyon yağsız et veya balık ve bir porsiyon meyve de yiyebilirsiniz.

Aperatif: Bir kase meyve salatası.

Akşam yemeği: Bir meyve ve fırında patates ile bir parça tavuk ya da bir tabak sebze çorbası

İkinci menü

Kahvaltı: Bir bardak yağsız süt, tahıl gevreği, portakal suyu.

Aperatif: iki dilim kepekli ekmek, reçel ve az yağlı yoğurt.

Öğle yemeği: yağsız et veya balık, veya kepekli makarna. Bir başka seçenek ise, zeytinyağlı sote sebze salatası olabilir. Tatlı, az yağlı yoğurt veya bir porsiyon meyve.

Aperatif: Tam tahıllı kurabiye ve bir meyve.

Akşam yemeği: sebze, ya da tavuk söğüş veya taze ton balığı ile hazırlanan sebzeli omlet. Tatlı olarak, bir tane meyve veya az yağlı yoğurt olabilir.

Yatmadan önce: Tahıl gevreği ve bir bardak yağsız süt.

“Doğum sonrası diyetinize yüksek oranda folik asit içeren yiyecekler eklemelisiniz. Bunlar arasında fasulye, fasulye, brokoli ve marul vardır”

Doğum sonrası beslenmeye ilişkin tavsiyeler

Doğum sonrası diyetin etkili olmasını sağlamak için – bu arada, güvenilir bir beslenme uzmanına da danışmalısınız – aşağıdaki ipuçlarını dikkate almalısınız:

Diyete günde beş porsiyon meyve ve sebze eklemeniz gerekmektedir. Tüm bunlar vücudunuza ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve antioksidanları sağlayacaktır.

  • Her günü beş öğüne bölün: kahvaltı, atıştırmalık, öğle yemeği, atıştırmalık ve akşam yemeği.
  • Öğünleri atlamamalısınız.
  • Yeterince su için; yaklaşık 2 litre.
  • Çikolata, şekerleme, kek ve hamur işleri gibi şekerli ürünleri azaltın.
  • Şekerli meşrubatlardan kaçının.
  • Derisiz tüm beyaz etleri tüketebilirsiniz.
diyette tavuk
  • Bol miktarda proteine sahip olduğu için taze balık türlerini diyetinize dahil edin.
  • Her gün egzersiz yapın; en pratik olanı yürümektir. Bu, kilo vermenize yardımcı olacak ve ayrıca bebeğinize bakmanız için daha fazla enerjiye sahip olmanızı sağlayacaktır.
  • Yüksek yağ içeriği olan yiyecekleri, özellikle kırmızı et ve sosis gibi doymuş yağları olanlardan, ayrıca cips, sos gibi yağlı ürünlerden kaçının.
  • Yağ tüketimini azaltmak için süt ürünlerini daima yarım yağlı tüketin.
  • Kafein, alkollü içecekler ve gazlı içeceklerden kaçının.
  • Vitamin ve mineral takviyesi alabilirsiniz.

Sonuç olarak, doğum sonrası diyet, sağlıklı ve dengel i beslenmeyi garanti eder. Bahsettiğimiz her şey, kendiniz ve bebeğiniz için yararlı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.