Prolaktin Hormonu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Prolaktin Hormonu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Son Güncelleme: 03 Şubat, 2019

Prolaktin hormonu nedir biliyor musunuz?Hamileyseniz, prolaktin hormonunun süt salgısı üzerindeki etkilerini duymuşsunuzdur.

Prolaktin fazlalığı veya eksikliği hamile bir kadının vücudunda çeşitli etkiler yaratabilir.Bu makalede, bu önemli hormon hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizinle paylaşacağız.

Prolaktin, beyinde bulunan hipofiz bezinin ürettiği bir hormondur.Birçok önemli işlevi vardır, ancak anne sütü üretimindeki rolü en iyi bilinen özelliğidir. Hamilelik sırasında kan dolaşımında yüksek seviyelerde bulunur.

Prolaktin düzeylerinin hamilelik veya emzirme döneminde yüksek olması, normal koşullarda vücudunuzda bulunmadığı anlamına gelmez. Vücudumuzda kalıcı olarak bulunan bir hormondur.

Hormonal sistem, vücuttaki birçok önemli işlevi yönetir. Gebe kaldığınızda hormonal seviyelerinizin en iyi durumda olduğundan emin olmak için tam bir kan testi yaptırmak önemlidir.

Prolaktin hormonu hamilelik ve emzirme döneminde büyük bir müttefik olacaktır, ancak yüksek seviyeler kadınların hamile kalmasını önleyebilir.

gebe prolaktin hormonu ve gebelikle ilişkisi

Prolaktin Hormonu ve Fonksiyonları

Bu hormonun hamilelik ve emzirmenin ötesine geçen birçok işlevi vardır.

İşte önemli işlevlerinden bazıları:

  • Anne sütü üretiminde rol oynar. Annenin memesini emen bebek tarafından uyarıldığında aktif hale gelir.
  • Prolaktin, diğer hormonların salgılanmasını engelleyerek, vücuda hamile olduğunuzu veya emzirdiğinizi bildiren bir mesaj gönderir.
  • Gebelikte meme gelişiminde rol oynar.
  • Prolaktin hormonu, art arda gebelikleri önler. % 100 etkili bir doğum kontrol yöntemi değildir, ancak anne emzirirken yumurtlamayı önler ve adetin normalleşmesinde rol oynar.
  • Gebe olmayan kadınlarda adet döngüsünü düzenler.
  • Prolaktin hormonu ayrıca cinsel libidoda rol oynar.

Prolaktin fazlalığı veya eksikliği

Prolaktin fazlalığı veya eksikliği, her şeyin vücutta olması gerektiği gibi olmadığının bir işareti olabilir. Kan testleri prolaktin düzeylerini belirlemeye yardımcı olabilir. Normal seviyeler şöyledir:

  • Hamile olmayan kadınlar: 25ng / ml.
  • Hamile kadınlar: 34 – 386ng / ml.
  • Erkekler: 15ng / ml.

Aşırı prolaktin üretimi

Bu hormonun fazlalığına hiperprolaktinemi denir. Hamile olmayan kadınlarda 25ng / ml’yi, erkeklerde 15ng / ml’yi aştığında bu hormonda önemli bir artış var anlamına gelir.

Bu hormonun artan seviyelerine ihtiyaç duyan işlemler vardır, ancak bu artışlar fizyolojik koşullar dışında gerçekleştiğinde, aşağıdaki gibi anormallikler üretebilir:

  • Erkeklerde aşırı prolaktin üretimi meme gelişimi, kısırlık ve iktidarsızlığa yol açabilir.
  • Kadınlarda adet anormalliklerine neden olabilir. Ayrıca gebeliği önleyebilecek döllenme sürecini engelleyerek yumurtlamayı da etkileyebilir. Prolaktin fazlalığı ayrıca cinsel isteği azaltabilir ve tekrarlayan baş ağrılarına neden olabilir.

Hiperprolaktineminin birçok nedeni vardır. Bunlardan birkaçı: anoreksi, hipotalamus hastalıkları, hipotiroidi, poli-kistik over sendromu ve böbrek hastalıklarıdır.

prolaktin hormonu

Prolaktin düzeyini kontrol etmeye yardımcı olabilecek doğal çözümler vardır. Meyve ve sebzeler açısından zengin ayrıca A, B6, C ve E vitaminleri içeren dengeli bir diyet yardımcı olur.

Folik asit, demir ve çinko da dengeli bir diyetin bir parçasını oluşturmalıdır.

Prolaktin eksikliği

Prolaktin eksikliği, hipoprolaktenemi olarak adlandırılır. Hamile olmayan kadınlar veya erkekler üzerinde herhangi bir yan etkisi yoktur. Gebe kadınlarda, hipoprolaktenemi anne sütü üretimini engelleyebilir.

Pek çok önemli sürece müdahale ettiği için bu hormonu düzenlemek önemlidir. Bu hormonun yüksek ve düşük değerleri, acil tıbbi müdahale gerektiren diğer bozukluklarla ilişkilendirilebilir.

Prolaktin seviyelerini dengelemek için mevcut ilaçlar vardır. Hangi ilacın gereksinimlerinize en uygun olduğunu bulmak için doktorunuza danışın.

Herhangi bir şüpheniz varsa, tereddüt etmeden hemen doktorunuza başvurun.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.