Hipotiroidizm: Nasıl Tedavi Edilir?

Doğurgan 100 kadından birinde hipotioridizm vardır. Sizin ve bebeğinizin sağlığı, bu hastalığın düzgün tedavi edilmesine bağlıdır.
Hipotiroidizm: Nasıl Tedavi Edilir?

Son Güncelleme: 14 Nisan, 2019

Tiroit hormonu üreten tiroit bezi her insanda vardır. Bu hormonun yeteri kadar salgılanamaması hipotiroidizm olarak bilinir.

Hipotiroidizm 100 kadından bir tanesinde görülen bir durum olsa da, semptomları fark edilmediğinden çoğu zaman tedavi edilmez. Uzmanlar, kadınların hipotiroidizmi stres veya depresyonla karıştırdığını söylüyor. Semptomları fark etmek zor olduğundan bu durum uzun bir süre göz ardı edilebiliyor.

Bu yüzden, semptomlar konusunda dikkatli olmak önemlidir. Özellikle adet döngünüzün düzenli olup olmadığına dikkat edin çünkü bu hormonlarınızla ilgili sorunlar olduğunun belirtisidir.

Hipotiroidizm Doğurganlığı Etkileyebilir

Hipotiroidizmin hamileliği etkileyebileceği birkaç yol vardır. Bunlardan bir tanesi, yumurtanın döllenmesini engellemektir. Bu durum, kadınlardaki kısırlığın sebeplerinden bir tanesi olarak bilinir.

Eğer kadının vücudunda yeteri kadar tiroit hormonu yoksa, yeterli yumurtayı üretemez. Bunun sonucunda da, yumurta üretilmemesi anlamına gelen anovülasyon oluşur ve spermin yumurtayı döllemesi önlenmiş olur çünkü döllenecek bir yumurta yoktur.

Hipotiroidizm aynı zamanda adet düzensizliğine de yol açar. Bu durum, kadınların hipotiroidizmden muzdarip olduklarını anlamalarına yardımcı olur.

doktor kontrolü

Hamileliği Etkileyebilir

Hipotiroidizm doğurganlığı etkilese de, hipotiroidizme rağmen hamile kalabilen kadınlar vardır.

Bununla birlikte, hipotiroidizm hamileliğin gelişiminde sorunlara yol açabilir. Hipotiroidizm ilk üç ayda düşük riskini artırır. Ayrıca hamilelik sürecinde yüksek tansiyona yol açabilir.

Hamilelikte Tiroit Hormonunun Önemi

İlk trimesterde, annenin tiroit hormonları bebeği besler. En hassas süreç olan ilk üç ayın sonunda, bebek kendi tiroit hormonunu üretmeye başlar.

Bununla birlikte, hamilelik süreci boyunca bebek anneden alacağı besinlere ihtiyaç duymaya devam eder. Annenin vücudu, bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olur. Bu nedenle, hipotiroidizmi olan kadınlara yeterli miktarda demir almalarını tavsiye ediyoruz. Demir, tiroit hormonu üretimi için oldukça önemlidir.

Hamilelikte Hipotiroidizm Tedavisi

Hipotiroidizm diyabet gibi kronik bir hastalıktır. Tedavisi yoktur ancak kontrol altında tutulabilir.

Hamile olun veya olmayın, hipotiroidizm tedavisinde tiroit hormonu sentetik levotiroksin ile değiştirilir. Hormonal hastalıklar konusunda uzman olan endokrinoloji doktorunuz size en uygun tedaviyi önerecektir.

hamilelikte ilaç kullanımı

Tavsiyeler

  • Pek çok tıp derneği hamile kalmak isteyen kadınlara tiroit bezleriyle ilgili bir test yaptırmalarını öneriyor.
  • Guatr hastalığı olan kadınlar, durum hakkında bilgi almak için gerekli testleri yaptırmalıdır. Guatr, tiroit bezinin genişlemesine verilen isimdir.
  • Hipotiroidizmi kontrol altında tutan kadınlar hamile kalmadan önce hormon seviyelerini test ettirmelidir. Hormonal dengeye sahip olduğunuzdan emin olabilecek tek kişi doktorunuzdur.
  • Eğer hipotiroidizminiz varsa ve hamile kalmışsanız, mümkün olan en kısa sürede doktora gidin. Doktorunuz hayatınızın bu yeni sürecinde size yardımcı olur ve gerekli tedaviyi uygular.
  • Endişelenmemeye çalışın. Doğru tedavi ile kendi sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığını koruyabilirsiniz.

Tabii ki, her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak için doktorunuzun verdiği ilaçları kullanmalısınız. Tatile bile gitseniz ilaçlarınızı mutlaka yanınızda götürün.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.