Kendi Kendine Meme Muayenesi Yapma Yöntemleri

En ciddi sağlık sorunları da dahil olmak üzere çeşitli hastalıkları tedavi etmekteki en önemli nokta önlem almaktır. Bu bağlamda kendi kendine meme muayenesi yapmak, kadınların vücudunun bu kısmındaki sorunları teşhis etmek adına mükemmel bir araç olabilir.
Kendi Kendine Meme Muayenesi Yapma Yöntemleri

Son Güncelleme: 06 Haziran, 2020

Kadınlar elleriyle göğüslerine dokunarak evde kendi kendilerine meme muayenesi yapabilirler. Burada amaç, meme kanseri gibi sorunlara işaret eden anormallikleri keşfedebilmektir.

Kullanılan teknik oldukça basit ve pratik olmakla birlikte, hastalıkları önlemek adına oldukça faydalı. Kendi kendinize meme muayenesi yapmak için herhangi bir araca ihtiyacınız yok fakat bu konuda biraz bilgi sahibi olmanız gerekiyor.

Tabii bu incelemelerin etkili olması, düzenli olarak doktora gitmeniz gerektiği gerçeğini değiştirmiyor.

Bu kendi kendine muayene yöntemi doktor muayenesini tamamlayıcı bir eylem olmakla birlikte, düzenli kontrol adına harika bir araç. Bununla birlikte, doktor kontrolünün çok daha etkili olduğunu da belirtelim.

Kadınların Hangi Zamanlarda Kendi Kendilerine Meme Muayenesi Yapmaları Gerekir?

Özellikle de yalnızca biraz zaman ayırıp inceleme yaparak çözebileceğiniz durumlarda önlem almak kötü bir fikir olmayacaktır. Bundan ötürü, uzmanlar 20 yaşın üstündeki kadınların bu tekniği uygulamasını tavsiye ediyor.

Önerilen sıklık ayda bir kez yapılması. Hamilelerin ve menopoza girenlerin de kendi kendilerine meme muayenesi yapmaları gerekiyor.

Kontrolü aksatmamak adına ayın belirli bir gününü seçip her ay düzenli olarak göğüslerinizi kontrol edebilirsiniz. Kadınlar genellikle regl dönemlerinden 5-10 gün sonra kontrolü gerçekleştirirler. Bu dönem memelerin hassasiyetinin ve şişliğinin en az olduğu dönemdir.

Kendi kendine meme muayenesi yapan kadın

Kendi Kendine Meme Muayenesi Gerçekleştirmek İçin Adımlar

Amacı meme kanseri üzerine araştırmalar yapmak ve bu hastalıkla savaşmak olan kurumlardan biri olan Meme Vakfı, kendi kendine meme muayenesi yaparken şu adımlara uyulması gerektiğini belirtiyor:

  1. Kaslarınız rahat ve kollarınız vücudunuzun iki yanında olacak şekilde aynanın karşısına geçin. Bu pozisyondayken memelerinizin boyutu, şekli ve rengini inceleyin. Çukur, kırışıklık ya da yumru gibi herhangi bir deformasyon ya da ciltte tahriş durumu olmadığından emin olun.
  2. Kollarınızı yukarı kaldırıp kafanızın üzerinde kavuşturarak aynı gözlemi tekrarlayın. İki memeyi birbiri ile kıyaslayın ve görünümlerini, koltuk altlarınıza doğru olan hattı inceleyin.
  3. Aynanın karşısındayken ya da günün herhangi bir vaktinde göğüslerinizden sıvı sızmadığına emin olun. Bu sıvılara kan ya da diğer saydam, süte benzer, sarımsı salgıları sayabiliriz.
  4. Üçüncü olarak aşağıda detaylı bir şekilde açıklanan belirli teknikleri uygulamanız gerekir.
  5. Son olarak, ayaktayken memelerinizi elle muayene edin. Bunu cildiniz ıslak ve kayganken yapmanızı öneririz. Dolayısıyla bu muayene için en uygun yer duş olacaktır.

“Bu tekniklerin etkili bir önlem olması düzenli olarak doktora gitmeniz gerektiği gerçeğini değiştirmiyor.”

Kendi Kendine Meme Muayenesi Yapma Teknikleri

Yukarıdaki dört maddede muayene esnasında uygulamanız gereken belirli hareketlerden söz ettik. Bunlar kontrol sırasında tüm kadınların uygulaması gereken hareketler.

Dördüncü maddede söz ettiğimiz teknik ise şu şekilde: Y ere uzanıp ters elinizle göğüslerinizi kontrol etmelisiniz. Diğer bir deyişle, sol göğsünüzü sağ elinizle ve sağ göğsünüzü sol elinizle muayene etmelisiniz.

Bunu yaparken omzunuzun altına bir yastık koymalı ve boşta olan elinizi kafanızın arkasına almalısınız.

Sert ve yuvarlak hareketlerde bulunmalı fakat baskı uygulamamalısınız. Bunun için parmak uçlarınızı kullanın ve parmaklarınızı düz ve bitişik tutun.

Köprücük kemiği ve koltuk altlarınızdan başlayarak, kontrolü yukarıdan aşağı doğru gerçekleştirin.

Sonrasında, meme uçlarınızı kontrol edin. Her noktayı kontrol ettiğinizden emin olmalısınız. Bunun için bu belirlenmiş adımları takip etmeniz sizin için faydalı olacaktır. Daha alttaki kısımları incelerken biraz baskı uygulamanız gerekecektir. Göğüs kafesinizi hissediyor olmanız gerekir.

İşaret parmağıyla memesinin altını kontrol eden kadın

Bir Anormallik Keşfedersem Ne Yapmalıyım?

Memenizde bir anormallik keşfetmeniz her zaman ciddi bir hastalığınız olduğu anlamına gelmez. Bundan ötürü, öncelikle sakin olmanız gerekir. Sonrasında mümkün olan en kısa sürede doktorunuza başvurun ve ona gözlemlerinizden söz edin.

Memede keşfedilen farklılıklar genellikle iyi huyludur. Olmayan bir şey için moralinizi bozmayın.

Yapmanız gereken harekete geçmek. Unutmayın önlem ve erken teşhis hayat kurtarır.

Amerikan Kanser Derneği gibi bazı kuruluşlar kendi kendine meme muayenesi yapmanın genellikle gereksiz biyopsilere yol açtığını belirtiyor. Bundan ötürü de bu muayeneler tartışmaya açık bir konu. Fakat yine de çoğu uzmana göre bunun geçerli bir muayene aracı olduğunu belirtelim.

Bu muayene kadınların kontrol ve önlem almanın önemini bir kez daha anlamasını sağlıyor.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.