Regl Gecikmesinin Muhtemel Nedenleri

Regl gecikmesi tüm kadınların başına gelebilecek bir durum olup, ardında yatan muhtemel nedenlerin bilinmesi büyük önem arz etmektedir.
Regl Gecikmesinin Muhtemel Nedenleri

Son Güncelleme: 17 Ekim, 2019

Halk arasında adet dönemi gecikmesi olarak da bilinen regl gecikmesi, hamileliğin ilk belirtisidir. Bununla birlikte, durum her zaman bundan ibaret değildir. Aslında adet görme sırasında birçok farklı şey meydana gelmektedir ve bu sırada tüm bu olan bitenin ne anlama geldiğini anlamak ve adet döneminin neden geciktiğini tam olarak bilmek de mümkün değildir. Regl gecikmesinin muhtemel nedenleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Kadınların hayatları boyunca en az bir kere regl gecikmesi yaşaması normal bir durumdur. Aslına bakılacak olursa, sağlıklı bir kadın bile bu tecrübeyi yaşayabilir.

Çoğu durumunda, sadece bir kere regl gecikmesi yaşayan bir kadının panik veya endişe yapmasına gerek yoktur. Öte yandan, bu durum kadının hayatında devamlılık haline geldiyse (sürekli regl gecikmesi yaşıyorsa) arkasında daha büyük bir sorunu işaret ediyor olabilir ve vakit kaybetmeden bir doktora görünmesi gerekmektedir.

Regl gecikmesinin muhtemel nedenleri

Hamilelik

Bütün kadınlarda regl gecikmesi sonrasında akla gelen ilk ihtimal hamileliktir. Aynı zamanda, güvenli cinsel ilişki ve diğer doğum kontrol yöntemleri hamilelik ihtimalini neredeyse tamamen ortadan kaldırabilmektedir.

Regl gecikmesinin ilk hamilelik belirtisi olması elbette büyük bir gerçektir. Ortalama bir istatistiğe göre, her üç hamile kadından birisi gebeliğin ilk üç ayında düşük yoğunlukta kanama tecrübe etmektedir.

takvim tutan şapkalı kız

Stresli ve huzursuz ruhsal durum

Birçok farklı etken adet döngüsünün zamanını doğrudan etkileyebilir. Şiddetli ve uzun süre tecrübe edilen duygular regl gecikmesine neden olan önemli faktörlerden biridir. Bunun yanında, tam tersi duygulara sahip olan kadınlarda da regl döneminin erken başladığı gözlemlenmiştir.

Ek olarak, insanların hormon üretimi yoğun olarak tecrübe ettiği endişe ve stres akabinde bozulabilir. Stres yumurtlamayı bile etkileyen bir faktördür ve bu ayrıca regl döneminin gecikmesine de sebep olabilmektedir. 

Modern çağımızda herkesin hayatında belirli bir miktarda stres bulunduğu genel olarak kabul gören bir fikirdir. Bazı durumlarda duyduğumuz endişenin de ana kaynağı stres olabilmektedir.

Ekonomik, eğitimsel ve profesyonel ihtiyaçlarımıza ağır koşullar barındıran iş ortamı ve bununla beraber gelen hareketli iş vardiyası da eklenince ortaya doğal olarak bir kıyamet alameti çıkmaktadır.

Cinsel ilişki sırasında kullanılan doğum kontrol yönteminin başarısız olması veya kadının doğum kontrol hapını almayı unutması durumunda ortaya çıkan stres genellikle hamile kalma korkusuna dönüşmekte ve bu nedenle de bazı zamanlarda regl dönemi beklenenden tarihten daha sonra gelebilmektedir.

Kadının yaşadığı endişe duygusu da regl döneminin aksamasına yol açan bir etkendir. Regl döneminin zamanında gelmemesi durumunda, kadının endişe seviyesi daha da yükselmekte ve bu durum da kısır bir döngüye doğru yol alabilmektedir. Bu durumda, ilk yapılması gereken şey bir hamilelik testi yaptırmak ve bu kısır döngüye sebep olan endişeyi ortadan kaldırmaktır.

Hastalık ve enfeksiyonlar

Çok basit bir virus veya bademcik iltihabı bile regl döneminin gecikmesine neden olabilmektedir fakat bazı ilaçların kullanımı da bu döngüye doğrudan etki edebilir:

Antibiyotik olarak adlandırılan ilaçlar regl döneminin gecikmesinde bir rol oynamasa da, doğum önleyici yöntemlerin başarısız olmasına neden olabilmektedir.

adet sancısına sıcak su uyglayan kız

Vücut ağırlığının değişmesi

Bir kadının adet döngüsünü vücut şeklinin hızlı olarak değişmesi de bozabilir. Buna çok kısa bir sürede verilen veya alınan aşırı kilolar örnek gösterilebilir. Vücudumuzda bulunan yağ hücreleri kadınlarda yumurtalıklar tarafından salgılanan bir hormon olan östrojeni üretmeyi çok sever.

Tek seferde gözle görülür bir şekilde kilo olmak veya vermek de vücudumuzun yaktığı yağa doğrudan etki etmektedir. Sonuç olarak üretilen oströjen hormonu seviyesinde de farklılıklar oluşabilmekte ve yumurtlamayı etkilemektedir. Bu da dolayısıyla adet döngüsüne doğrudan etki eder.

Aşırı egzersiz

Yüksek performansla çalışan sporcularda regl dönemi farklılıkları oldukça yaygındır. Vücutta bulunan az yağ, yüksek kalori harcama ve sürekli antrenman yapmanın getirdiği stres ile birlikte kadın sporcularda adet dönemi hemen hemen hiçbir zaman vaktiyle gelmemektedir.

Tiroit bezi gelişmemişliği

Adet döngüsündeki düzensizlikler kadının tiroit bezinin düzgün çalışmadığı durumlarda da ortaya çıkmaktadır.

Kadının bu problemi için düzenli olarak kullandığı ilaçlar tiroit bezinin salgıladığı hormonda farklılığa yol açar ve bunun sonucunda da kan seviyesinde yükseklik görülebilir. Bu da direkt olarak adet döngüsünde düzensizliğe yol açabilmektedir.

Polikistik over sendromu

Tıpta PCOS olarak kısaltılan polikistik over sendromu kadınlarda adet döneminin düzensizliklerine yol açmaktadır. PCOS hastalığına sahip olan kadınlar yoğun olarak androjenik denilen erkek hormonu üretmektedir.

Regl döneminin gecikmesi veya hiç gelmemesi gibi adet döngüsünün bozulduğu durumlara birçok farklı neden etki etmektedir. Bununla birlikte, belirtilerin hepsiyle yakından ilgilenip yeni belirtilerin de takipçisi olmak, regl dönemiyle ilgili yaşanan problemlerin arkasında farklı tıbbi problemlerin ortaya çıkmasını da sağlayabilir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.