Sınıfta Yoga: Özellikleri ve Faydaları

Sınıfta yoga yapmanın hem çocuklar hem de öğretmenler açısından pek çok faydası vardır. Şimdi bunların neler olduklarını inceleyelim.
Sınıfta Yoga: Özellikleri ve Faydaları

Son Güncelleme: 09 Ocak, 2021

Yoga yapmanın hem çocuklar hem de yetişkinler için bilimsel olarak kanıtlanmış pek çok zihinsel ve fiziksel faydası bulunmaktadır. Peki okulda yoga yapmanın ne gibi faydaları olabilir?

Öncelikle sınıf içinde yoga yapmanın çocuklar için çok sayıda faydası olduğunu gösteren farklı çalışmalar olduğunu belirtmemiz gerekir. Bunlardan ilki ve en belirgin olanı sağlıkla ilgilidir.

Buna ek olarak okulda yoga yapmak çocukların derslerdeki başarılarını da artırır. Diğer yandan bu uygulamadan öğretmenler de olumlu anlamda faydalanırlar.

yoga dersi alan çocuklar

Sınıfta Yoga ve Faydaları

Okulda yoga yapmanın hem öğrenciler hem de öğretmenler açısından yararlı olduğu ortaya çıkarılmıştır. Örnek olarak çocukların sınıflarında yoga yapmaları sadece kendilerine olan güvenlerinin gelişimi açısından değil, aynı zamanda stres yönetimi ve konsantrasyonun artması bakımından da olumlu etkilere sahiptir. Bu uygulamanın öğrenme süreci anlamında son derece faydalı olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Okulda yoga yapmanın çocuklar açısından sağladığı başlıca faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Stresi ve kaygıyı azaltır. Daha iyi olmak için çabalamak ve ne kadar değerli olduklarını göstermeye çalışmak çevrelerindeki baskıyla birleşince çocukların aşırı derecede stresli olmaları kaçınılmaz bir hal alır. Yoga, zihinsel konuşmaları bir yana bırakarak anı dolu dolu yaşamaya, stresin ve kaygının azalmasına ve ruh dinginliğine yeniden kavuşmaya yardımcı olur.
  • Hafızayı ve dikkat kapasitesini geliştirir. Yoga hem yetişkinlerde hem de çocuklarda hafızanın gelişimine yardımcı olur. Ayrıca çocukların dikkat ve odaklanma kapasitelerinin de artmasını sağlar.
  • Akademik performansı artırır. Çocuklar daha sakin, odaklanmış ve stresi kontrol altına almış bir şekilde kendilerini derslerine daha fazla verebilir ve bu durum akademik anlamda performanslarını ciddi ölçüde artırır.
  • Daha aktif bir yaşantı sunar. Çocuklar sınıfta oturarak çok uzun süreler geçirirler. Yoga yapmak aşırı derecede hareketsiz bu yaşam biçimini değiştirir ve sağlıklı alışkanlıklar edinmelerine yardımcı olur.
  • Düzgün ve dik bir vücut duruşu sağlar. Ergonomik olmayan sandalyelerde uzun süre oturmanın yol açtığı problemlerden biri de kötü bir vücut duruşudur. Yoga yapmak ufaklıkların duruşlarını düzelterek gelişimlerini daha sağlıklı bir biçimde sürdürmelerini sağlar.
  • Nefes alma tekniklerini öğretir. Nefes almak yaşam için en temel ihtiyaçtır. Nefes alma teknikleri ise çocukların kontrolü ellerinde tutmaları açısından faydalıdır. Aynı zamanda bu teknikler onların rahatlamalarına ve beyne yeterli derecede oksijen gitmesine yardımcı olur.

Sınıfta Yoga Yapmanın Diğer Faydaları

  • Farkındalığı öğretir. Farkındalık, içinde yaşanılan anda olmayı bilmektir. O an yapılan şeylere odaklanmak ve her zaman var olan özelliklerin ve fırsatların değerini bilmek demektir. Bu özellik stres ve kaygı seviyelerinde de düşüşe yol açar. Yoga sayesinde öğretmenler kötü zaman geçiren çocuklara yardım edebilir ya da bir grup çalışmasında başarısız olan sınıfı sakinleştirerek yeninden motive edebilirler.
  • Otokontrolü geliştirir. Okulda ortaya çıkan problemlerin önemli bir bölümü çocukların otokontrolü yitirmelerinden kaynaklanmaktadır. Yoga teknikleri sayesinde öğretmenler sınıf içerisindeki düzeni sağlar, öğrenciler ise davranışlarını düzeltir ve arkadaşları ile olan ilişkilerini düzenlerler. Aslında çocuklar yoga derslerinde ilerledikçe otokontrol konusunda da gelişim gösterirler.
çocuklara yoga yaptıran öğretmen
  • Sorunlarla başa çıkma yeteneğini artırır. Çocuklar pek çok stresli durumla karşı karşıya kalırlar. Yoga yapmak onlara bu tür durumlarla başa çıkmayı ve stresi doğru bir biçimde yönetmeyi öğretir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yoganın düzenli bir biçimde yapılması bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu sayede çocuklar, pek çok hastalığa karşı daha hazır ve güçlü bir hale gelirler.
  • Uyku kalitesini artırır. Çocukların çok uykuya ihtiyaçları vardır. Özellikle kaliteli gece uykusu gelişimleri açısından çok önemlidir. Daha sakin ve dingin bir yaşam tarzı, uyku zamanında daha rahat ve sakin olmalarına yardımcı olur. Bu sayede sadece daha erken yatmazlar aynı zamanda çok daha iyi bir uyku çekerler.

Yoganın Öğretmenler İçin De Faydaları Vardır

Benzer şekilde okulda yoganın öğretmenler açısından da pek çok faydası vardır. Öncelikle çocuklar ne kadar sakin ve derse odaklanmış olurlarsa öğretmenler de işlerini o denli iyi yaparlar. Bu durum kendilerini daha iyi hissetmelerini ve işlerine daha sıkı sarılmalarını sağlar.

Diğer yandan öğrencileri ile yoga yapan öğretmenler onlarla bir bağ kurarlar. Bu sayede aralarında çok daha yüksek seviyelerde güvene dayanan bir ilişki gelişir. Buna ek olarak, öğretmenler de çocukların yogadan elde ettikleri fiziksel ve duygusal avantajlardan aynı şekilde faydalanırlar.

Artık sınıfta yoga yapmanın ne tür avantajlar sunduğunu öğrendiğinize göre bunu öğrencilerinizle birlikte yapmak için daha ne bekliyorsunuz?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Butzer, B., & Lynn, L. (2018). Seven Ways That Yoga Is Good for Schools. Greater Good: The Science of a Meaningful Life. Disponible el https://greatergood.berkeley.edu/article/item/seven_ways_that_yoga_is_good_for_schools
  • Ferreira-Vorkapic, C., Feitoza, J., Marchioro, M., Simões, J., Kozasa, E., & Telles, S. (2015). Are There Benefits from Teaching Yoga at Schools? A Systematic Review of Randomized Control Trials of Yoga-Based Interventions. Evidence-Based Complementary And Alternative Medicine2015, 1-17. doi: 10.1155/2015/345835
  • Serwacki, M., & Cook-Cottone, C. (2012). Yoga in the Schools: A Systematic Review of the Literature. International Journal Of Yoga Therapy22(1), 101-110. doi: 10.17761/ijyt.22.1.7716244t75u4l702

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.