Çocuğunuz Bebek Sütü İçmeyi Kabul Etmezse Ne Yapabilirsiniz?

Bebekler, hayatlarının ilk aşamasında gereken tüm besinleri almaları için öncelikle anne sütü ile beslenirler. Bebek sütü, annenin emziremediği ya da emzirmenin yetersiz kaldığı ve desteklenmesi gerektiği durumlarda kullanılır.
Çocuğunuz Bebek Sütü İçmeyi Kabul Etmezse Ne Yapabilirsiniz?

Son Güncelleme: 03 Eylül, 2019

Bebekler hayatlarının ilk altı ayı boyunca süt içerler. Marketlerde çok farklı seçenekler olmasına rağmen bazı durumlarda bebekler bebek sütü (devam sütü) içmeyi kabul etmezler.

Aile hayatındaki yeni düzenlemeler ve bilimsel gelişmelerden dolayı emzirmek, bebeğe bakmakla eş anlamlı hale geldi. Bebek sütü ya da mama sütü hem bu duruma alternatif hem de anne sütü için tamamlayıcı olarak kullanılabilir.

Yeni doğan bir bebeğe nasıl bakılacağına karar vermek kolay bir karar değildir. Bu karar, genellikle bebeğin gelişimi esnasında ailede oluşan belli durumlara göre değişiklik gösterir. Bu yüzden, yapılabilecek en iyi şey annenin çocuğunun bakımı ve beslenmesi için farklı yöntemler bir araya getirmesidir.

Tüm bebekler için aynı besin

Doktorlar genellikle diğer besleme yöntemlerine kıyasla emzirmenin tercih edilmesi gerektiğini söylerler. Amerikan Tıp Derneği ve Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, anne sütü bebeklerin beslenmesi için en iyi seçenektir. Anne sütü, bebekleri enfeksiyonlara karşı korur ve alerji ve daha ciddi hastalıkları önlemeye yardım eder.

biberon

Bununla beraber, emzirmenin mümkün olmadığı durumlar da vardır. Bu durumlardan bazıları şöyledir: Annenin emzirememesi, laktoza karşı duyarlı olması ya da annenin sütünün bitmesi. Peki ya bu gibi durumlarda bebek, mama sütünü kabul etmezse ne yapılabilir?

Bebeklerin mama sütünü kabul etmemesi normal midir?

Önceden emzirilen bir bebeğin bebek sütü içmeyi kabul etmemesi yaygın bir durumdur. Memeden biberona geçiş yapmak pek çok çocuk için zor olabilir. Çocuğun hem yeni bir araç olan biberonu emmeye hem de sadece annesinin memesini emmeyeceği duruma adapte olması için bir süre gereklidir. 

Uzun süre emzirmek biyolojik olarak da mümkün olmadığı gibi, psikolojik gelişim için de bir noktada emzirmenin bırakılması gerekmektedir. Bebek sütünün önemli bir özelliği de D vitamini içermesidir, uzmanlar da bu yüzden bunun bebeklerin diyetine dahil edilmesini önermektedir.

Bu vitamin çocuk gelişimi için çok önemlidir ve anne sütü D vitamini içermez. Eğer çocuk laktoza karşı duyarlıysa da hipoalerjenik bir formül çözüm olabilir.

Bebeğinizi mama sütüne başlatmak için denemekten vazgeçmeyin

Pediyatri Birliği’ne göre bir çocuğun bebeklik dönemi esnasında alışkanlıklarını ve zevklerini değiştirmesi normaldir. Bu yüzden, eğer çocuğunuz birkaç kez denemenize rağmen bebek sütü içmeyi kabul etmiyorsa endişe etmeyin.

Eğer çocuğunuz laktoza karşı duyarlı değilse, birkaç denemeden sonra bebek sütünü kabul edecektir. Pediyatri Birliği bu gibi durumlar için aynı besinleri içeren başka gıdaların da tercih edilebileceğini söylemektedir.

Organik inek sütü, bir yaşına kadar bebekler için bir seçenek değildir; formülü bebek ya da anne sütünden daha karmaşık olduğu için küçük bebeklerin sindirim sistemi bu sütü sindirmeye uygun değildir.

mama yiyen bebek

Benzer şekilde birçok Batı ülkesinde yükselişte olan vegan organizasyonlar da inek sütü yerine geçecek ürünlerin kullanılmasını önermektedir. Veganlar bu konuda, doğumdan sonra süt içmeye devam eden tek memelinin insan olduğunu belirtmekte ve inek gibi diğer hayvanların sütünün içilmesinin gereksiz ve sağlıksız olduğunu savunmaktadır.

Bu organizasyonlar, bebeklerin çok uzun süre emzirilmesine de karşıdır. Bunun yerine, bebeğin diyetine 6. aydan itibaren katı mamaların dahil edilmesini önerirler.

Katı mama ile ilgili pek çok tartışma konusu vardır fakat bunlar bebeğin gelişimi için gerekli besinleri sağlamakta ve süte olan ihtiyacını azaltmaktadır. Ayrıca, hem anne hem de bebek için sakin ve kolay bir sütten kesme süreci sağlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. Destete. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos. Febrero 2022.
  • Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. Contraindications to breastfeeding expressed breast milk to infants. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos. Marzo 2022.
  • Cilleruelo, M; Calvo, C. Alimentación infantil. Fórmulas adaptadas para lactantes y modificaciones actuales de estas. An Pediatr Contin 2004;2(6):325-38.
  • Fondo de las Naciones Unidas para la Infancia Reino Unido (UNICEF United Kingdom). The international code of marketing of breastmilk substitutes.
  • G. Tamayo López, A. Sáenz de Urturi, M.R. Hernández Sáez, C. Pedrón Giner, M.D. García Novo. Fórmulas infantiles especiales. An Esp Pediatr 1997;47:455-465. [En línea] Disponible en: https://www.aeped.es/sites/default/files/anales/47-5-2.pdf.
  • Medline Plus. Fórmulas para lactantes. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. Mayo 2021.
  • Nuzzi G, Di Cicco ME, Peroni DG. Breastfeeding and Allergic Diseases: What’s New? Children (Basel). 2021 Apr 24;8(5):330. doi: 10.3390/children8050330. PMID: 33923294; PMCID: PMC8145659.
  • World Health Organization. Information note: Clarification on the clarification of follow-up formulas for children to 3-36 months as breastmilk substitutes. 2018.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.