Regl Döneminde Daha Aç Olmak Normal Midir?

Regl döneminde daha aç olduğunuzu hiç fark ettiniz mi? Bu gayet normal; vücudunuz bu dönemde hormonal değişimleri yemeklerle dengelemeye çalışır.
Regl Döneminde Daha Aç Olmak Normal Midir?

Son Güncelleme: 12 Mayıs, 2020

Menstrüasyon dönemi yaklaşırken kadınların vücutlarında en belirgin şekilde hissettikleri değişimlerden biri de iştahlarındaki artıştır. Regl döneminde daha aç hissetmenizin birden fazla nedeni vardır. Bugünkü yazımızda bu dönemde iştahınızı nasıl bastırabileceğinizden de söz edeceğiz.

Çoğu kadın bu açlık hissini bastırdıktan sonra suçlu hisseder. Tabii açlığımızı bastırırken genelde meyve sebze tüketmeyiz. Daha çok tatlı, yağlı ve sağlıksız gıdaları tercih ederiz.

Peki vücudumuzun böyle bir tepki vermesinin nedeni nedir? Beslenme düzenimizi sekteye uğratmamak ve formumuzu korumak adına her ay deneyimlediğimiz bu problemin üstesinden gelmenin bir yolu var mıdır?

Regl Döneminde Neden Daha Aç Olursunuz?

Regl döneminde daha aç hissetmenizin nedeni bu süreçte bazı hormonal değişimlerin meydana gelmesidir. Bu hormonal değişimlerinden biri stres hormonu olarak da bilinen kortizol seviyenizin artmasıdır.

Bu rahatsız edici uyaranın arifesinde yemekler, tatmin ve yatışma kaynağı olarak karşımıza çıkarlar.

Genel olarak menstrüasyonun ikinci döngüsünde daha aç hissedersiniz. Bu döngü iki aşamadan meydana gelir: ilk 11 günde gerçekleşen foliküler evre ve bunu takiben ilerleyen 12 günde gerçekleşen luteal evre.

Ruh Halinizde Değişimler De Yaşanabilir

Çoğu kadın vücutlarında yaşanan değişimden ötürü ruh halinde değişimler de yaşar. İşin temelinde bu hormal dalgalanma glukoz, serotonin ve östrojenin düşmesine neden olur. Bundan ötürü, vücudunuz bunları ona “sağlamanızı” ister.

Hormonal değişimlerden kastımız yalnızca hassasiyet ve asabiyet değil, aynı zamanda bazı görevleri yerine getirmek ya da aktivitelere dahil olmakta isteksizlik de olabilir.

Bu durumun iyi yanı ise, yemeklerin gerçekten de bu durumu aşmanıza yardımcı olabileceğidir. Şimdi bu zor anlarda nasıl beslenmeniz gerektiğinden söz edeceğiz.

Regl döneminde yenebilecek atıştırmalıklar

Regl Döneminde Açlık Hissine Karşı Ne Yapmalı?

Profesyoneller bu durumda beslenmeye dair temel bilgilerin geri plana atılmaması gerektiğini belirtiyor. Örneğin, paketlenmiş gıdalar yerine doğal ve taze gıdaların tercih edilmesi gerekiyor.

Ayrıca, süt ürünleri, yumurta ve kırmızı et gibi triptofan bakımından zengin gıdaların tercih edilmesi de öneriliyor. Bunun nedeni bu gıdaların size kendinizi iyi hissettiren serotonin hormonunun daha hızlı sentezlenmesini sağlamasıdır. Yani bu sayede kendimizi daha hızlı bir şekilde iyi hissederiz.

Bunun yanı sıra, bu dönemdeki aşırı hassasiyeti yatıştırmak adına kafeini kesmeniz de yine önerilen yöntemlerden biridir. Bu da kahve ve meşrubatı azaltmanız ya da içmemeniz gerektiği anlamına geliyor. Alkolden kaçınmak da iyi bir fikir olabilir.

“Regl döneminde daha aç hissetmenizin nedeni bu süreçte bazı hormonal değişimlerin meydana gelmesidir.”

Öte yandan, potasyum ve demir de bu dönemde beslenmenize destek olacak maddelerdendir. Potasyum hücresel seviyedeki su artışını giderir. Bu bağlamda meyve ve sebze tüketmeniz faydalı olacaktır. Demir de, bu süreçte fazla kan kaybetmenizden ötürü, tüketmeniz gereken temel besin maddelerinden biridir.

Son olarak, kontrol edilemez açlık hissi ile ne yapabileceğimizi de tartışmalıyız. Burada en iyi seçenek açlık hissi anında mümkün olduğunca sağlıklı gıdalar tercih etmek olacaktır.

Çikolata için daha fazla kakao içeren seçenekler tercih edilebilir. Böylelikle çok fazla çikolata tüketmeden daha az yiyerek çikolata yeme isteğinizi bastırabilirsiniz.

Tuttuğu çatalda bir adet bezelye olan kadın

Regl Döneminde Açlığınızı Bastırmanız İçin Önerilen Gıdalar

Aşağıdaki seçenekler sayesinde bu dönemde aklınızdan geçen sağlıksız gıdalara yönelmekten kendinizi kurtabilirsiniz. Tabii bunun için iradenize hakim olmanız gerekir ama bazı önerilerimiz şu şekilde:

  • Tost ekmeği üzerine fıstık ezmesi
  • Bir elma
  • Balık (Özellikle lüfer)
  • Tuzdan kaçının. (Paketli gıdalarda bulunan gizli tuzdan da.)
  • Şişkinlikten kaçınmak için bol bol su için.
  • Kırmızı et gibi demir açısından zengin gıdalar tüketin. Vejetaryenler de bu aynı yararı yemiş, portakal ve erik gibi gıdalardan elde edebilirler.

Bahsetmek istediğimiz son nokta, bu açlık hissinin dünyadaki pek çok kadın tarafından hissedilmesi. Yani sizin de başınıza geliyorsa endişelenmeyin. Burada yapabileceğiniz en iyi şey bu ihtiyaçlarınızı sağlıklı bir şekilde bastırabilmek için sağlıklı alışkanlıklarınızdan vazgeçmemektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Dell’Osso L., Carmassi C., Mucci F., Marazzit D., Depression, serotonin and tryptophan. Curr Pharm Des, 2016. 22 (8): 949-54.
  • Mukamal K., Lazo M., Alcohol and cardiovascular disease. BMJ, 2017.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.