Gaz Sancısını Durdurmak İçin 3 Yöntem

Gaz Sancısını Durdurmak İçin 3 Yöntem

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2018

Bir anneyi çocuğunun ağlamasından daha çok çaresiz yapan başka hiçbir şey yoktur. Bebeğinizin birden bire herhangi bir nedeni yokken ağlamaya başlaması bağırsaklarına saplanan ağrının belirtisi olabilir. Bu yazıda çocuğunuzda bu ağrının nasıl önlenebileceği ile ilgili konuşacağız.

Genellikle yanlış bilgilerin başında, bebeğinizde karın ağrısının ancak biberonla beslenirken ortaya çıktığı gelir. Gaz ve buna bağlı karın ağrısı anne sütüyle beslenirken de ortaya çıkabilir ancak inek sütünün anne sütüne kıyasla daha fazla gaz yaptığı kanıtlanmıştır.

Karın ağrıları, hangi sütü içtiğinin ötesinde süt içerken meydana gelen hava yutmadan kaynaklı olmaktadır. Bu hava bebeğinizin midesinde kalarak onun acı çekmesine neden olur. Daha da kötüsü bu ağrı gece saatlerinde daha fazla olur ve bu durum her annenin sinirlerinin bozulmasına sebep olur.

Aslında, çocuk doktorları gaz kaynaklı sancının tanısını “gün içerisinde en az üç saat süre durmaksızın ağlama” olarak koymuşlardır. Eğer çocuğunuz günde üç saatten fazla ağlıyorsa, ağladığı gün sayısı haftada üç günden fazlaysa ve üç hafta boyunca sürmüşse bu çocuğunuz sağlıklı olsa ve iyi beslense bile onda gaz olduğu anlamına gelir.

Gaza bağlı sancı bebeklerde çok yaygındır.

Çocuk doktorlarının istatistiksel değerleri karın ağrılarının yüzde otuzunun gaz nedenli olduğunu kanıtlamaktadır. Bebekler yüzde on beş ve kırk arası ihtimalle hayatlarının ilk dört ayı bu ağrıyı tecrübe ederler, ancak sorun bu dört ayın sonunda kendi kendine çözümlenmektedir.

Bebeğinizin nasıl beslendiği bu rahatsızlığın ortaya çıkışında belirleyici faktörlerden birisidir. Çocuğun ve annenin pozisyonları, göğsün ve beslendiği biberonun pozisyonları, hepsi önemli rol oynarlar. Çocuk doktoru Libia Segura “Anneler için önerilen, oturmuş bir pozisyonda rahat ve sakin olmaları ve bebeğin de anne kucağında oturuyor olmasıdır.” diye belirtmiştir.

Pediatrist Segura gaz kaynaklı sancının en önemli göstergesinin, öğle saatlerinde çok kötü hale gelen ve bu ağrıya eşlik eden karın şişliği, bacak bükülmesi, deride meydana gelen kızarıklık ve sıkılmış yumruk olduğunu belirtiyor. Bu semptomlar gaza bağlı karın ağrısının kesin göstergeleridir.

ağlayan şapkalı bebek

Gaza bağlı karın ağrısını engellemek için 3 teknik

Yeni doğmuş bir bebeğe devamlı bakım yapmak gerçekten zorlayıcı olabilir. Bu sebeple birçok anne, bebeği anne sütü ya da biberonla besledikten sonra, bebeğin uykulu hissettiği bu anı hazır bulmuşken, onu yatağa yatırıp uyumasına izin verirler. Bu yapılan hataların başında gelir.

Çocuğunuz direkt uykuya dalıyor olsa bile, bebeğinizin geğirmesini sağlamanız çok önemlidir. Bunu yapabilmek için, uygulayabileceğiniz muhtemel üç tekniği aşağıda sıralayacağız, bunları yaptığınız sürece gaz sorunu en aza inecektir.

Sırtına hafifçe vurun

Bebeğinizin geğirmesini sağlamak için, onun karnını omuzlarınıza gelecek şekilde tutmanız gerekmektedir. Doğru bir şekilde tuttuktan sonra, sırtına yavaşça vururken diğer elinizle de gaz çıkışına yardımcı olabilirsiniz.

Bebeğinizin sırtına yavaşça pışpışlarken ellerinizle de yukarı doğru yapılan hareketler sayesinde geğirmesi daha kolaylaşacaktır. Bu yolla bebeğiniz karnındaki gazı çıkartacak, o pozisyonda rahatlamış bir şekilde duracaktır, bu da bebeğinizin geğirmeyi başardıktan sonra yavaş yavaş uykuya dalmasını sağlayacaktır.

Ayaklarını hareket ettirin

Bebeğinizin sırtına pışpışladığınızı ve karnındaki gazı olabildiğince çıkardığınızı varsayarak, karnına dokunun ve karnının boş mu yoksa gazla dolu mu olduğunu anlamaya çalışın. Bundan sonra, çocuğunuzu yatak gibi düz bir yüzeye koyup, bebeğinizin ayaklarını aşağı yukarı on kere bir geri bir ileri hareket ettirin. 

Aynı zamanda, bir bacağı karnına doğru iterken diğer ayağı da esnetebilirsiniz, aynı bisiklet sürüyormuş gibi. Başka bir seçenekse, bebeğinizin bacaklarını saat yönünde çevirmeniz olacaktır.

Bu hareket bağırsakları uyararak bebeğinizin süt içerken yuttuğu gazları çıkarmasına yardımcı olacaktır. Bu hareketler, yetişkinlerin yemek yedikten sonra sindirime yardımcı olması için egzersiz yapmalarına benzer.

masaj yapılan gülen bebek

Mide masajı

Mide masajı da bebeğinizin rahatlamasına ve karın ağrısına sebep olan gazları geğirebilmesine yardımcı olur. Çocuğunuzun karnını yavaşça yukarı doğru okşayabilir ya da dairesel olarak masaj yapabilirsiniz.  Hatta, saat yönünde yapılan masajın gaza bağlı karın ağrısını dindirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Karın ağrısını giderici ilaçlar

Eğer bu saydığımız teknikleri yaparak çocuğunuzun geğirmesini sağlayamıyorsanız ve bu duruma bağlı olarak çocuğunuz acı çekiyorsa, bu durum için yapılmış ilaçlarla tedaviye başvurmanız gerekebilir.

Yapılabilecek en iyi ve en doğru şey, çocuk doktorunuza gitmek ve doktorunuzun size önerdiği ilacı kullanmaktır. Bu ilaçlar genellikle bebeğinize yemekten önce verilir ve gazları çıkarmasına yardımcı olarak gaza bağlı ağrının ortaya çıkmasını engeller.

Bu yazıda bahsettiğimiz tekniklerin hepsi periyodik olarak devamlı uygulanmalıdır ki bu şekilde bebeğiniz gazdan dolayı sancı çekmesin. Bu teknikleri uyguladığınız takdirde bebeğinizin daha rahat uyumasını sağladıklarını göreceksiniz. Bu da sizin günlük uğraşlarınızı daha iyi bir moralle yapmanızı sağlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ortega Páez E., Barroso Espadero D. Cólico del lactante. Rev Pediatr Aten Primaria. 2013;  15 (23): 81-87. [En línea] Disponible en: http://dx.doi.org/10.4321/S1139-76322013000300009.
  • González, S; Brochet, C. Opciones de tratamiento del cólico del lactante. Pediatría. 2015; 48 (3). [En línea] DOI: 10.1016/j.rcpe.2015.10.001

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.